Apple zaplatil Samsungu skoro miliardu dolarů. Paradoxně za to, že neodebral nasmlouvané displeje

Apple zaplatil 950 milionů dolarů Samsungu. S informací přišel portál DSSC (Display Supply Chain), odkazuje se na účetní závěrky Samsungu, jehož displejová divize ve druhém čtvrtletí vykázala překvapivě vysoký zisk a z velké části jej zajistila jediná platba. DSCC a jihokorejský portál TheElec.net tvrdí, že peníze přišly od Applu.

Má jít o smluvní pokutu za to, že Apple v prvním čtvrtletí odebral méně OLED panelů, než objednal. Důvodem je pokles prodejů iPhonů způsobený startující pandemií, která v únoru a březnu dokonce zavřela většinu Apple Storů. Apple čísla nezveřejňuje, nicméně podle agentury Gartner propadly prodeje iPhonů v prvním čtvrtletí o 8,2%.

Pokuta pro Apple přitom není nic výjimečného. Je běžné, že firmy plánují odbyt, podle něj nasmlouvají výrobní kapacity a odběr komponent. Stejně ale plánuje i výrobce těchto komponent (Samsung), takže má ve smlouvě stanovenou pokutu jako kompenzaci za ušlý zisk pro případ, že Apple neodebere plánované množství.

Již loni takto Apple Samsungu zaplatil 684 milionů dolarů. I tyto nečekané výdaje spolu s vyššími pořizovacími náklady Samsung OLED panelů mohou být důvodem, proč Apple zvažoval přechod k levnějším panelům od firmy BoE. První várka však neprošla testem kvality, takže to vypadá, že Apple u Samsungu zůstane.

Diskuze (52) Další článek: Hearthstone začíná připomínat Magic. Nová expanze přinese duální karty

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , , , , Výdaje, Thelec, ? Displej, Portál, Čtvrtletí, Komponenta, Samsun, Chain, Displej, DSS, Neo +, Panel, Dolar,