Apple (znovu)představuje Apple Watch. Sledujte živě

Apple dnes pořádá v Kalifornii jarní tiskovou konferenci. Znovu na ní představí mimo další produkty i chytré hodinky Apple Watch.

O chytrých hodinkách Apple Watch slyšel asi každý, kdo se trochu zajímá o mobilní novinky. Zařízení poprvé představila americká firma už vloni na podzim zároveň s novými iPhony. Nešlo ale tak úplně o plnohodnotnou premiéru, jako spíš o preview, co od chytrých hodinek v podání Applu čekat. Zahájení prodeje Apple Watch bylo od zářijové keynote ještě prakticky v nedohlednu, proto není velkým překvapením, že nejbohatší technologická společnost uspořádala další tiskovou konferenci.

Klepněte pro větší obrázek

Tiskovka s podtitulem Spring Forward se odehraje dnes od 18 hodin středoevropského času a očekává se na ní plnohodnotná premiéra Apple Watch s tím, že bychom konečně měli znát datum uvedení do prodeje, dostupnost na jednotlivých trzích a hlavně se dočkáme zodpovězení nejčastěji pokládané otázky – kolik Apple Watch budou stát? Spekuluje se, že cena „odlehčené“ edice Sport s plastovým páskem by se po přepočtu ze silného dolaru snad mohla včetně daně vejít do 10 tisíc korun, luxusní Edition ale může být klidně desetinásobně dražší.

Sledujte živý přepis tiskové konference od 18 hodin v tomto článku.


19:45

Keynote je u konce, děkujeme za pozornost a těšíme se na shledanou u dalšího živého přenosu.

19:40

A teď prémiové hodinky Apple Watch Edition. Pouze v limitovaných malosériových edicích a s cenami startujícími na 10 000 dolarů! Dostupné pouze ve vybraných obchodech. Prodej všech hodinek začne (vztaženo k USA) 24. dubna, objednávky a ukázky v obchodech od 10. dubna.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

19:36

Apple Watch (Regular) jsou vyrobeny z nerezové oceli a obsahují nerezový nebo kožený řemínek. Ceny 38mm od 549 do 1 049 dolarů, 42mm od 599 do 1 099 dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

19:33

Apple potvrzuje tři kolekce hodinek: Watch Sport (stříbrný a šedý hliníkový ciferník), 38mm ciferník za 349 dolarů, 42mm za 399 dolarů se silikonovým páskem jedné z pěti barev.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

19:29

Výdrž baterie v typický den 18 hodin. To znamená ráno vstát, vzít nabité hodinky, doufat, že se vám neprotáhne pracovní večeře a večer je dát zase na nabíječku. Malá výdrž je zatím hlavním problémem všech nositelností.

19:25

Hodinky dokážou mnoho dalších věcí: uložit elektronickou letenku, zobrazit mapu a dokonce otevřít garáž nebo hotelový pokoj. Skoro vše je otázka aplikací, které mohou využívat také vestavěného NFC. Pořád ale nezaznělo to nejdůležitější – co na to řekne baterie?

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

19:20

K čemu je korunka u hodinek? Jejím stisknutím aktivujete Siri. A dvojím poklepáním na druhý mechanický čudlík aktivujete platby Apple Pay. Další aplikace: WeChat, Instagram. Následuje ukázka telefonního hovoru.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

19:15

Pokračuje výčet funkcí: notifikace, zprávy ze soc. sítí, novinky z odběrů, to vše dokážou Apple Watch zobrazit. První představené aplikace pro Watch: Salesforce Wave, MLB at Bat, Twitter, American Airlines. Smartphonová aplikace pro samotné Apple Watch bude součástí iOS 8.2.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

19:10

Nesmí chybět samozřejmě zdravotní a fitness funkce. Hodinky propaguje na videu (prý) modelka Christy Turlington Burns. A teď už je osobně na pódiu a objímá se s Timem. „Od té doby, co mám Apple Watch, se staly neodmyslitelnou součástí mého života.“ Trocha amerického patosu, snad půjdeme rychle dál.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

19:05

Gesto pro rychlé informace se jmenuje Glance, ukáže schůzky, teplotu, srdeční tep. Hodinky umí přijímat hovory, mají vestavěný mikrofon i repráček. Funkce Digital Touch nakreslí na hodinky vašeho kamaráda, to co jste virtuálně na svůj displej nakreslili vy. Prý to bude nový způsob komunikace.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

19:02

Na pódiu je opět Tim Cook a konečně jdeme na hodinky Apple Watch! Různé ciferníky, různé widgety a možnosti přizpůsobení. Nic co bychom neznali z hodinek jiných značek.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:55

Konektivita: vše v jednom konektoru, oboustranném USB-C. Konektor je plošší a třetinové velikosti proti v současnosti používanému USB. MacBook přijde ve stříbrné, šedé a zlaté barvě. Cena od 1 299 dolarů. Rychlejší procesor a větší paměť za 1 599 dolarů. Na trhu od 10. dubna.

18:50

MacBook pohání procesor Intel Core M s taktem 1,3 GHz, v režimu Turbo se ale může vytočit až na 2,9 GHz. A zbytek místa v notebooku zaplnil Apple bateriemi. Kapacitu Apple tradičně neuvádí, měly by ale vystačit na 9 hodin surfování nebo 10 hodin přehrávání videa.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:48

Nový MacBook je bez větráčku. Proto může být tak tenký. Hranice mezi iPadem a MacBookem je zase menší...

18:44

Nový touchpad, který nekliká. Pod skleněným povrchem obsahuje čtyři tlakové senzory a zařízení pro hmatovou odezvu. Dojem kliknutí je tedy vlastně softwarový. Delší stisknutí otevře doprovodnou nabídku, může ale posloužit také jako urychlovač přehrávání videa.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:40

Další parametry nového MacBooku: 12palcový retina displej s rozlišením 2 304 × 1 440 bodů, který má minimální rámečky. Panel má tloušťku pouhých 0,88 mm. Měl by být zároveň o 30 % úspornější.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:37

Phil Schiller popisuje nový způsob řešení klávesnice. Apple nahradil starší „nůžkový mechanismus“, díky čemuž mohou být klávesy o 40 % tenčí, ale jsou zároveň 4× stabilnější. Každá klávesa má samozřejmě svou vlastní podsvětlující LEDku.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:33

Tim ukazuje na pódiu nový MacBook. Jmenuje se jednoduše MacBook. Je velmi tenoučký a váží pouhé dvě libry (cca 900 gramů). Na laptop ohromující hodnota. V nejtlustším místě měří 13,1 mm. To je o 4,2 mm méně než MacBook Air (v oblíbených procentech Applu je to o 24 % méně).

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:28

Téma keynote se stáčí na Macy. Zde vás odkážeme také na online přenos na Živě.cz, kde se počítačům věnují více do hloubky. Náš přenos samozřejmě stále pokračuje a už se těšíme na hodinky.

18:23

ResearchKit bude opensource. To u Applu nevídáme příliš často. Software bude k dispozici v dubnu a prvních pět aplikací uvolňuje Apple dnes.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:18

Následuje ukázka toho, jak může iPhone a příslušný software poznat, jestli náhodou nemáte náběh na Parkinsona. „Řekněte aaaaaaaaaaah na mikrofon.“ Podobně se dají testovat třeba příznaky alergií, nebo nemocí kardiovaskulárního systému. Sami si rozhodnete, jaká data chcete sdílet – Apple prý bez vašeho souhlasu nic neuvidí.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:15

Nesmí chybět zmínka o službách Apple Pay (kde všude se dá v Americe platit), CarPlay (všichni velcí výrobci už jej podporují), HomeKit a Health. Představuje softwarový framework ResearchKit ve spolupráci se známými univerzitami a medicínskými centry.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:14

Zatím to jde svižně, jdeme na iPhony. Od prvního iPhonu se prodalo 700 milionů jablečných telefonů. Meziroční nárůst prodeje ke konci roku 2014 působivých 49 %. Mají jej na svědomí iPhony 6. Zákaznická spokojenost prý dosahuje 99 %. Jak se toto číslo měří?

18:12

Následují trailery ze seriálu Game of Thrones, který budou moci předplatitelé služby HBO Now sledovat v dubnu zdarma. První měsíc totiž Apple nabídne bezplatně. Samotné zařízení Apple TV zlevňuje na 69 dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:08

Začíná se s Apple TV. Apple poskytuje obsah od nejznámějších amerických televizních stanic Showtime, HBO a dalších. Nová služba HBO Now do Apple zařízení poskytne streamovaný program, aniž by si člověk musel platit HBO doma na kabelu. Cena služby 14,99 dolaru měsíčně.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

18:03

Nejdřív ukázky z otevření Apple Storu v Číně. Tim poukazuje na to, jak je Čína pro Applu důležitý trh. To se nakonec ukázalo už v 4Q 2014 množstvím prodaných iPhonů 6. Celkem je v Číně 21 Apple Storů, během příštího roku chce firma otevřít dalších 40.

18:00

A jdeme na to. Tisková konference Applu právě začíná. Na pódiu stojí CEO Tim Cook.

Klepněte pro větší obrázek
foto: The Verge

15:30

Analytici předpovídají, že Apple letos prodá 15-20 milionů kusů Apple Watch. Co myslíte, je to reálné, když za celý rok 2014 se prodalo „pouze“ 4,6 milionu chytrých hodinek všech značek dohromady?

Klepněte pro větší obrázek

13:50

Co můžeme od dnešní keynote Applu z mobilních novinek očekávat? Ceny a dostupnosti Apple Watch, představení doplňkového příslušenství (náramků) a některých aplikací pro hodinky. Možná uvidíme i náhled iOS 8.2. 

11:20

Jak nás upozornil Miloš Kos v diskuzi, posun času je proti Kalifornii tentokrát výjimečně 8 hodin. Amerika totiž přešla na letní čas už o uplynulém víkendu, nás to čeká až koncem března. Přenos tedy začíná už v 18 hodin českého času!

10:30

Zatím si s námi připomeňte, jaké edice chytrých hodinek Apple na podzim představil. Dnes večer uvidíme, jestli k nim ještě nepřibudou nějaké nové.

Klepněte pro větší obrázek

9:45

Šušká se, že dnešní keynote Applu by měla trvat dvě hodiny. To je na představení jednoho produktu trochu moc, takže se nejspíš dočkáme i nějakých novinek okolo Macbooků nebo Apple TV.

Diskuze (136) Další článek: Potvrzeno: Galaxy S6 dorazí do ČR 17. dubna, i ve smaragdové barvě

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone 4GB, Thrones, , Cena startující, MacBook Air, Posun času, HomeKit, Předplatitelé, Phil Schiller, Game of Thrones, Apple zařízení, Korunka, Dnešní keynote, Kožený řemínek, Airlines, Malá výdrž, Letní čas, Salesforce, Jablečný telefon, Nový macbook