Apríl: Mobil jako průkaz totožnosti

Jak konečně vyřešit neustále rostoucí krádeže mobilních telefonů? Evropská unie přišla s několika návrhy. Buď si na displeje mobilů umístíme vlastní fotky a nebo se IMEI telefonu objeví jako povinný údaj v občanském průkazu.

Čím dál častěji zaznívají z obce laické i veřejné hlasy bouřící se proti neustále rostoucímu počtu krádeží mobilních telefonů. Není se co divit. Čísla jsou alarmující, černý trh jen kvete a telefonující si už nemůže připadat se svým digitálním spojencem bezpečně snad vůbec nikde. Proto přichází Evropská unie s revoluční vizí ochrany mobilů i jejich majitelů. Bohužel však spíše připomíná pletení byrokratického biče, kterým bude nebohé uživatele terorizovat.

Již delší čas se hovoří o výrobě takových mobilních přístrojů, které nebudou umožňovat změnu svého IMEI, které bude zaneseno do pevně paměti bez možnosti jakéhokoliv přepisu nebo jiné změny. Ani to však není samospásné, nicméně právě fixní IMEI představuje základ pro připravovanou směrnici Evropské unie, která by mohla jednou provždy problematiku krádeží vyřešit. Je však otázkou, zda se tato mobilní reforma bude zamlouvat řadovým uživatelům.

Bez fotografie vás z prodejny nepustí

Vše začíná v prodejně. Přijdete a koupíte si mobil s digitální fotoaparátem. Přímo v prodejně se vyfotíte a před zraky prodavače si necháte zanést svoji fotku do přístroje. Teprve potom můžete zaplatit, vzít si svého nového pomocníka a odejít. Pokud vás zajímá, jak tomu bude v případě mobilních telefonů bez fotoaparátu, pak vězte, že to Evropskou unii vůbec nezajímá. Od roku 2006, kdy má vejít direktiva v platnost, už budou v prodeji přípustné pouze modely s digitálním fotoaparátem a kdo by chtěl mobil bez fotoaparátu, má tu možnost. Maximálně však jako suvenýr do vitríny, protože v případě pokusu o přihlášení do sítě s takovým telefonem, bude okamžitě nahlášeno neautorizované IMEI. Následovat bude zablokování a stíhání pachatele, protože přihlášení do sítě s neautorizovaným IMEI bude klasifikováno jako trestný čin.

Nakupovací martyrium je však pouhou předehrou byrokratických orgií Evropské unie. Další ranou je umístění fotografie, která má být na pozadí mobilního telefonu. V tomto případě ale věříme, že bude přípustné fotku archivovat ve speciálně vyčleněné paměti. Ostatně je to v zájmu nejen zákazníků, ale i těch, kteří se zabývají výrobou a prodejem obrázkových log či tapet. Zda jim bude ale úřední šiml naslouchat, je ve hvězdách. Největším očistcem ale bude případná změna fotky. Budete li chtít mobil prodat nebo si jen změnit fotku tak, aby odpovídala vašemu aktuálnímu stavu, budete muset odeslat přístroj až k výrobci, který umožní změnu fotografie. Na otázku jak jsme nenašli odpověď.

Jeden mobil pro jednoho majitele

Jisté je, že si užije především policejní aparát, jehož příslušníci budou oprávněni ke kontrole mobilního telefonu. Tím odpadá možnost půjčení telefonu známým nebo rodinným příslušníkům. A pokud se budete chtít vyvarovat předvedení na stanici, pak vám doporučujeme mít v záloze druhou baterii. Případné vybití telefonu totiž nikoho neomlouvá. To nejlepší ale přichází na závěr.

IMEI mobilního telefonu bude od roku 2006 povinný údaj na občanském průkaze. Technologické řešení je zatím nejasné, nejvíce šancí má zřejmě varianta čipového průkazu, která umožní přehrávání IMEI, kterým je občanský průkaz ocejchován. Zlí jazykové se však obávají snadné možnosti padělání IMEI a čipovou variantu považují za snadný terč černého trhu. Verze s pevně natištěným IMEI sice tento problém řeší, otázkou však je, jak by se naopak měnil IMEI v telefonech. Přece jen nikdo nemá zájem vyřizovat občanský průkaz každý rok nebo mít jeden telefon deset let. Vše podstatné je ale teprve ve fázi vývoje a tak nezbývá než čekat. Jisté je však jedno. Velký bratr nás sleduje.


Víte, jaké je dnes datum?
Diskuze (10) Další článek: Apríl: Česko postihne výpadek mobilní sítě

Témata článku: , , Marty, Mobil, Průkaz, Případná změna, Totožnost, APR, Jak, Řadový uživatel, MOBI, Černý trh