Ashen: akční 3D střílečka pro N-Gage (recenze)

Tématu o zachraňování světa se věnuje nespočet všech možných her. Stejný úkol máte i v 3D akční hře Ashen vytvořené výhradně pro Nokii N-Gage.
Na Zemi se z ničeho nic objeví horda různorodých bytostí a nikdo neví, kde se zde vzaly. Hlavní postava Jacob Ward ale tuší, kdo za tím vším stojí. Jeho sestra ho totiž kdysi varovala, že se něco podobného stane. Vydává se proto za ní do města Sedmi řek, aby získal informace. Jeho sestru ale mezitím kdosi unesl a je pouze na vás, abyste ji zachránili a následně zamezili přístup všem příšerám do naší dimenze. To je ve zkratce podstata příběhu hry Ashen.

Budete bledí?

Ashen v překladu znamená bledý a musím přiznat, že jsem byl skutečně v určitých situacích bledý jako stěna. Ne že by hra byla až tak strašidelná, ale když hrajete v noci, může vás občas potkat závan strachu, který ještě posiluje výrazná hudba.

(Poznámka šéfredaktora: vložil jsem kartu do N-Gage – spustil Ashen – dostal se k prvnímu bubákovi – lekl se – zavřel Ashen – vytáhnul kartu a pokračoval v rozehraných Sims. Ashen je opravdu děsivá hra, zejména zvuk je velmi působivý.)

Hra je rozdělena do osmi kapitol, které jsou velmi rozsáhlé a různorodé. V některých lokacích například procházíte kanalizací a hned nato se ocitnete v bludišti z keřů. Na konci se dokonce dostanete i do mimozemského světa.

 
Začínáme
  
Ukázka některých herních lokací

 
Ocitnete se na střechách

Na prozkoumávání krajiny není většinou moc času, jelikož na každém kroku čeká kupa nepřátel, kterým jde jen o to, abyste se nedostali dál. Tento úkol se však nesmí těm bestiím podařit a vy se přes ně musíte prostřílet až na konec. K tomu dobře poslouží zbraně, kterých je ve hře dohromady devět: od obyčejné pistole, přes mimozemskou pulzní zbraň, samopal, až třeba po ostřelovací pušku. Náboje jsou rozmístěny po mapě a málokdy se stane, že by vám u všech zbraní došly. V posledních několika kolech s nimi ale už musíte hodně šetřit.

   
Různé druhy zbraní

Příšera zde, příšera tam

Ve hře je celkem sedm druhů nepřátel a každý z nich má odlišné rysy. Někteří lezou po zdech, další po zásahu vybuchnou a jiní jsou dokonce neviditelní. Je potřeba si na ně vzít noční vidění, které je zde pojmenováno Ghost vision.

  
Tohoto krasavce lze potkat při nedělní návštěvě kostela
   
Různé druhy nepřátel 

Inteligence nepřátel je na poměrně vysoké úrovni a podle oficiálních zdrojů se dokonce sami učí podle stylu hraní. Když některá obluda vidí, že jde do tuhého, raději se schová za roh a počká si na vás. Pokud si myslí, že ji nevidíte, nevrhne se bezhlavě na svůj cíl, ale počká si na nejvýhodnější pozici a až poté zaútočí.

Ukládání jen občas

Příznivce hraní typu Save – Pokus – Omyl – Load asi nepotěším. Během hraní totiž nelze libovolně ukládat pozici. Hra sama nabídne, kdy lze uložit.

 
Lze ukládat pouze do čtyř slotů • tento dialog nevěstí nic dobrého

 
Ukázky dalších dialogových oken 

Zpravidla lze ukládat dvakrát během jedné úrovně. Úrovně jsou ale poměrně rozsáhlé, a když dojde ke smrti po dlouhé pasáži, během které odešla na pravdu boží desítka nepřátel, opravdu to moc nepotěší. Je to ještě o to těžší, že v průběhu mise nikde nelze doplnit život, automaticky se doplňuje po zdolání určité části. Aby to ale zase nebylo tak těžké, je k dispozici ochranný štít, kterých je na mapě vždy několik, a je znázorněn modrým pruhem v dolním rohu obrazovky – hned vedle červeného pruhu značícího život.

   
Všimněte si modrého a červeného pruhu, který značí štít a život

Touha po prvenství

Po dohrání celé hry může být důvodem k opětovnému startu také překonání vlastního rekordu. Ačkoli je to u tohoto typu hry velmi neobvyklé, po skončení každé kapitoly se vám zobrazí vaše skóre, které jste během kapitoly získali, a zapíše se do tabulky.

   
Nepřátelé se skrývají také v tmavých koutech

Ve hře nechybí ani možnost hraní více hráčů. Najednou mohou proti sobě hrát až čtyři. Na výběr jsou dva módy. První je klasický Deathmatch, kde bojuje každý sám za sebe proti všem. Druhým módem je Team deathmatch, kde jsou hráči rozděleni do dvou týmů (modrého a červeného) a tyto týmy bojují proti sobě.

Hbité prsty

K ovládání využijete kromě joysticku ještě všechny klávesy s čísly (včetně hvězdičky a křížku). Co bude mít která klávesa za funkci, si může každý navolit sám, nebo je zde možnost využít jednoho ze dvou přednastavených rozložení kláves. Při hraní by nemělo docházet k přehmatům, neboť každý přehmat během boje může zavinit smrt hráče, což určitě nikoho nepotěší.

 
Přednastavené ovládání • uživatelem nastavené ovládaní

Nic není bezchybné

Někdy se ve hře stane, že z dálky vidíte nějakého nepřítele, vyklopíte do něj celý zásobník a on se ani nehne a nijak mu to neublíží. Pokud se ale přiblížíte o kousek blíž, nepřítel hned zaútočí. Dejte si pozor, když na vás nepřítel čeká za zdí, části jeho těla „prochází“ skrz zeď.

   
Je třeba dávat si pozor na každém kroku

S problémem se někdy setkáte i při hraní více hráčů přes Bluetooth. Jeden z hráčů se při startu občas stane neviditelným, nemůže nic sebrat a ani ho nemůže nic zranit. To mu však nebrání v tom, aby on mohl zabíjet ostatní hráče. Nutno ale podotknout, že máme zatím neprodejní verzi hry a je dosti možné, že v novějších verzích budou tyto nedostatky vyřešeny.

Skvost pro smysly

Grafika hry Ashen je na velmi vysoké úrovni. Pouze se zbraněmi si mohli grafici ještě trochu více pohrát, ale i tak je Ashen po grafické stránce skutečným skvostem a ani zvuk nezaostává. Hudba výtečně doplňuje hrůzostrašnou atmosféru.

   
Tak pěkné to bylo městečko, než do něj vlétly obludy z neznáma
   
Úzká chodba nedává nepřátelům moc šancí

Patří k nejlepším

Hra Ashen patří určitě k nejlepším titulům, které jsme dosud mohli na Nokii N-Gage vyzkoušet. Splnila většinou přesně to, co jsme od ní očekávali. Pokud budou všechny následující hry pro N-Gage odvedeny stejně kvalitně, máme se opravdu na co těšit.

Plusy a minusy:

+ grafika
+ hudba
+ hratelnost
+ počet druhů nepřátel a zbraní
+ multiplayer

– občasné chyby

Internetové odkazy:

Oficiální stránka hry (http://www.n-gage.com/CZ/cz/games/games_ashen.html)
Video ze hry (http://www.n-gage.com/CZ/cz/games/games_clips.html?game=ashen)

Diskuze (6) Další článek: Aktuálně: Siemens představil nový mobil CFX65

Témata článku: , , , Nokia N-Gage, Střílečka, Team Deathmatch, Hlavní postava, Hra typu, Bubák, Deathmatch, Pro +, Kupa, Ochranný štít, Nejlepší titul, Str, Noční vidění