Asphalt Urban GT: vůně spálených pneumatik (hra na N-Gage)

Máte rádi rychlá kola, zvuk motorů, vůni spálených pneumatik, či adrenalin při velmi rychlé jízdě? Tak právě pro vás je určena tato nová závodní hra, kterou si jistě oblíbí i ti, kteří doposud k závodním hrám příliš neinklinují.

Klepněte pro větší obrázek

Když jsem spustil na své mobilní herní konzoli N-Gage hru Asphalt: Urban GT, lidé, kteří stáli v tu chvíli okolo mne, se s údivem v očích ptali, jestli je to skutečně Need For Speed Underground. Asphalt je skutečně dosti podobný známé závodní hře pro PC. Jedná se o závody v ulicích měst ve velkém množství licencovaných vozů, které je možnost přizpůsobit obrazu svému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A o tom to je...

Hodně vozů málo tratí

Ve hře je velké množství vozidel známých značek. Každé vozidlo má několik parametrů, jako třeba maximální možnou rychlost a hmotnost, podle kterých si hráč vybírá, se kterým vozem se pustí do závodu. Na trpělivé hráče také čekají jistá bonusová vozidla, jako jsou motorka nebo formule. Tratí, na kterých se lze prohánět, je dohromady devět. To není sice moc, ale tento fakt je vykompenzován tím, že někdy lze hrát danou trať i v obráceném směru. Každá z tratí je skutečně originální a hráč se v nich podívá například do Paříže, New Yorku, nebo třeba do Las Vegas.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Těšit se můžete na mnoho krásných aut

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Závody na motorce jsou příjemným zpestřením

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Projedete se kolem Eifelovky nebo ulicemi Honkongu

V kůži profesionálního závodníka

Hráč si může zajezdit hned v několika různých módech, mezi nimiž nechybí Free race ani Time attack. Dalším zajímavým módem je Cop Chase, kde se hráč ocitne za volantem policejního vozu a má za úkol pochytat neposlušné řidiče. Všechny výše zmíněné módy se nachází v menu pod záložkou Arcade. Mnohem zábavnější je ale záložka Evolution. Zde se hráč stane profesionálním závodníkem a účastní se různých závodů, kupuje si nové vozy a ty si také může upravit jak mu jen jeho finanční situace dovolí. Za každý vyhraný závod se totiž do hráčovy imaginární peněženky přikutálí pořádná finanční odměna a občas také nové auto. Dané závody jsou určeny vždy jen pro některé druhy aut a občas je nutné aby hráč buď prodal některý stroj ze svého vozového parku, aby získal na nové auto peníze, nebo je potřeba znovu zajet závody, které hráč již jednou jel. Stejná situace nastává, i když si hráč usmyslí, že si některé ze svých aut pořádně vylepší. Třeba takový nový motor je hodně drahá hračka. Bohužel když je potřeba některé z vylepšených aut prodat, je jeho cena stejná jako auto do kterého se neinvestoval ani dolar.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Káru si můžete pořádně "natunit" • různé typy závodů • přehlídka vozů • tabulka po dojetí závodu

Porazte své kamarády

Pochopitelně u hry takového kalibru, jako je právě Asphalt, nesmí chybět multiplayer přes bluetooth a jako ve valné většině případů je hra proti jiným hráčům dvojnásobně zábavná, než-li hra proti počítačem (vlastně telefonem) ovládaným soupeřům. Ve hře více hráčů si můžete proti svým kamarádům zahrát ve třech módech – Single Race, Championship a Cop Chase.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr serveru a klienta • módy multiplayeru • vyhledávání dalších hráčů

Nerealistické chování vozu

Hra je po grafické stránce skutečně velmi povedená, z počátku se možná může hráči zdát herní prostředí chaotické a těžko se bude orientovat, po chvíli si ale jistě každý zvykne a nebude mu orientace dělat vůbec problém. Na zvuku si vývojáři také dali záležet a hráč si může při hře dokonce i měnit právě hrající muziku pomocí položky v menu nazvané Jukebox.

Snad jediná má výtka se týká fyzikálního modelu aut, ten je skutečně velmi nerealistický. Vždy, když dojde k čelní srážce s jiným vozidlem, dostane hráčův vůz takzvané „hodiny“ a po dokončení rotace vozidla pokračuje v jízdě stejnou rychlostí, jakou měl před srážkou. Občas se také stane, že se vůz při nárazu do mantinelů do nich zasekne a trvá několik cenných vteřin, než se z tohoto zaseknutí dostane, což se většinou rovná ztracení své vybojované pozice na čele závodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr muziky • chování vozu je mnohdy prapodivné

Ať žije král

Asphalt je podle mě dosud nejlepší hrou, kterou jsme mohli na Nokii N-Gage vidět a to potvrzují i reakce hráčů. Pomyslná laťka je nyní tedy nastavena hodně vysoko a jsem zvědav jak se s tím poperou další vývojáři her pro N-Gage. Mé hodnocení je 95% a server Gamerankings ohodnotil tuto hru 87%.

Oficiální stránka hry

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve hře není nouze ani o velké skoky • svoji jízdu si můžete zkontrolovat v módu replay

Plusy a mínusy

+ velmi dobrá grafika
+ kvalitní zvuk
+ výborná hratelnost

- špatný fyzikální model vozů  

Diskuze (7) Další článek: Nokia 7280: šperk k večerním šatům (první dojmy)

Témata článku: , , , Nokia N-Gage, Chevrolet, ASP, Oficiální stránka, Urban, Hra, Asphalt, Fyzikální model, Finanční odměna, Vůně