ASUS MyPal A600: elegán s PocketPC (test)

ASUS MyPal A600 je kapesní počítač s operačním systémem Microsoft PocketPC 2002 stejně jako etalon v této kategorii, HP iPaq. Je však menší, lehčí a hlavně elegantnější.
Kapitoly článku

Hezký stojánek

S MyPalem dostanete kromě datového USB kabelu také synchronizační stojánek, do něhož lze zasunou jak datový kabel, tak nabíječku. Vždy, když vsunete počítač do stojánku, proběhne automatická synchronizace dat, pokud ji máte povolenou a nainstalované ovladače a program Microsoft ActiveSync (vše je na cédéčku), a zároveň se počítač dobíjí; indikace dobíjení je velmi zajímavá: modře se rozsvítí nápis ASUS na stojánku.

   
Synchronizační stojánek plus detail

Nabušený

MyPal pohání procesor s frekvencí 400 MHz, což je zatím v této kategorii nejvíce. Můžete se setkat ještě s procesory s polovičním taktem, zejména u levnějších a dobíhajících modelů. Paměti je dostatek, 64 MB sice také není mnoho, ale už se sem nějaká ta hudba či několik programů vejde. Můžete si zahrát třeba Quaka, který se do 32 MB zkrátka nevejde. Paměť samozřejmě můžete rozšířit přídavnými paměťovými kartami SD a MMC. K MyPalu je dodávaná i košilka pro používání karet typu Compact Flash, velikost ASUSu s ní ovšem hodně naroste a v černém oblečku nevypadá počítač zrovna dvakrát dobře.

 
Košilka pro práci s kartami CF.

Přetaktujte si svůj kapesák

Kromě základního programového vybavení, které je součástí operačního systému, je v systému i speciální utilita Abusu, která umožňuje nastavit tzv. turbo mód, který sice sníží kapacitu baterie, ale zvýší výkon systému. Rovněž je možné nastavit běžný mód a šetřící mód, tehdy je ale znát zpomalení systému. Tato utilita také zvládá měnit jas displeje, a sice v závislosti na tom, zda je či není připojené napájení; rozsah je 0-255. Na cédéčku pak najdete další programy a hry, jako pakování do zip archívů, vytváření screenshotů displeje, práce s mobilem, prohlížeč prezentací apod.

   
Klasické prostředí PPC 2002 --- Notoricky známá hra Solitaire
--- Informace o systému

   
Instalované programy --- Složka dokumenty --- Schůzky

 
Kolik zbývá energie --- Kolik zbývá paměti

   
Nastavení turba a dalších režimů kapesního počítače.
--- Jak lze probudit počítač k životu. --- Nastavení jasu

    ¨
Típač screenshotů --- Program pro práci s mobilem

 
Prohlížeč prezentací --- Práce se zip soubory

Tip: Na MobilManii najdete i články, které se věnují popisu zajímavých programů pro PocketPC; stačí, když v levém sloupci kliknete na odkaz PocketPC.

Do dvaceti

ASUS MyPal A600 je vynikající kapesní počítač se systémem PocketPC, který díky své subtilnosti vypadá elegantně a dobře se používá. Počítač stojí devatenáct tisíc, což sice není málo, v porovnání s konkurencí to ale zase není tak špatné; už jen pro bohaté základní balení. Konkurentem MyPalu je bezesporu řada iPaqů a také nový kapesní počítač Dellu, který se nám doufám podaří získat na test co nejdříve.

Ve zkratce:

  • ASUS MyPal A600
  • Cena: 18 990 Kč s DPH
  • Procesor Intel 400MHz PXA250
  • Operační systém Microsoft Pocket PC 2002
  • Paměť 64MB RAM, 32MB Flash ROM
  • Dotykový display 3.5" TFT 240x320 s 65536 barvami
  • Infračervený port 
  • Zabudovaný reproduktor a mikrofon
  • Li-Pol akumulátor 1200mAh, provozní doba 15-16 hodin
  • Stereo výstup na sluchátka a vstup na mikrofon
  • Hliníkový obal, rozměry 125 x 75 x 12,8 mm, hmotnost 138 g
  • Obsah balení: ASUS MyPal A600, stojánek na MyPal, USB kabel na propojení s PC, manuály, drivery, MS Companion CD, CD s doplňkovými programy a hrami, dotekové pero 2ks, AC adaptér, ochranné pouzdro, čistící utěrka na displej.

Témata článku: Asus, , , , , Eurotel Dataphone III, Pocket, Test, Šetřící mód