Asus P565: říkejte mu supersilák (test)

Nastupuje hrubá síla, přichází Asus P565. Sympatický design, plná datová výbava, jemný VGA displej a hlavně procesor s 800MHz.
Kapitoly článku

Před nedávnem testovaný Asus P552w nás zaujal svým výkonem a hle, máme tu výkonnějšího kolegu. Ten se ještě neparně posilnil a kompletně převlékl, aby pořádně zatopil konkurenci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zbrusu nový kabátek

Pomineme-li ve většině případů konstantně černá HTC, najdeme u celé řady Windows Mobile zařízení napříč trhem kombinaci černé a stříbrné (šedé). Tyto barvy použil také Asus u modelu P565 a výsledek se myslím povedl. Horní strana zad je vyvedena v matné stříbrné, přechází na boky, kde pokračuje v podobě tenké linky až na spodní stranu přístroje. V tomto zajímavém tvaru našel svoje místo konektor pro externí anténu GPS (vlevo nahoře), zamykací šoupátko na straně opačné a čočka fotoaparátu na zádech telefonu.

Na bocích sekunduje zmíněné tenké lince silnější, tmavě šedý pruh. Do něj byl zakomponován na levé straně regulátor hlasitosti (v její horní polovině) a na straně pravé už asi správně tušíte spoušť fotoaparátu. Ta je díky přítomnosti autofocusu dvoupolohová. Šedostříbrné prvky rozdělily tělo zařízení na dvě části, obě vyvedeny v černé barvě. Vespod telefonu najdeme miniUSB konektor, mikrofon a otvor pro případný reset, zbytek zad a část spodní strany tvoří kryt 1300mAh akumulátoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

U HTC mnohdy narazíme na povrchovou úpravu SoftTouch vzdáleně připomínající gumu, Asus se vydal podobným směrem, kryt baterie připomíná kůži. Jeho horní hrana obsahuje vybrání, které odhaluje kovovou mřížku hlasitého reproduktoru. Uprostřed výřezu pro reproduktor najdeme malý výstupek sloužící k snadnější demontáži krytu, který má bohužel na svědomí nestabilitu telefonu při položení na stůl. Jste-li zvyklí nechat ležet zařízení na podložce a ovládat ho perem (nebo prsty), bude nutné Asus podložit, nebo si zvyknout na kolébavé pohyby. Manuálně zruční mohou sáhnout po pilníčku a drobným zásahem srovnat záda Asusu do jedné roviny.

Horní strana hostí jenom vypínač a v pravém rohu našel svoje místo plastový stylus. Pohledný design P565 by určitě snesl vyhotovení pera v kombinaci plastu a kovu, současný stav připomíná Porsche na plecháčích (ano, funguje to, jezdí to, ale nevypadá to hezky). Čelní strana je vyhrazena obvyklým prvkům – v horní části je to reproduktor, kamerka pro videohovory a informační dioda. Displej je nepatrně zapuštěn pod povrch, pod ním se usídlil čtyřsměrový ovladač s potvrzovacím středem, telefonky pro ovládání hovoru, klávesa OK a AnyTime Launcher. Kontextové klávesy pod displejem byly zcela vypuštěny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I přes celou řadu funkcí a VGA displej se podařilo výrobci dostat na rozumné rozměry 102 × 60,5 × 16 mm a hmotnost 120 gramů. Minimalistický Diamond to sice není (102 × 51 × 12 mm, 110 g), pořád se ale jedná o relativně kompaktní zařízení.

Superlativy začínají

Displej o standardní úhlopříčce 2,8“ nabídne obvyklých 65 tisíc barev a VGA rozlišení. Na první pohled si toho ani nemusíte všimnout, na ten druhý už začne být podezřelé, že ikonky vypadají jinak a celé prostředí je sice stejné, ale v něčem jiné. Díky vyššímu rozlišení mohou být všechny prvky prokreslenější, čtyřnásobný počet bodů oceníte zejména při prohlížení internetu nebo čtení dokumentů. Vzhledem k fyzické velikosti ale nečekejte, že automaticky na displej dostanete čtyřikrát více informací – při největších detailech už nemusí být písmo čitelné. Na přímém slunci je nutné pro rozumnou čitelnost zvýšit jas na vyšší (nadpoloviční) hodnoty.

Pod kapotou Asus ukrývá 800MHz (ne, opravdu to není překlep) procesor Marvell TavorP. Jeho výkonu se ještě budeme věnovat, teď jenom předešlu, že toho zvládne opravdu požehnaně. Bylo by nerozumné takto našlapaný stroj pohřbít nedostatkem paměti, výrobce tedy osadil 128 MB RAM a 256 MB ROM. I když je na tom konkurence od HTC paměťově lépe, nezapomínejme, že tam nemalou část obsadí nenasytné TouchFlo. Asus sice má svůj Glide, ten má ale ještě hodně co dohánět.

Dostatek výkonu a VGA displej přímo žadoní po multimédiích, která je nutné někde skladovat. Na pomoc přichází slot pro microSDHC karty, jehož provedení je jedním z největších negativ tohoto telefonu. Příslušný slot se objeví až po sundání krytu a vyjmutí akumulátoru, pro výměnu karty je tedy nutné zařízení vypnout. Asus se snaží situaci zachránit podporou Mass Storage, pokud ovšem osadíte telefon největší dnes dostupnou 16GB kartou, budou vás rychlosti zápisu přes USB necelých 500 kB/s (pro větší soubory) dohánět k šílenství. Čtení je na tom s rychlostí přes 900kB/s trochu lépe, troufnu si ale tvrdit, že zápis bude u mnoha uživatelů častější. Plná datová výbava zřejmě nikoho nepřekvapí, k dispozici máme GPRS a EDGE (ve třídě 10), UMTS i HSDPA a Wi-Fi v béčkové i géčkové specifikaci. USB (miniUSB) a Bluetooth jsou již téměř samozřejmostí, infraport bude postrádat asi málokdo.

V zajetí benchmarků

Že má Asus síly na rozdávání, tušíme asi všichni už při nahlédnutí do specifikace. Stejně jako slabší kolega (P552w) prošel VS Benchmarkem 2007 s výsledkem 4940 bodů. Jenom pro srovnání, P552w (QVGA, 600Mhz, 128/256 MB) dosáhl na 3400. Jak dopadlo srovnání v tomto benchmarku s HTC Diamond se můžete podívat na Youtube zde, porovnání přehrávání videa zde (obě videa od uživatele EeeWorld). Výsledky dalších Windows Mobile zařízení najdete v příslušném vláknu na fóru Smartmanie, kde jsou uvedeny i výsledky starší verze VS Benchmarku 2006. Asus v něm dosáhl 2190 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
VSB 2006
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
VSB 2007

Přehrávání VGA videa nečiní Asusu sebemenší problém. Zkusil jsem tedy video v rozlišení 960×528 a telefon nejen že daný soubor spustil, ale video i zvuk běžely bezproblémově bez zasekávání. TaskManager ukazoval vytížení procesoru kolem 86%. Video jsem přehrával v TCPMP ve verzi 0.72 RC1 v úpravě pro Diamond (ke stažení např. na fóru xda-developers), jiné verze odmítl Asus nainstalovat. Ve stejné verzi přehrávače proběhl i video benchmark, srovnání najdete v dalším vlákně fóra Smartmanie, použito bylo uvedené referenční video (trailer k Matrix Reloaded) v rozlišení 640 × 480. Výsledky najdete v nezměněném souboru zde.

Vysoký výkon je pochopitelně nutné něčím živit. Akumulátor s kapacitou 1300 mAh dokázal zásobovat Asus s 20 minutami volání, stejným počtem SMS, hodince na Wi-Fi a půlhodině navigování tři dny (snížený jas, uvedené hodnoty jsou součtem za dané období). Pokud ovšem procesoru zatopíte, padá výdrž do oblasti hodin – výše zmíněné video v 920 × 528 při plném jasu zlikvidovalo baterku za dvě a půl hodiny, referenční VGA kousek při polovičním jasu se dostal o hodinu dál (tři a půl hodiny).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Nastavení jasu: běžné používání – VGA video – maximální jas
Klepněte pro větší obrázek 
Vytížení procesoru během přehrávání videa v 920 × 528

Témata článku: Asus, , Asus P552w, Asus P565, HTC Touch, HTC Touch 3G, Nový kabátek, Vyfocený text, Super +, Čas potřebný, Matrix Reloaded, Nový kabát, Použitelný fotoaparát, Šup, Béčko, Obrazový výstup, Sup, Zajetí, Test, Silný procesor, VŠB, Detailní záběr, Super, Podobný směr