Asus Padfone 2: lépe a jednodušeji [recenze]

Dvě zařízení, která připomínají podivná siamská dvojčata, jeden bráška může být sám, druhý je bez prvního úplně k ničemu.
Kapitoly článku

Prázdná placka

Dokovací stanice, nazývaná jako Padstation, je v podstatě úplně hloupá součástka. Přední část je tvořena 10,1“ obrazovkou o rozlišení 1 280 × 800 px. Výrobce použil kapacitní dotyk a IPS technologii, takže pozorovací úhly jsou dobré a podání barev ucházející. Nicméně oproti telefonu to tady už není tak veselé. Daleko větší plocha tabletu má skoro stejné rozlišení jako telefon, rastr je vidět i bez podrobného zkoumání a barvy nejsou tak živé. V černém rámečku kolem obrazovky schovali inženýři přední kameru s rozlišením 1Mpx, která je spíše nouzovka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uprostřed spodní hrany najdete stejný konektor jako na telefonu.

Zbytek tabletu je docela nudný, plastová bílá záda působí lacině a ráda si zavrzají. Hlasitý reproduktor spíše huhle než hraje, protože když instinktivně chytnete tablet naležato, poskládáte přes něj všechny prsty. Ovšem ani bez prstů, to není žádná hitparáda. Tělo tvarově hodně připomíná iPad, až na šachtu, do které vkládáte telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Někomu se toto řešení možná bude líbit, mě to ale připomíná Keiru Knightley s hrbem Quasimoda.

Oproti výborně zpracovanému telefonu působí tablet kontrastně až odflákle, plastová tlačítka, která mají nejistý stisk, vrzání celého těla a vystouplý hrb znemožňující práci, pokud je tablet položený na stole. Upřímně jsem od prémiového výrobku v této cenové kategorii čekal víc. Upínací systém telefonu ale technologicky velmi povedený, žádná pojistka, žádná dvířka. Prostě jen vsunete a tahem vyjmete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asus si dal na konstrukci šachty záležet. Telefon přitlačují zubaté třecí prvky, jsou plastové, aby nepodřely rám telefonu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon vypadne až v okamžiku, kdy budete s tabletem máchat a třepat jako šílení, při běžném používání je nechtěné vypadnutí téměř nemožné.

Rychlík s Jelly Bean

I když jsem rozmlsaný Applista, nemám k softwarové stránce telefonu jedinou výtku. Asus se vyhnul přílišnému znásilnění Androidu 4.1.1 a až na pár drobností je to v zásadě čistý systém. Rychlost, rychlost a rychlost, těmito slovy se dá Padfone 2 charakterizovat. Při testovaní jsem jej rozhodně nešetřil a ani v nejmenším se neprojevilo nějaké zpomalení nebo zasekávání. Kombinace vyladěného Androidu, čtyřjádrového Qualcommu Snapdragon S4 Pro Krait, grafiky Adreno 320 a 2GB RAM je nekompromisní. Snímek z Antutu benchmarku mluví za vše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slibné skóre v AnTuTu

Co je v systému navíc, je skoro vždy jen ku prospěchu věci. Třeba klávesnice se stále zobrazeným řádkem číslic dost pomáhá při psaní, navíc obrazovka je dost veliká, tak proč ne. Rychlé zapínání a vypínání bezdrátových sítí v notifikační roletě je částečně modifikovatelné v nastavení, takže si přepínače poskládáte k obrazu svému. Pak jsou tu drobnosti v podobě widgetů, jedná se konkrétně o hodiny s počasím, nebo stav baterií v telefonu a tabletu. Potěší i předinstalovaný kancelářský balík Polaris Office. V neposlední řadě oceníte utilitku pro optimální využití výkonu a prodloužení výdrže, která se stará také o nabíjení telefonu, pokud je v tabletu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Místy to vypadá jako holý Android, ale na úpravy přece jen narazíte.
Nutno říct, že Asus modifikoval opravdu citlivě a ku prospěchu věci.

Asus přidal i několik vlastních aplikací např.: uzamknutí některých aplikací heslem App Locker, galerie snímků Asus Studio nebo klienta pro správu 50 GB cloudové uložiště, kterou máte po dobu dvou let zdarma, a několik další drobných vychytávek.

Témata článku: Asus, , , , , , Asus Padfone, Asus Padfone + Station, Asus Padfone + Station 32GB 3G, Asus Padfone + Station 64GB 3G, Asus Padfone 2, Asus Padfone 2 + Station, Asus Padfone 2 + Station 32GB 3G, Asus Padfone 2 + Station 64GB 3G, Podrobné zkoumání, JFK, Červené tlačítko, Locker, Nabíjecí proud, Tabletová verze, Silný argument, Nejhezčí telefon, Unikátní řešení, Značná část, Telefonní rozhraní,