Asus Zenbo: komorník pro 21. století [Computex]

Zenbo je malý domácí robot, který ohlídá domácnost, přivolá pomoc v nouzi, zabaví děti a připomene důležité schůzky. Tak vypadá budoucnost podle Asusu.

Asus představil na veletrhu Computex 2016 vedle nové vlajkové řady smartphonů Zenfone 3 také svého prvního chytrého robota pro domácnost. Jmenuje se Zenbo, umí mluvit, chodit (jezdit), telefonovat, streamovat video, ovládat chytré domácí spotřebiče a má ambice stát se elektronickým domácím mazlíčkem.

Klepněte pro větší obrázek

Zenbo obsahuje algoritmy umělé inteligence, takže se časem učí a rozpoznává vaše zvyklosti. Díky vestavěným mikrofonům a reproduktorům komunikuje s okolím. K dorozumívání používá syntetický hlas, jaký známe z různých hlasových asistentů. Pomocí vestavěné kamery snímá okolí a při zavolání reaguje na svoje jméno. Obličej je vlastně velký barevný dotykový displej, který dokáže zobrazit několik různých výrazů, ale samozřejmě i klasický internetový obsah podobný webovému prohlížeči, rozhraní kamery a nejrůznějších aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Asus chystá robota pro chytrou domácnost uvést do komerčního prodeje a počítá s cenovkou 599 dolarů (cca 18 500 Kč včetně daně), což je překvapivě přijatelná cena vzhledem k tomu, že jde o nový typ zařízení pro spotřebitelský segment. Zda a kdy se ale Zenbo objeví v Evropě, v tuto chvíli nevíme. Asus chce nejdřív roboty prodávat v Asii, kde k těmto zařízením mají zákazníci velmi pozitivní přístup.

Podívejte se, jak může fungovat domácnost s robotem Asus Zenbo:

Robot je nejspíš v rané fázi prototypu, protože Asus jej na veletrhu Computex ukázal pouze na pódiu v rámci tiskové konference. Firma ale už spustila vývojářský program, kterým chce přilákat nové zájemce o tuto platformu a poskytnout tak prostor pro vytváření nových aplikací a způsobu použití chytrého domácího robota.

Diskuze (3) Další článek: Na čem poběží nové Samsungy? ARM představilo nové CPU a GPU

Témata článku: Asus, , , , Asus Zenfone 3 Deluxe (ZS570KL), Asus Zenfone 3 Laser, Asus Zenfone 3 Max (ZC520TL), Asus Zenfone 3 Ultra (ZU680KL), Pozitivní přístup, Zavolání, Přijatelná cena, Zen, Sto, Internetový obsah, Způsob použití, Pro +, Vestavěný mikrofon, Století, Komerční prodej