Asus Zenfone 3: když se skloubí výkon a elegance s rozumnou cenou [recenze]

  • Skleněná záda jsou stylová, ale o to méně praktická
  • Výbava dostačuje i pro náročné používání
  • Jinak rychlé ZenUI stále sráží spousta bloatwaru
Kapitoly článku

1. Design

Už při prvním pohledu na Zenfone 3 je vidět, jak se Asus s mobily vypracoval. Zapomeňte naplastové tělo jako u starších modelů. Tady se jedná o poctivý kus kovu a sklo, které má vpředu i na zádech efektní 2,5D zahnutí. Taiwanci se navíc poučili a novinka se zbavila velké spodní bradičky, takže s rozměry 146,87 × 73,98 × 7,69 mm už není tak velký do ruky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon nabídne masivní rám s velmi pevnou konstrukcí. Po designové stránce se také velmi povedl.

Pevnost těla telefonu přitom zajišťuje masivní kovový rám, takže jej nemáte nejmenší šanci ohnout. Prémiový vzhled pak dodávají skleněná záda, která na slunci předvádí nádhernou hru světel. Bohužel se hrozně rychle špiní, takže počítejte s tím, že je budete leštit několikrát denně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ačkoliv to na fotkách není vidět safírově černá varianta pod světlem hází modré odlesky.

Na čelní straně telefonu se kromě displeje nachází sluchátko, přední kamerka, senzory, notifikační dioda a bohužel nepodsvícená senzorová tlačítka. Na zádech pak své místo našla vystupující čočka foťáku chráněná safírovým sklíčkem, čtečka otisků prstů, laser, dvojice LED diod a RGB senzor pro lepší vyvážení barev fotografií.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na materiálech se nešetřilo a čočka fotoaparátu je kryta safírovým sklíčkem. Šetřilo se však na jiných místech, takže na podsvícení senzorových tlačítek pod displejem zapomeňte.

Na pravém boku naleznete regulaci hlasitosti a dobře ergonomicky umístěné zapínací tlačítko. Levý bok pak nabídne pouze hybridní slot na micro SIM a microSD kartu, případně na jednu micro a druhou nano SIM. Na horní straně své místo našel 3,5mm sluchátkový jack konektor a mikrofonek, dole pak hlasitý repráček či druhý mikrofon a konektor USB-C.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První slot podporuje pouze větší micro SIM kartu, u druhého si však můžete zvolit mezi paměťovou kartou či nano SIM.

2. Displej

Zenfone 3 nabízí 5,2" Super IPS+ displej s Full HD rozlišením 1920 × 1080 pixelů. Obraz je tedy více než dostatečně jemný a rozpoznat jednotlivé body je těžké i při hodně důkladném zkoumání. Barvy zobrazovače jsou živé a líbivé, což chválím. Sytost či teplotu si ale můžete v nastavení dále upravit.

Pochvalu zaslouží i jas displeje. Ten maximální dosahuje opravdu nadprůměrných hodnot, díky kterým je obsah dobře čitelný i na přímém slunci. Při používání v noci uvítáte nízké hodnoty jasu a filtr modrého světla, který lze aktivovat ve stahovací liště.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 9,00
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Asus Zenfone 3 má lehce zkreslené podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 16,16
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Asus Zenfone 3 je to červená.)
  • gamma: 2,09
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Asus Zenfone 3 má dostatečně přesné podání šedé barvy.)
  • maximální jas: 629 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Asus Zenfone 3 má výborné podsvícení.)
  • minimální jas: 4 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník se vychyluje z plochy normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Asus Zenfone 3 může podávat některé odstíny barev zkresleně. Nejvíce nepřesná je červená barva. Vše se dá ale ovlivnit nastavením barevných profilů.

Asus nezklamal ani s gesty displeje. Dvojitým poklepáním tak lze obrazovku probudit i zhasnout. Nechybí ani rychlé spouštění aplikací nakreslením příslušného písmena na zhasnuté obrazovce. Dvojitým zmáčknutím domovského tlačítka pak telefon přepnete do jednoručního režimu.

3. Hardware

O výkon telefonu se stará osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 625 o taktu 2 GHz spolu s grafikou Adreno 506. Ačkoliv jde jen o vyšší třídu, vše díky nim běhá naprosto bleskově a telefon se nezadýchá ani u nejnáročnějších 3D her. Velikost operační paměti v mém případě činila 4 GB, ovšem existuje i levnější varianta se 3 GB RAM.

Vnitřní paměť testovaného modelu byla 64 GB, ovšem také existuje verze s poloviční kapacitou. Při prvním spuštění však zamrzí, že si velkou část paměti ukousne systém a k dispozici je pouze necelých 52 GB. O výrobu paměti se postaral Samsung a její rychlosti v testu aplikace Disk Speed / Performance Test dosahovaly 223 MB/s při čtení a 143 MB/s při zápisu, což jsou velmi dobré výsledky.

Benchmark AnTuTu 6.2

Celkové skóre: 62 881 bodů

  • 3D: 12 798
  • UX: 24 052
  • CPU: 20 481
  • RAM: 5 550

Paměť lze dále rozšířit paměťovou kartou s teoretickou kapacitou až 2 TB. Díky šestkovému Androidu ji lze navíc použít i jako primární paměť. Příjemným bonusem je pak 100 GB na Google Disku zdarma na dva roky a časově neomezených 5 GB na Asus WebStorage.

Stran konektivity můžete počítat s plnou podporou LTE jak u primárního micro SIM, tak i sekundárního nano SIM slotu. Samozřejmostí je také podpora Bluetooth 4.2 či Wi-Fi standardu 802.11ac, kterou lze využívat v pásmu 2,4 i 5 GHz. Konzervativní uživatele potěší i podpora FM rádia. Naopak zapomeňte na NFC či bezdrátové nabíjení.

AnTuTu Battery Test

  • 8 571 bodů

Zenfone 3 podporuje také polohové služby GPS (A-GPS), GLONASS a Beidou, přičemž fixace polohy je poměrně rychlá. Zmínit musím i senzory, kterých smartphone podporuje celou řadu. Máme zde e-kompas, akcelerometr, gyroskop, světelný, proximity a Hallův senzor. Chválím, že Asus smartphone konečně osadil i čtečkou otisků prstů, která má obdelníkový tvar a nachází se na zádech. Navíc funguje velmi spolehlivě a rozpoznání prstu probíhá okamžitě. Při přímém srovnání svou rychlostí překonává dokonce i Apple iPhone 7.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa s Wi-Fi (100% jas):

  • 6 hodin 5 minut

Kancelář, surfování na webu (50% jas):

  • 9 hodin 25 minut

Doba nabíjení:

  • 2 hodiny a 5 minut

Uvnitř Zenfonu 3 se nachází nevyměnitelná baterie s kapacitou 2 650 mAh, která zvládne až jeden a půl dne běžného používání. To v mém případě znamená několik minut hovorů, pár SMS zpráv, zhruba 3 hodiny přehrávání hudby z Apple Music, občasné surfování na webu a komunikaci přes sociální sítě. To vše při zapnutých mobilních datech/Wi-Fi a polohových službách a automatickém jasu.

Pro dvoudenní výdrž však už musíte při používání polevit nebo využít některého z úsporných režimů, který při vypnutí obrazovky zakáže mobilní data. V reálu bych tedy zařízení raději označil za jednodenní smartphone. Nabíjení telefonu skrze originální 2A napájecí adaptér vám pak zabere lehce přes 2 hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V telefonu najdete předinstalovaný ekvalizér s několika přednastavenými režimy

Ačkoliv se Zenfone 3 se od představení telefonu chlubí kvalitním repráčekem a u sluchátkového 3,5mm výstupu dokonce i podporou Hi-Res Audia, v obou případech jsem nijak výrazný rozdíl v kvalitě nepoznal. Naopak bych řekl, že vzhledem k ceně hraje telefon průměrně. Repráček má sice dobrou maximální hlasitost, ale kvalitou za špičkou jasně ztrácí. Sice dobře zvládá výšky, ale basy jsou poměrně nevýrazné. Díky předinstalovanému evalizéru s přednastavenými režimy však lze zvuk poměrně dobře přizpůsobit.

4. Software

Zenfone 3 běží na operačním systému Android 6.0.1 s výraznou nadstavbou ZenUI 3.0. Líbí se mi jednotná grafika s kruhovými prvky, která se nese napříč celým systémem. Asus také stále zanechává centrální nabídku aplikací, na plochu si tak můžete dát jen ty aplikace, které často používáte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí systému a nastavení

Chválím také přehledné ovládací centrum ve stahovací liště kde jsou barevně odděleny přepínače a zkratky aplikací jako je kalkulačka či svítilna. Praktické jsou i zástupci programů na zamykací obrazovce, takže je nemusíte nikde hledat, ale máte je po ruce už při probuzení zařízení. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Systém lze uzpůsobit jak pro děti, tak pro seniory.

Prostředí je celkově hodně otevřené uživateli a je spousta témat, kterými si jej lze změnit k nepoznání. Rodiče ocení zejména režim pro děti, kterým můžou přednastavit aplikace ke kterým mají a nemají přístup. Podobný je i tzv. jednoduchý režim, který cílí zejména na seniory. U něj dojde k zjednodušení prostředí, kdy je vše důležité jen na plochách a ke zvětšení písmen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalované aplikace

Pochválit Asus musím i za dobrou optimalizaci, jelikož spouštění či přepínaní jednotlivých aplikací je naprosto bezproblémové a probíhá takřka okamžitě. Stejně jako v minulosti i nyní bohužel musím ZenUI vytknout velkou spoustu předinstalovaného balastu.

S novou verzí postavenou nad šestkovým Androidem se situace o trochu zlepšila, ale i tak je zde zůstala spousta bloatwaru. Některé aplikace jako jsou čistič paměti, správce baterie, fotokoláž, počasí či správce souborů sice uvítáte, ale velká většinu přítomných aplikací je stejně možné stáhnout zdarma z Play Store, takže je zbytečné nutit je uživateli s telefonem. Naštěstí jde většinu odinstalovat či alespoň deaktivovat.

5. Fotoaparát

Asus Zenfone 3 nabídne 16 Mpx snímač IMX298 od Sony (stejný najdeme v Xiaomi Mi5, Huawei Mate 8 či OnePlus 3). Ten se může chlubit světelností f/2.0 a je doplněn také o laserové ostření a čtyřosou optickou stabilizaci. Kromě duálního blesku je vedle foťáku osazen i RGB senzor pro věrnější podání barev.

Mezi telefony vyšší třídy bych Zenfone 3 zařadil k nadprůměru. Fotky jsou i v pochmurném počasí pěkně barevné a živé a hlavně dostatečně ostré. Musím pochválit, také to, jak dobře si optika dokáže poradit s protisvětlem. Ještě větším překvapením byly noční fotografie, kde telefon předváděl velmi dobré výkony. Zde ještě oceníte, jak dobře si dokáže poradit s velkým dynamickým rozsahem a jasné objekty ve tmě nijak výrazně nepřepaluje, dokonce i šum zůstává velmi v rozumné míře. Trochu mě však zklamalo laserové ostření, které je z horším osvětlením nezvykle pomalé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Selfie kamerka s rozlišením 8 Mpx a clonou f/2.0 vám ostudu také rozhodně neudělá. Selfiemaniaci ocení zejména režimy krásy, které vyhladí a zkrášlí jejich obličej. Pořizovat s ní lze také panoramatické a HDR snímky.

Prostředí aplikace fotoaparátu je intuitivní, ale přesto velmi pokročilé. Najdete zde několik velmi šikovných funkcí jako čtečka QR kódů, zpomalené video, super rozlišení (spojí sadu čtyř snímků), nebo nízké osvětlení, kdy foťák zvládne (ač jen v 3Mpx rozlišení) zachytit objekt i v téměř naprosté tmě. Asus má také velmi povedený manuální režim, kde můžete hýbat s expozičním časem, hodnotou ISO, hloubkou ostrosti, ale můžete si také nechat zobrazit smřížku, vodováhu či histogram scény.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace fotoaparátu nabídne spoustu pokročilých funkcí

Záznam videa je možný v rozlišení až 4K při 30 snímcích za vteřinu a nechybí ani Full HD při 60 fps. V těchto dvou kvalitách je však kvůli vyšší technické náročnosti k dispozici pouze tříosá elektronická stabilizace. Optickou stabilizaci lze využít až u Full HD při 30 fps, případně ještě u nižší kvality videa. Přesto je elektronická stabilizace u vyšších rozlišení velmi povedená a rozhodně nelze říci, že by obraz byl nějak roztřesený. 

Ukázkové video (1080p, 60 fps):

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Redakční hodnocení: 80%

Asus Zenfone 3 se taiwancům velmi povedl. Trojka už není plastovou alternativou k prémiovějším zařízením, ale elegantním telefonem vyšší třídy se skvělou kvalitou zpracování a skvělým designem. Telefon nemá žádné zásadní slabiny, až na drobnost v podobě nepodsvícených tlačítek či absence NFC. S přihlédnutím k výbavě a schopnostem telefonu je tak Zenfone 3 velmi zajímavou volbou a věřím, že díky cenovce těsně pod 10 000 Kč si najde dostatek zájemců.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Z řad konkurence musím zmínit například Honor 8, který nabídne o něco lepší výbavu a duální fotoaparát. Velmi zajímavá koupě je je i loňský Samsung Galaxy S6. V úvahu připadá také nový Huawei Nova, ten už však není skleněný.

Verdikt: Velmi povedený smartphone vyšší třídy, který zaujme zajména svým designem a zpracováním či velmi dobrým fotoaparátem. Celkový dojem však kazí drobnosti jako je spousta zbytečných aplikací, absence NFC či podsvícení senzorových tlačítek.

Plusy:

  • Design a zpracování
  • Poměr cena / výbava
  • Dvoupásmová Wi-Fi
  • Překvapivě dobrý fotoaparát
  • Odladěné prostředí

Minusy:

  • Nepodsvícená senzorová tlačítka
  • Nemá NFC
  • Absence bezdrátového nabíjení
  • Spousta bloatwaru

Témata článku: Asus, , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone 7 128GB, Apple iPhone 7 256GB, Asus Zenfone 3 (ZE520KL), Asus Zenfone 3 Deluxe (ZS570KL), Asus Zenfone 3 Laser, Asus Zenfone 3 Max (ZC520TL), Asus Zenfone 3 Ultra (ZU680KL), Honor 8, Huawei Ascend Mate, Huawei Mate 8, Huawei Nova, OnePlus 3, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6,