Asus Zenfone 3 Max (ZC553KL): větší a lepší [recenze]

  • Lepší než předchůdce stejného jména
  • Dlouho vydrží a poslouží i jako powerbanka
  • Odladěný systém kazí spousta bloatwaru
Kapitoly článku

1. Design

ZenFone 3 Max se řadí do poměrně velké skupiny telefonů s 5,5“ displejem, které mají ve střední třídě mnohdy velmi podobnou konfiguraci a odlišují se tak zejména v rámci systému, jeho nadstaveb a drobných funkčních vylepšení, fotoaparátem a v neposlední řadě designem. I zde lze sice narazit na podobné rysy (použití kovových unibody konstrukcí), výsledky se ale mohou diametrálně lišit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Strohý design bez zbytečných okras

Asus má zcela plochá záda, nad která fotoaparát nevystupuje, ba naopak je mírně zapuštěný. Telefon ležící na podložce se tak nebude při psaní hýbat jako konkurence s různě zaoblenými zády či vystupujícím fotoaparátem. Rovná plocha zad volně přechází přes boky až na přední stranu, kde na ni navazuje na okrajích zakřivené krycí sklo displeje. Telefon se výborně drží, matný zdrsnělý povrch neklouže a hrany ani rohy netlačí nepříjemně do dlaně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Plochá záda se zapuštěným fotoaparátem a čtečkou otisků prstů
Na USB-C si bude muset Zenfone 3 Max počkat do další generace 

Tlačítka na pravém boku umí Asus udělat i lépe. Poskytují sice jasnou odezvu, mohla by ale mít o něco menší odpor a hlavně by jim slušelo lepší hmatové odlišení. Nad povrch vystupují jen minimálně a hůře se poslepu nahmatají. Hybridní šuplíček na protějším boku lze osadit primární microSIM, kterou doplníte buď paměťovkou nebo sekundární nanoSIM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítkům by prospělo lepší hmatové odlišení, poskytují však jasnou zpětnou vazbu

Konektor sluchátek je umístěn v levém horním rohu a hlasitý reproduktor v pravém dolním. Nabíjecí konektor najdete uprostřed spodní strany, bohužel je to starší microUSB otočený navíc vzhůru nohama. Čtečka otisků prstů našla svoje místo na zádech telefonu pod fotoaparátem. Konstrukce je pevná, nevrže, s dobrým slícováním, dokonce ani plastové kryty antén u horního a dolního okraje zad se podařilo vyvést ve stejném designu jako okolní kov a nehyzdí tak jednoduchý funkcionální design.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud osadíte hybridní šuplíček dvojicí SIM, přijde vhod redukce USB OTG dodávaná v krabičce na připojení nejen flash disků, ale i zařízení, která chcete z Asusu dobíjet

V balení najdete kromě obvyklého příslušenství v podobě špendlíku na otevření šuplíčku na karty, manuálů, USB kabelu a nabíječky už jen krátký kablík USB OTG. Ten lze kromě jeho běžné funkce, tedy připojení USB zařízení (nejčastěji flash disků) k telefonu, použít v kombinaci s běžným USB kabelem k propojení Asusu s dalším zaříjením, pro které poslouží telefon v roli powerbanky.

2. Displej

Displej kryje na okrajích zaoblené 2,5D sklo. Pěkně navazuje na boky telefonu, přechod nevytváří ostrou hranu, sklo je ale tak více vystaveno okolním negativním vlivům a snáze by mohlo přijít k úhoně. O přítomnosti některé z technologií, která by dodala sklu odolnost vůči škrábancům, Asus mlčí.

IPS panel má úhlopříčku 5,5“ a rozlišení full HD. Má pěkné, syté barvy, široké pozorovací úhly i dostatečný jas (450 nitů). S čitelností na slunci byste neměli mít problém. Asus kromě filtru modrého světla bohužel nenabídne možnost upravit barevné podání či jiné parametry.

Klepněte pro větší obrázek
Detail nepodsvícených senzorových tlačítek a 2,5D krycího skla

Ani notifikační dioda nenabídne pokročilejší úpravy, její činnost lze pouze zapnout či vypnout. V neaktivním stavu nepoznáte, kde se dioda nachází, její svit je přiměřený, dostatečně jasný, přitom však zbytečně neoslňuje.

Tlačítka pod displejem jsou senzorová, sice tedy neubírají prostor na displeji, nemůžete však s jejich rozložením nic udělat (zleva Zpět, Domů, Poslední spuštěné aplikace). Bohužel nejsou podsvícená a u testovaného kusu (světle šedá záda s bílým okrajem displeje) se pod určitým úhlem ztrácela i za světla.

3. Hardware

Osmijádrový Qualcomm Snapdragon 430 za podpory grafiky Adreno 505 spolupracuje se třemi gigabajty RAM. Krátce po spuštění jsou volné necelé dva gigabajty, při běžném používání se volná paměť pohybuje obvykle mezi jedním a jedním a půl gigabajtem.

Úložiště nabídne papírových 32 GB, reálně je z nich dostupných 23. Jakmile však telefon připojíte ke Google Play a aktualizujete kompletní aplikační sestavu (což v případě tohoto modelu rozhodně není záležitost na pár minut ale více než hodiny), přijdete o další tři gigabajty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť • Úložiště • Úložiště po prvotní aktualizaci

U testovaného modelu se o slovo přihlásily hned dvě systémové aktualizace, jedna shodou okolností hned při prvotní aktualizaci. Je samozřejmě otázkou, jak to bude s aktualizacemi vypadat v dalších měsících, je ale příjemné vidět, že výrobce na podporu úplně nekašle.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupné aktualizace

Výkonově na tom není telefon vůbec špatně. Při běžném používání pracuje prostředí plynule, nezasekává se, telefon nemívá ani problémy s nedostatkem paměti, které by se podepsaly na hladkém uživatelském zážitku. Spustíte na něm i náročnější hry, které pojedou zcela plynule, snad jen u těch, které kladou na výkon ty nejvyšší požadavky, možná budete muset mírně snížit detaily. V zátěži se telefon nepřehřívá, kovová záda jsou sotva vlažná.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 44 317
  • 3D: 9 389
  • UX: 15 615
  • CPU: 14 577
  • RAM: 4 736

V oblasti konektivity splnil Asus nezbytně nutné, má prostor ke zlepšení. LTE můžete zapnout na primární i sekundární kartě a nechybí USB OTG. S dodávanou redukcí telefon proměníte v powerbanku a může posloužit jako nouzový zdroj pro další zařízení. Postrádá bohužel podporu 5GHz pásma u Wi-Fi a NFC byste také hledali marně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LTE na primární SIM • LTE na sekundární SIM • USB OTG

Čtečka otisků prstů není nejrychlejší – po přiložení prstu se prodleva, než telefon zareaguje odemčením displeje, pohybuje zhruba mezi půlsekundou a dvojnásobkem. Pomalejší reakce by se dala telefonu i opustit, kdyby se úspěšnost pohybovala v rozumné hladině. I při optimistickém odhadu vyžaduje telefon v jednom případu ze tří (spíše však v každém druhém) opakované čtení a zareaguje až na druhý či třetí pokus. Telefon se pohybuje přesně na hraně, kdy budete zvažovat, jestli celé zabezpečení pomocí otisku stojí za tak zdlouhavý proces odemykání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů

AnTuTu Battery Test:

  • 14 946

Naopak velmi pozitivní jsou dojmy z baterie a výdrže. Akumulátor má kapacitu 4 100 mAh a i při náročnějším používání zvládne dodávat energii dva dny. S menší zátěží se přiblížíte ke třem dnům. Dodávaná nabíječka s výstupem 2 A zvýší nabití zhruba o 40 % za hodinu, což by vám mohlo stačit na jednodenní používání.

4. Software

Systém Android ve verzi 6 doplňuje grafická nadstavba ZenUI 3.0. Odlišnosti od čistého systému se nesou spíše ve vizuálním stylu, většinu funkcí a nastavení najdete na stejném místě jako v systému bez nadstaveb.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Plocha • Hlavní nabídka • Spuštěné aplikace

Hlavní plocha může být kterákoliv z maximálně sedmi, zvolit můžete efekt posunu, zarovnání ikon, velikost, barvu a font písma, plochami lze procházet cyklicky. Ve výchozím nastavení má systém hlavní nabídku se všemi aplikacemi, lze jej ale přepnout i do režimu, kdy jsou všechny aplikace přímo na plochách. Volit můžete velikost mřížky na plochách, průhlednost nebo posuv tapety, případně sáhnout po úpravě vzhledu pomocí motivů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení plochy • Motivy • Oznamovací panel • Přepínače bezdrátových modulů

Asus rozpozná dotyková gesta napsaná na vypnutém displeji (až šest písmen) a spustí přímo odpovídající aplikaci. Dvojitým poklepáním lez displej pouze vypínat, telefon si poradí i s pohybem – otočením lze ztlumit vyzvánění nebo zvednutím přijmout hovor. Poklepáním na tlačítko Domů zmenšíte zobrazení, které lze plynule měnit až na necelé čtyři palce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dotyková gesta • Pohybová gesta • Změna zobrazení • Funkce pravého tlačítka

Systém pracuje svižně, bez zasekávání, a pokud si zvyknete na osobité grafické pojetí ZenUI, nenajdete na softwarové stránce telefonu výraznější chybu. Kromě jediné a tou jsou předinstalované aplikace. K systémovým přihodil Asus několik svých a pak celou hromadu dalších, které byste si mohli sami kdykoliv stáhnout z Google Play. Dělá to řada výrobců, nezřídka vám ale umožní se celé této sestavy zbavit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník • Zprávy • Správce souborů • FM rádio

U ZenFonu odinstalujete pouze některé aplikace, další, jako třeba Facebook, můžete maximálně deaktivovat. Po prvním připojení telefonu k internetu se obvykle přihlásí o aktualizaci kolem 20 aplikací, u Asusu to byl více než dvojnásobek. Samotná aktualizace pak trvala déle než hodinu. Přitom by zcela stačilo umožnit odinstalaci všeho, co lze stáhnout z Google Play, ať se uživatel rozhodne sám.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mobilní správce • Čistič úložiště • Ekvalizér • Svítilna

Prvotní nastavení a vyladění aplikační nabídky zabere nějaký čas, jakmile jej však provedete, můžete plně využít celé řady možností a voleb, jak si systém a chování telefonu přizpůsobit. V ZenUI nastavíte spoustu drobností, v některých nabídkách se možná budete až ztrácet.

5. Fotoaparát

V prostředí fotoaparátu najdete na okrajích pouze minimum voleb. Vystačit si tak budete muset s přednastavenými režimy nebo přepnout fotoaparát do manuálního režimu. Většinu možností pak změníte v nastavení, které je sice tvořeno jedním dlouhým seznamem, mezi jeho jednotlivými částmi však můžete rychle přecházet pomocí karet v záhlaví. Potěší i dvojice spouští pro foto a video, mezi focením a natáčením se tak nemusíte přepínat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Maximální rozlišení fotografií s formátem 4:3 je šestnáct megapixelů, u širokoúhlých pak dvanáct. Fotky jsou i za horších světelných podmínek poměrně ostré, místy se jim slévají detaily a často se setkáte s přepaly. Snímky mají syté věrné barvy, se zhoršujícími se světelnými podmínkami narůstá šum. Fotoaparát rychle ostří, vyžaduje však chvilku zvyku – než se s novým telefonem sžijete, mohou být některé snímky rozmazané.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Další fotografie pořízené telefonem najdete ve Fotogalerii

Video ve full HD je na tom ještě o kousek lépe než fotky – záběry jsou ostré, s detaily, ani jim se ale nevyhýbají přepaly. Videím zoufale chybí stabilizace, tu lze aktivovat pouze pro nižší rozlišení (HD). Díky dvojici spouští můžete během natáčení pořizovat i fotky (bez ohledu na nastavení fotoaparátu ve formátu 16:9, 9,5 MPx).

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

Hodnocení: 72 %

Zenfone 3 Max pořídíte od šesti tisíc šesti set korun. Je to poměrně povedený telefon, rozhodně nijak nezaostává za konkurencí a rozšiřuje výběr ve střední třídě, kde můžete volit nejen podle jednotlivých parametrů ve specifikaci, ale i podle toho, jak vám provedení té které funkce sedne. Jestli chcete raději přesnou a rychlou čtečku otisků prstů, dlouhou výdrž, nebo třeba široké možnosti nastavení systému do nejmenších detailů.

Klepněte pro větší obrázek

Asus nabídne vyvážený výkon, pěkný a jasný displej, dualsim (byť s hybridním šuplíčkem), nadprůměrnou výdrž, funkci powerbanky s příslušnou redukcí rovnou v krabičce, solidní fotoaparát a odladěný systém. Ten na jedné straně nabídne spoustu různých nastavení, na straně druhé je plný zbytečností, kterých se třeba ne zcela zbavíte.

Telefon sice má čtečku otisků prstů, je však pomalá a ne zrovna přesná. Na nepodsvícená tlačítka pod displejem se dá zvyknout a bez NFC se dá žít. Lepší čtečku i fotoaparát nabídne mírně dražší Honor 6X, nemá však tak velkou baterii. Ať už z této dvojice zvolíte kterýkoliv model, chybu neuděláte.

Verdikt: Asus Zenfone 3 Max je zástupce střední třídy s vyváženou výbavou, který sází na nadprůměrnou výdrž, dostatečný výkon, povedený displej a solidní fotoaparát v elegantním kovovém těle. Dobrý dojem mu lehce kazí pouze průměrná čtečka otisků prstů a spousta zbytečných předinstalovaných aplikací.

Plusy:

  • Kvalitní dílenské zpracování
  • Solidní výdrž
  • Funkce powerbanky
  • Redukce OTG v balení
  • Dualsim
  • Možnosti nastavení systému

Minusy:

  • Spousta bloatwaru
  • Průměrná čtečka otisků prstů
  • Hybridní slot
  • Chybí NFC
  • Nepodsvícená tlačítka

Témata článku: Asus, , , , , , , , , , , Asus Zenfone 3 Max (ZC520TL), Volná paměť, Funkce powerbanky, Povedený displej, Nabíjecí konektor, Zenfonu, Hlavní plocha, Grafická nadstavba, Noha, Bílý okraj, Bezdrátový modul, Osmijádrový qualcomm, Nejmenší detail, Rovná plocha,