Asus Zenfone 5 okouzlí kruhovými odlesky, krásným displejem i vrozenou inteligencí

Asus začal v Česku prodávat novou generaci Zenfonů a tím hlavním, zásadním modelem celého portfolia, je Asus Zenfone 5 – elegantní skleněné zařízení vyšší střední třídy s vykousnutým displejem a duálním fotoaparátem. Na zádech jsou patrné známé efekty ve formě soustředných kružnic okolo klasicky umístěné čtečky otisků. Skelet je kovový a díky tak akorát zaobleným hranám neřeže do dlaně, ale ani z ní nevyklouzává.

Full HD+ IPS displej se rozprostírá na úhlopříčce 6,2 palce a obsahuje poměrně výrazné vykousnutí, které lze v prostředí zakrýt černým pruhem. Zde hned vynikne výborné podání černé barvy, ačkoli nejde o OLED displej. Bohužel pro notifikace je výřez příliš široký, takže některé stavové ikonky jsou neprakticky skryté až ve druhém řádku.

Nesmí chybět mluvící avatar

O výkon se stará procesor Snapdragon 636 s podporou umělé inteligence, který řídí chytré napájení baterie a další procesy. Pomocí funkce Zlepšení umělou inteligencí můžete telefonu povolit krátkodobě navýšit jeho výkon. To se může hodit například při hraní her. 4 GB operační paměti nejsou nějak zásadně limitující a vnitřní 64GB úložiště lze rozšířit paměťovou kartou.

Duální fotoaparát spoléhá na jednu hlavní a druhou širokoúhlou čočku. Obsahuje optickou i elektronickou stabilizaci obrazu a lepším výsledkům napomáhá také umělá inteligence. Na výběr je celkem 16 různých typů prostředí, včetně textu nebo nočního režimu. Ve fotogalerii potom AI správně roztřídí snímky podle objektů, které na nich nalezne.

Po vzoru Applu nesmí chybět animovaní avataři, kterým Asus říká Zenimoji a využijete je třeba při video, hovoru. Nabídka je ale zatím poměrně skromná a obsahuje jen tři postavičky. Zenfone 5 musíme pochválit za pěkně odladěné a svižné prostředí ZenUI s minimem předinstalovaných aplikací a také za zachování 3,5mm konektoru. Hlavním argumentem pro koupi je ale zejména celková vyváženost výbavy, pěkný vzhled a rozumně nastavená cenovka na 10 tisíc korun.

Asus Zenfone 5 (2018)
ZE620KL
rozměry a hmotnost: 153 × 76 × 7,9 mm, 155 g
displej: 6,2", kapacitní Super IPS+ LCD, 1 080 × 2 246, 402 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (2 TB), RAM: 4 GB, baterie: 3 300 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 636 (8× Kryo 265, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 8 (Oreo)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
57 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (4) Další článek: LG V35 ThinQ nahrazuje pouhé tři měsíce starý model. Je tu vůbec nějaký prostor pro evoluci?

Témata článku: Asus, , , , , , , , , , , , Asus Zenfone 5 (2018), Nastavená cenovka, Druhý řádek, Pěkný vzhled, Vykousnutý displej, Inteligence, Zen, Celé portfolio, Dobrý výsledek, Zásadní model, Zenfonů, ? Displej, Displej,