Audi metroproject: mobil a auto v dokonalé harmonii

Audi vstupuje do telekomunikačního byznysu. Sci-fi doby nedávné se stává realitou, tady nepůjde jen o handsfree.

V červnu jsme se s diktafonem procházeli po Autosalonu a zjišťovali, jak jsou na tom jednotlivé automobilky s podporou bezpečného telefonování za jízdy. Napříč celou abecedou značek od Alfy po Volvo jsme zjistili až překvapivou jednotvárnost. Jestli je však možné zmínit jedinou značku, která vystoupila z řady, je to Audi. Jejich propracované řešení v několika variantách je součástí palubního počítače, což s sebou nese nemalé výhody.

Výrobci automobilů se soustředí na své řemeslo: vyšší výkon, nižší spotřeba, líbivější vzhled. Přitom opomíjí možnosti, které přináší moderní mobilní technologie. Audi přináší první vlaštovku, pokročilé spojení městského vozidla s mobilním telefonem. Je dobré slyšet, že Audi v oblasti telekomunikace nespí na vavřínech.

Automobilka z Ingolstadtu nepřehlíží moderní technologie a představuje studii Audi metroproject Quattro. O rozměrech, výkonu a užitečnosti automobilu píší kolegové ze serveru Autorevue.cz, nás však zaujal současně představený mobilní telefon. Vedle běžných funkcí představuje jakousi prodlouženou ruku palubní desky automobilu. Běžné funkce doplňuje o zcela nový rozměr: přímou komunikaci s automobilem, dálkové ovládání vybraných funkcí a multimédia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Audi metroproject Quattro
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
...a jeho interiér. Všimněte si podlouhlého objektu před řadicí pákou...

Jen tři tlačítka stačí

Přístroj od Audi můžeme s klidem označit za mobilní telefon. Komunikuje v sítích druhé i třetí generace a bezdrátových Wi-Fi sítích. Na první pohled zaujme strohým designem. Pouhá tři tlačítka obslouží základní funkce, veškeré ostatní interakce probíhají prostřednictvím dotykového displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Telefon Audi v plné kráse

Audi ve studii nepředstavuje samostatný automobil a mobilní telefon, kterých jsou na trhu spousty, ale vizi propojení možností automobilu a mobilu. Telefon nabízí vedle komunikace s blízkými osobami i komunikaci s čtyřkolým miláčkem. Majitel může při ranní kávě aktivovat prostřednictvím přenosného přístroje vytápění anebo za letních dnů vychladit interiér vozu ještě před jízdou. Přístroj by měl spolupracovat i se zabezpečovacími prvky vozu. Skrytá kamera může pořídit snímky zloděje, odeslat je na mobilní přístroj a následně podávat informace o pohybu automobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka uživatelského prostředí

Mobil umožní automatické odemykání vozu při přiblížení a zároveň poslouží jako multimediální centrum. Automobil nabídne slot pro vložení přístroje, jehož funkce pak převezme palubní počítač. Informace o příchozím hovoru přenese na displej palubního počítače a poslouží jako hands-free sada. Paměť přenosného přístroje bude využívána pro přehrávání hudby a telefon poslouží i pro navigaci.

Nový směr mobilní komunikace

Mobilní telefony stále častěji komunikují s okolní elektronikou. Umí přehrávanou hudbu odesílat do reproduktorů, zobrazovat nahraná videa či fotografie na televizi. Komunikace s automobily však vázla, praktických využití se přitom nabízí desítky. Vize společnosti Audi je skutečně odvážná a bezesporu pokroková. Pokud se jí podaří naplnit byť jen zlomek záměrů, půjde o úspěch hodný následování.

Diskuze (5) Další článek: Online statistika Sunnysoft: jaký je letošní Invex a Digitex?

Témata článku: , Quattro, Audi, Dok, Mobil, Metr, MOBI, Auto, Volvo