Aukce bude masakr. Uživí ČR pět operátorů?

4. operátor je na spadnutí! Spektrum 800 MHz je ale nedostatkové zboží a na všech pět žadatelů se asi nedostane. Je ale vůbec reálné mít pět operátorů?

Čtvrtý síťový operátor v ČR je na dohled. Teoreticky i pátý. A tím by se zásadně změnila situace. O frekvence se totiž uchází rovnou pět zájemců, ale frekvenční spektrum není nafukovací. Dostane se na všechny? Dávalo by vůbec smysl, aby na českém trhu soupeřilo pět síťových operátorů? Revolution a Sazka budou přednostně soutěžit o blok 2 × 10 MHz v nejžádanějším pásmu 800 MHz a 2 × 15,8 MHz v pásmu 1 800 MHz. V pásmu 2 600 MHz žádné takové podmínky stanoveny nejsou.

Žádný z žadatelů nemůže vydražit více než 2 × 10 MHz v pásmu 800 MHz a zároveň nemůže mít v držení více než 2 × 23 MHz v pásmu 1 800 MHz (tzv. spektrální limity). Pokud tedy některý z nováčků získá tyto příděly, může vybudovat plnohodnotnou infrastrukturu pro LTE. Stěžejní je digitální dividenda (blok A3) s vyvolávací cenou 2,22 miliardy Kč. Případným nováčkům hraje do karet národní roaming, pokud získají digitální dividendu, budou mít nárok na pronájem GSM kapacit od stávajících operátorů.

Klepněte pro větší obrázek 
To je o co tu běží. Rozdělení frekvencí v českém telekomunikačním éteru.

Operátor bez LTE = operátor bez budoucnosti

Ale zpět k vyvolávací ceně bloku A3. Kdo dá víc? Buď Revolution nebo Sazka. Jedině kdyby žádný z těchto dvou subjektů neprojevil zájem, mohou se o blok A3 utkat stávající mobilní operátoři. Ale pozor, opačně to neplatí. Pokud by jeden z výše uvedené dvojice vydražil blok A3, může se ten druhý ucházet o zbytek pásma 800 MHz.

Radiové spektrum je nás všech

Radiové spektrum je vzácný statek, součást národního bohatství.
Není to ropa ani zlato, na elektromagnetické vlny si nelze sáhnout,
ale jsou všude kolem nás. Přenos dat z vysílače do mobilu využívá
fyzikální jev a na rozdíl od nerostného bohatství se radiové
spektrum nespotřebovává. Radiovým spektrem se dle zákona
rozumí elektromagnetické vlny o kmitočtu od 9 kHz do 3 000 GHz,
šířené prostorem bez zvláštního vedení.

Připusťme, že blok A3 bude vydražen nováčkem, pak zůstanou „v éteru“ čtyři bloky 2x 5 MHz. Otázka je jak si je zbylí čtyři zájemci rozdělí mezi sebe. Ano, teoreticky může každý vydražit jeden blok 2× 5 MHz, ale tento scénář je spíše nepravděpodobný.

I když zvratů v podniku zvaném „aukce frekvencí“ jsme už zažili vícero a dost možná ještě zažijeme. Pokud by jeden z nováčků dražbu po prohraném souboji o A3 v aukci nepokračoval, pak zůstanou čtyři bloky pro tři operátory.

Klepněte pro větší obrázek
Digitální dividenda je nedostatkové zboží. Přehled toho co je ve hře (obr.: ctu.cz)

Tento scénář nutně vyústí v to, že jeden z velké operátorské trojky bude mít víc spektra než ostatní – konkrétně 2× 10 MHz, zbylí dva po 2x 5 MHz. Samozřejmě by se mohlo stát, že jen dva operátoři budou mít 2× 10 MHz a jeden lidově řečeno ostrouhá. To by ovšem znamenalo pro daného operátora prakticky katastrofu. Ne hned, ale za pár let už by nebyl schopný na poli dat efektivně konkurovat.

Miliardy do státní pokladny

Pokud by o frekvence dále soutěžil neúspěšný dražitel bloku A3, jistě si domyslíte, jak by se situace mohla zamotat. Telefónica a T-Mobile nedávno oznámili, že budou sdílet 2G a 3G síť, sdílení 4G (LTE) prý zatím není na pořadu dne, ale kdo ví, zda za pár let svůj přístup nepřehodnotí. Vodafone je ve sdílení zatím takříkajíc mimo hru a jistě se může přinejmenším do budoucna cítit ohrožen rozšířením dohody obou konkurentů. Pokud by se mu povedlo získat víc spektra než konkurentům, obávat se nemusí. Tak či onak, po skončení aukce můžeme očekávat nové dohody a koalice LTE.

Jak se říká, peníze jsou až na prvním místě a stát chce co nejvíc. Každý ze čtyř bloků A1 a A2 pásma 800 MHz se začne dražit zhruba na jedné miliardě korun. Blok A3 začíná na 2,2 miliardy. Z výše uvedeného je patrné, že osmistovka je strategická komodita a ceny pravděpodobně budou šplhat hodně vysoko. Hranice 20 miliard korun, kvůli které úřad první aukci v březnu letošního utnul, může celkem snadno padnout.

Otázka je, kolik budou zahraniční matky tuzemských operátorů za frekvence ochotny zaplatit a co vlastně s tuzemskými pobočkami zamýšlejí. Stále více jsou totiž slyšet spekulace a tom, že ta či ona pobočka je na prodej. Spekulacím je konec jen u Telefónicy, která záměr prodat majoritní balík akcií české pobočky sama potvrdila.

Z pohledu spotřebitelů ale budeme zajisté rádi, pokud se frekvence úspěšně vydraží, dražitelé zaplatí a hlavně dodrží tzv. rozvojová kritéria. Digitální dividendu totiž získají nejméně tři subjekty, což zaručí konkurenční prostředí. Podmínky pro pokrývání jsou totiž prakticky poprvé dobře nastaveny a konečně můžeme doufat v lepší zítřky a lepší pokrytí.

Například konečně dojde na dnes bídně pokryté silnice a železnice a z pohledu operátorů neatraktivní menší města a obce. Navíc se nám s velkou pravděpodobností rýsuje 4. operátor, který nepochybně způsobí další otřesy na českém telekomunikačním trhu.

Diskuze (41) Další článek: Apple zveřejnil povedenou reklamu na tužku (a nový iPad Air)

Témata článku: , , , , , , Masa, Železnice, Masakr, A/B, Radiové spektrum, Žadatel, Spektrální limit, Operátor, Nedostatkové zboží, Ropa