Aukce skončila. Dva „noví operátoři“ Nordic Telecom a Poda jsou ve hře

ČTÚ oznámil, že podělil vítězné účastníky aukce, ve které se soutěžilo o pásmo 3,7 GHz. Dva bloky o šíři 80 MHz za cenu 406 milionů korun vydražila společnost Nordic Telecom 5G (dříve Air Telecom a ještě před tím U:fon).

Po 203 milionech za jeden blok (40 MHz) zaplatí O2 s Vodafonem a také nováček, společnost PODA, jejíž klíčový byznys nyní tvoří poskytování internetu a televize. Rozpis níže:

Klepněte pro větší obrázek
Aukce se účastnil i T-Mobile, ale kvůli (z jeho pohledu) neadekvátní ceně na konci odstoupil

Jak je patrné z bodu 4., na výsledcích se od 11. července, kdy byla ukončena dražba, nic nezměnilo a úspěšným dražitelům začíná běžet čas. Kmitočty v pásmu 3600 – 3800 MHz jsou vhodné pro vysokorychlostní datové sítě, zejména do měst, kde je vyšší koncentrace obyvatel. Současně je třeba výrazně hustější pokrytí, než třeba u „osmistovkového“ LTE, což je dáno fyzikálně vlnovou délkou.

Klepněte pro větší obrázek
Grafika ze spektrum.ctu.cz

Operátoři své sítě musejí spustit do dvou let. Do pěti let pak budou muset pokrýt alespoň 40 % malých, resp. 45 % středně velkých obcí (do 10 tisíc obyvatel).

Aukci regulátor vyhlásil 27. března letošního roku, vydražené kmitočty jsou technologicky neutrální, což znamená, že volba technologie pro kmitočtový příděl, udělený na 15 let, závisí zcela na rozhodnutí operátora.

Máme nové operátory. Hned dva! Ale nejásejte předčasně:

Diskuze (23) Další článek: Pokémon Go pokračuje s legendami. V raidech se objeví Raikou, Entei a Suicune

Témata článku: , , , , , , Kmitočtový příděl, Úspěšný dražitel, , PODA, Nováček, MHz, Nový operátor, Rozpis, Vlnová délka, Kmitočet, Nov, Nordic, Automatické prodlužování, Letošní rok, Koncentrace, Telecom, Poskytování, Operátor, Air Telecom,