Aukci na volné frekvence vypíše ČTÚ do konce března

Přijde 4. operátor? Pomůže ČTÚ nováčkovi vhodným nastavením podmínek aukce? A jak se k tendru staví stávající operátoři? Zeptali jsme se jich na to.

Novela zákona o elektronických komunikacích (ZoEK) vešla v platnost k 1. lednu 2012 a to znamená, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) musí do 31. března 2012 vypsat aukci na 4. mobilního operátora, respektive volné frekvence včetně tzv. digitální dividendy. Celkem jde ale o větší balík volných kmitočtů v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz, přičemž největší očekávání jsou z hlediska rozvoje telekomunikačních trhů spojeny v celé Evropě právě s využitím části pásma 470 - 862 MHz.

Podmínky aukce tedy budou známy do tří měsíců, otázka ale je, kam chce vůbec ČTÚ tuzemský telekomunikační trh směřovat. Žádná dlouhodobá strategie, respektive dokument, kde by ji náš regulátor vytýčil, neexistuje a o podmínkách aukce a možných scénářích do budoucna tak můžeme zatím jen spekulovat.

Koncepce telekomunikačního trhu? Nemáme...

Jisté je, že o volné frekvence mají enormní zájem stávající mobilní operátoři a myslím, že se všichni shodneme na tom, že o novou konkurenci nestojí. Už tato premisa může mnohé napovědět, my jsme se nicméně operátorů optali, co od aukce očekávají. Všem jsme položili stejné otázky.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud má opravdu přijít někdo nový, je třeba ho pozitivně diskriminovat

Do konce března vypíše ČTÚ aukci, ve které se budou dražit volné frekvence včetně tzv. digitální dividendy, která by měla v budoucnu umožnit rychlé datové přenosy na bázi technologie LTE. Chceme se proto zeptat:

  • Jaké jsou vaše očekávání ohledně aukce?
  • Popřípadě jaký scénář možného výsledku aukce se z vašeho pohledu jeví jako nejpravděpodobnější?
  • Co by pro vás znamenalo, kdybyste frekvence získali a naopak nezískali?

O2: ČR není Německo, chybí tu potenciál

Pokud jde o naši obchodní strategii, nepovažujeme za vhodné ji před a v průběhu aukce veřejně komentovat s ohledem na zdárný a regulérní průběh aukce. Každopádně je nutné říci, že aukci nepovažujeme za vhodný prostředek pro regulaci trhu. Nebráníme se mít virtuální operátory v naší síti, nicméně to musí to být výhodné pro obě strany.

ČTÚ určuje podmínky aukce a my věříme, že je stanoví v souladu s právem. Nemůžeme říci, kolik budeme chtít zaplatit. Ale po pravdě, český trh je naprosto odlišný trh od německého, potenciál tu není. Cena spektra tak nebude podle nás taková jako v jiných zemích. Nemyslíme, že půjde o miliardy.“

T-Mobile: nezvýhodňujte nováčky

Jen upřesním, frekvence nejsou určeny na konkrétní technologii, zatím jsou "technologicky neutrální". Budou sloužit pro rozšíření dostupnosti vysokorychlostního připojení k internetu pro širokou veřejnost. Mluvit o pravděpodobném scénáři je předčasné, dosud nejsou vypsány ani podmínky aukce.

Věříme, že se nám podaří získat přiměřenou část spektra, protože další frekvence jsou nezbytné pro rozvoj našich služeb na dobu nejméně 15 let. Také doufáme, že podmínky budou rovné pro všechny uchazeče.

Vodafone: potřebujeme frekvence a nezvýhodňujte nováčky

V současnosti máme nejméně výhodné portfolio frekvencí. Aukce nových frekvencí může akcelerovat rozvoj rychlých datových mobilních sítí a zvýšit konkurenceschopnost České republiky pouze za předpokladu, že všichni účastníci budou mít možnost soutěžit za rovných podmínek a žádný z nich nebude diskriminován. Rovné podmínky aukce nám také dají možnost za tržní cenu vyrovnat současnou nevýhodu ve struktuře vlastněného spektra.“

Což takhle asymetrické propojovací poplatky?

Je nad slunce jasné, že pokud budou mít všichni stejné podmínky, pak na čtvrtého operátora, větší konkurenci a vůbec živou vodu pro náš trh, můžeme zapomenout. Nebylo by to férové, jelikož stávající operátoři mají ohromný náskok a tržní sílu. V zahraničí se v tomto ohledu osvědčily asymetrické propojovací poplatky, které vyrovnávají disproporce v počtu zákazníků při startu nováčka.

Propojovací poplatky si operátoři platí navzájem, takže zavedení operátoři s miliony zákazníků by jednoduše platili na propojovacích poplatcích násobek toho, co by jim platil nováček. Je to efektivní způsob jak začínajícímu operátorovi pomoci, osvědčil se například ve Velké Británii či v Rakousku. Více o asymetrických poplatcích se dozvíte na blogu „Nechceme předražené mobilní volání a služby.“

Co si o tom myslíte vy? Věříte, že ČTÚ podpoří vstup nového mobilního operátora na náš trh? Jak si myslíte, že to celé dopadne?

Diskuze (26) Další článek: Trumfněte Windows Phone a máte 100 $ [CES 2012]

Témata článku: , , , , , , Dlouhodobá strategie, Efektivní způsob, F +,