Až jim někdo sestřelí satelity. Američané pracují na technologii, která je zbaví závislosti na GPS

Americké dělostřelectvo připravuje revoluční systém samostatně naváděných raket. Bojové systémy by se v budoucnu měly naprosto obejít bez GPS.

V 80. letech jen málokdo docenil význam nového systému určení polohy GPS pro armádu. Původním účelem bylo poskytnout americkým jednotkám možnost zorientovat se v nepřehledné situaci. Jenomže miniaturizace elektroniky vedla k objevení přesné GPS munice. Díky GPS zvládne jediný projektil tolik práce, co dříve celé salvy.

Soudobá americká armáda očividně na systém GPS velmi spoléhá, což z něj dělá atraktivní cíl pro protivníky. Armáda proto vyvíjí dělostřelectvo, které bude schopné operovat s přesností srovnatelnou se systémem GPS i bez GPS. Program Precision Guidance Kit – Modernization zatím obestírají dohady a utajování.

Podle komentátorů jde o kolekci programovatelných rádiových sítí, komunikačních a navigačních technologií. Jedním z možných přístupů je na bojišti zprovoznit rádiové sítě, s nimiž je možné přesně určit polohu triangulací.

Takové sítě vlastně nahradí satelitní síť pozemními vysílači. Problém je relativně malý dosah. A když na to přijde, tak mohou být také rušeny, nebo zničeny.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že neexistuje jedno magické řešení pro navigaci a zaměřování cílů, které by jako mávnutím kouzelného proutku nahradilo vyřazenou GPS navigaci. US Army bude i nadále spoléhat na GPS navigaci, ale zároveň bude mít po ruce další možnosti, které použije v případě potřeby jako nouzový plán.

Diskuze (3) Další článek: Time: 50 nejdůležitějších gadgetů všech dob

Témata článku: , , , , , , Malý dosah, US army, Atraktivní cíl, Revoluční systém, Americká armáda, Přesný GPS, Kter, Rádiová síť, Ložnice, Pozemní vysílač, Satelitní síť, Díky GPS, Původní účel, Komunikační technologie, Utajování, Protivník, Nouzový plán, Možný přístup, Kouzelný proutek