Babiš pro Český rozhlas: „Varování ohledně Huawei bereme vážně“

Kauzu „ZTE a Huawei představují bezpečnostní riziko“ jsme před vánoci opustili s tím, že se vydala směrem k uklidnění situace. Český rozhlas se po svátcích kauze věnuje dále a upozorňuje na důležité nuance.

Hlavní problém je patrně v přístupu čínské strany, v tom, s jakou razancí se politická reprezentace staví za své firmy a jaké formulace volí. Přečtěte si, jak schůzku s premiérem Babišem komentoval čínský velvyslanec Čang Ťien-min:

Také z textu máte dojem, jak kdyby učitel peskoval neposlušné děcko? Opozice (patrně vycházející z čínského komentáře schůzky) kritizuje Babiše za servilitu, ale ten se ve vyjádření pro Český rozhlas brání.

Čínská strana zdůrazňuje, že varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost není stanoviskem vlády. Babiš vysvětluje, že na schůzce zdůraznil nezávislost úřadu, zároveň ale řekl, že Vláda jeho varování bere vážně a odpovědně. Vláda si od úřadu vyžádala dodatečné informace, vláda je má projednat hned při prvním novoročním zasedání 7. ledna.

Čang Ťien-min ve svém komentáři zmiňuje „úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb,“ to ale český premiér popírá, Českému rozhlasu napsal: „Nevím, o čem pan velvyslanec mluví. Jeho komunikace, je velice neobvyklá.“

Komentář

Z celé situace mám takový dojem, že to čínská strana trochu přehnala a že je její jednání kontraproduktivní.

Huawei po úřadu žádá důkazy, že jsou její produkty bezpečnostní hrozbou. Úřad ale nejspíše nic takového nemá, vždyť už v původním varování označil za problém „právní a politické prostředí Čínské lidové republiky.“

A teď je tu „urgentní žádost“ (slova premiéra Babiše) o schůzku s premiérem, nešťastné vyjádření o chybě vlády, direktivní tón – ve zkratce možná až příliš úpěnlivá obhajoba čínské firmy čínskou ambasádou.

Tak či tak, tohle všechno je jen hra slov, diplomacie. Počkejme na další konkrétní kroky, které mají přijít po Novém roce.

Diskuze (32) Další článek: Samsung na CES 2019 ukáže displej, který bude sloužit i jako sluchátko při volání

Témata článku: Huawei, , , , , Vláda, Rozhlas, Var, Čínská lidová republika, Bezpečnostní hrozba, Varování, Bezpečnostní riziko, Vaz, Celá situace, Babiš, Pro +, Český rozhlas, Schůzka, Český premiér, Česká vláda, Čínská firma, Český, Hlavní problém, Právní prostředí, Nový rok