Balíček StreamOn narazil u „německého ČTÚ“. Porušuje síťovou neutralitu

  • Balíčky Vodafone Video Pass a T-Mobile StreamOn se řeší i u nás
  • Tuzemský regulátor naznačuje, že o verdiktu německých kolegů ví
  • Vodafone Video Pass může mít problém kvůli redukci kvality videa

Minulý měsíc potvrdil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), že posuzuje síťovou neutralitu u balíčků Vodafone Video Pass a T-Mobile StreamOn. Jde o balíčky, které si lze dokoupit jako nástavbu datového tarifu a video z určitých kanálů sledovat neomezeně, respektive bez toho, aby jeho sledování užíralo z datového limitu.

Rozhodnutí ČTÚ zatím neznáme, regulátor má ale nyní k dispozici rozhodnutí od německých kolegů, které shrnul v lednové monitorovací zprávě. Možná je to indicie, faktem zůstává, že německý regulátor řešil tu stejnou otázku a dospěl k závěru, že služba StreamOn poskytovaná Deutsche Telekomem (matka tuzemského T-Mobilu) je v rozporu s principy síťové neutrality.

Konkrétně v umělém snižování kvality videa na úroveň SD a neposkytování služby v roamingu. Operátor s rozhodnutím nesouhlasí a je připraven se bránit soudně.

Projdou passy kontrolou?

Ptáte se, jak jsou na tom v těchto parametrech český Vodafone s T-Mobilem? Vodafone v podmínkách Passů jasně uvádí, že kvalitu videa může redukovat, potvrdila nám to i jeho podpora na Twitteru:

U T-Mobilu jsme se raději zeptali rovnou, jelikož z webu operátora to nevyčtete. Každopádně, T-Mobile říká, že kvalitu videa u StreamOn neredukuje:

Co se týče roamingu, v obou případech lze službu využívat v rámci regulovaného roamingu v EU (zóna 1). Tím neříkáme, že ČTÚ nemůže najít něco dalšího, co by z jeho pohledu bylo v rozporu s pravidly (nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 2120/2015 a doporučení sdružení evropských regulátorů Berec).

Rozhodnutí ČTÚ nechceme předjímat, ale zdá se, že k nějakým korekcím bude nejméně jeden z kontrolované dvojice vyzván.

Diskuze (33) Další článek: Věděli jste, že Google umí vyhledávat i bez internetu? Na výsledky si ale počkáte

Témata článku: , , , , , , , , , , , Tuzemský regulátor, Datový limit, Indicie, Stejná otázka, Neutralita, Regulátor, Nařízení, Balíček, Bali, Adda, Matka, Regulovaný roaming, Kvalita videa, Sít,