Barevný Palm v rozměrech Palmu V skutečností

Palm v pondělí představil novou rodinu Palm M50X. Vedle černobílého Palmu M500, který je přímým následníkem Palmu Vx, zaujme především barevný M505 v téměř shodných rozměrech.
Palm v pondělí představil novou rodinu Palm M50X. Vedle černobílého Palmu M500, který je přímým následníkem Palmu Vx, zaujme především barevný M505 v téměř shodných rozměrech.

Barevný Palm IIIc moc uživatele nepotěšil, přece jen s většími rozměry a displejem s pouze 256 barvami spíše budoucnost naznačoval, než aby byl její přímou součástí. Po nových barevných počítačích se systémem Palm OS od ostatních výrobců přichází nyní s předěláním i samotný Palm.

Palm M500 a Palm M505 se na pohled od svého předchůdce Palmu V/Vx příliš neliší. Rozměrově i váhou je M500 na tom úplně stejně, barevný M505 je o 2 milimetry tlustší. Inovací je ale celá řada. Obě dvě novinky nabízí zabudovanou čtečku paměťových karet Secure Digital (SD). SD karty jsou sice méně rozšířené než Compact Flash nebo Smart Media, hovoří pro ně ale menší rozměry a také například využití v mobilních telefonech (Siemens SL45) a MP3 přehrávačích. Od použití SD karet si Palm slibuje nejen zvýšení paměti, budou se třeba prodávat SD karty s předinstalovanými aplikacemi, počítá se i periferiemi jako je podpora BlueTooth, bezdrátový modem a podobně, které se zasunou zčásti do slotu pro SD karty.

Novinkou je také datový konektor na spodní straně přístroje. Palm opět změnil specifikaci a tak dřívější příslušenství nepůjde s novými Palmy použít, slíbil ale, že toto rozhraní další dva roky nezmění a bude jej nadále rozšiřovat v dalších produktech. Důvodem není jen jiný tvar konektoru, konečně totiž Palm podporuje přímo na tomto konektoru i USB rozhraní.

Očekávanou novinkou je standardní vybavení systémem Palm OS 4. Ten zvyšuje úroveň zabezpečení, podporuje lépe Internet a například přímo na systémové úrovni podporuje 16bitové barvy, které umí zobrazovat barevný M505.

Srovnání M500 M505
displej černobílý 65535 barev
rozměry 11,4×7,9×1,3 cm 11,4×7,9×1,0 cm
váha 113 gramů 139 gramů
cena 399 dolarů 449 dolarů

Oba dva přístroje obsahují 8 MB paměti, rychlý procesor Dragonball, baterie jsou Lithium-polymerové. Výdrž by mohla být tedy vyšší než dříve, zatím však tento údaj na oficiálním webu není. Rozlišení obrazovky je stále 160x160, Palm nešel tedy cestou Sony s rozlišením 320x320. Zvětšení rozlišení se plánuje až na příští rok s novou verzí operačního systému.

Jak vidíte, rozdíl mezi cenami není tak dramatický, 50 dolarů je již hranice, kde se rozhodujete mezi černobílou a barevnou verzí spíše podle výdrže baterií, rozdíl v ceně již není tak dramatický. Spolu s představením těchto produktů ale také klesly ceny předchozích modelů. Palm Vx má nyní cenu 349 dolarů a Palm IIIc dokonce jen 329 dolarů (viditelně o něj není velký zájem). Palm M500 bude uveden na trh v dubnu a Palm 505 ve větších počtech až od května, přece jen je nouze o barevné displeje. Do světa, tedy i k nám by měly přístroje oficiálně dorazit až v červnu.

Váš názor Další článek: Motorola Timeport 280: špičkový manažerský mobil

Témata článku: Palm, , , Siemens SL45, Skutečnost, Rozměr, Bar