Bastlení | Spotify | iPod

Bastlíř upravil 17 let starý Apple iPod tak, že zvládne přehrávat písničky ze Spotify

Přestože Apple iPod působil v roce 2004 futuristickým dojmem, dnes pohled na toto zařízení vyvolává spíše nostalgické vzpomínky. S tímto faktem se nechtěl smířit bastlíř, vystupující na internetu pod přezdívkou Guy Dupont.

Muž, který dle informací na Twitteru působí jako hlavní softwarový vývojář ve firmě Pison Technology, vyvinul a publikoval na GitHubu aplikaci Retro iPod Spotify client. Díky ní zvládne sedmnáct let starý přehrávač spolupracovat s hudební službou Spotify.

Spotify na iPodu

Guy Dupont zveřejnil minulý týden na YouTube bezmála šestnáctiminutové video, ve kterém prezentuje své dílo. „Toto je iPod z roku 2004. Pokud jste ho měli, pak jste patrně zaznamenali, že tento vypadá trochu odlišně.“ konstatuje v úvodu.

Na obrazovce zařízení jsou přitom, místo obvyklé nabídky, položky jako Artists, Albums, New Releases, Playlists a Search. „Tento iPod dokáže přehrát jakoukoli písničku přímo ze Spotify“ slibuje Guy Dupont s tím, že má k dispozici své playlisty, seznamy oblíbených skladeb a funkční vyhledávání.

V další části ukazuje výběr písničky a její následné přehrávání prostřednictvím spárovaného přenosného bezdrátového reproduktoru. Poté vysvětluje, že přehrávač disponuje Wi-Fi a Bluetooth konektivitou, takže je k němu možné připojit bezdrátová sluchátka nebo reproduktor. Kromě toho provedl řadu dalších hardwarových úprav – například vyměnil nabíjecí konektor a přidal vibrační haptickou odezvu.

Výměna „střev“

Vývojář byl přesvědčen o tom, že původní software od Applu má své kladné stránky, proto se snažil v co největší míře zachovat původní způsob ovládání. Prakticky všechny obrazovky, počínaje nabídkami a konče zobrazením informací o právě přehrávané skladbě, tak vypadají skoro stejně, jako na původním iPodu.

Případné zájemce o podrobnosti o svém řešení odkazuje Guy Dupont na stránku sPot: Spotify in a 4th-gen iPod (2004) na webu hackaday.io. Zde se ukazuje, že z původního iPodu zbylo v podstatě jen tělo s ovládacími prvky. Hardwarovou stránku ve skutečnosti zajišťuje mikropočítač Raspberry Pi Zero W, který lze na americkém trhu pořídit za deset dolarů.

Dalším vyměněným prvkem je obrazovka, jež přišla na 40 dolarů – obraz je přenášen přes kompozitní video vstup. Další novou součástkou je lithium-iontová baterie za sedm dolarů. Posledním krokem bylo naprogramování softwaru, který na pohled vypadá jako původní uživatelské rozhraní iPodu a zajišťuje streamování ze serverů Spotify. Nutno uznat, že ačkoli z původního iPodu zbyl v podstatě jen skelet, jde o velmi působivé řešení, které určitě vzbudí zájem mnoha „bastlířů“.

Diskuze (13) Další článek: Připravte se na „nový“ audio formát xHE-AAC. Slibuje lepší zvuk a stabilní hlasitost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,