Baterie nabitá za minutu? Storedot má obří investici

Jestli to nevyjde ani s touto technologií baterie budoucnosti, tak je Roman Abramovič hlupák a přijde o pěkných pár miliónů.

Optimistických článků o pokrokových bateriích jsem za roky svého působení na MobilManii napsal několik. Všechny ty technologie vypadaly fantasticky, ale měly jedno společné – už jsme o nich nikdy více neslyšeli. Storedot je první firma a technologie, o které píšu už podruhé…

Klepněte pro větší obrázek 
Toto logo si zapamatujte. Jestli se firmě povede, co slíbila, bude velmi bohatá a zpříjemní život všem okolo.

Poprvé to bylo na jaře – ve zkratce jde o baterii, kterou je v poměrech mobilního telefonu možné dobít za desítky sekund, v elektromobilu pak za několik minut. Ve stovnání s dnešními Li-Ion články také výrazně vzroste kapacita. Technologie zatím zápasí s přílišnou velikostí a nízkým počtem nabíjecích cyklů. Šéf Storedotu Doron Myersdorf však tvrdí, že vývoj směřuje k roku 2016, kdy by měla být miniaturizace dobíjecí části dostatečná a baterie zvládne 1 500 dobíjecích cyklů (v poměrech chytrých telefonů dostatečné 3 až 4 roky). 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadala baterie Storedot v květnu 2014. 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle ji chce Storedot předvést na veletrhu CES v lednu 2015. Pokrok tu je!

Za problém můžeme považovat i cenu, která by zpočátku zdražila smartphone o nějaké dva až tři tisíce korun. Prvně by se ale objevila u těch nejdražších superphonů, kde se podobná částka dokáže lépe schovat. Později by měla cena klesat.

Ano, další sliby. Myersdorf však byl v přesvědčování investorů natolik přesvědčivý, že investice od ruského miliardáře Romana Abramoviče (mj. majitel fotbalového klubu Chelsea) a několika dalších dosáhly 48 milionů dolarů, tedy asi 1,1 miliardy Kč.

Je to dostatečně velký balík na vyřešení popsaných problémů? To uvidíme v 2016. A nebo také ne

Diskuze (43) Další článek: O2 definitivně ruší Gorilu, virtuála s daty pro náročné

Témata článku: , , První firma, Miniaturizace, Min, Store, Velký balík, Sto, Romana