Baterie poháněné cukrem? Do tří let realita, tvrdí vědci

Energie extrahovaná z přírody. Chemici pracují na baterii, která dokáže efektivně využít elektrický potenciál v cukernatém roztoku.

Cukr je pro lidské tělo příjemným a jedním z nejsnáze dosažitelných zdrojů energie. Výzkumníci z technické univerzity ve Virginii nyní přišli na to, jak tento zdroj energie využít i pro elektronická zařízení – vyvinuli totiž dostatečně silnou „cukrovou“ baterii, která podle nich do tří let bude dostupná pro většinu přenosných zařízení, včetně mobilů a tabletů.

Klepněte pro větší obrázek
Krystaly běžného rafinovaného cukru (foto: Phantom)

O energetickém potenciálu cukernatých roztoků se vědělo již delší dobu, každý si přeci jen vzpomene na hodiny fyziky a pokusy s bramborovými či citronovými „bateriemi“. Základním problémem na tomto základu postavených palivových článků ovšem doposud byla jejich nedostatečná energetická hustota – jednoduše nevydržely napájet připojená zařízení dostatečně dlouho.

Ekologické baterie

Chemikové Percival Zhang a jeho kolega Zhiguang Zhu strávili několik posledních let tím, že studovali nejrůznější trávicí enzymy a ty následně „skládali“ a kombinovali, až jim vznikl jeden velice dlouhý a efektivní řetězec, který dokáže využít veškerý elektrický potenciál v cukernatém roztoku – vytvořili tak první enzymový palivový článek.

„Naše enzymová kaskáda uvolňuje jednotlivé elektrony ze škrobového roztoku pozvolna, krok za krokem,“ vysvětlil doktor Zhang pro časopis Nature Communications. Nový energetický „zázrak“ pohání maltodextrin, polysacharid získaný běžnou hydrolýzou škrobu. Při používání baterie následně kromě elektrického proudu vzniká už jen vzduch a obyčejná voda. Palivový článek lze po jeho vyčerpání jednoduše „docukrovat“, obdobně jako jsou nyní doplňovány tonery u tiskáren.

Klepněte pro větší obrázek
Percival Zhang, Zhiguang Zhu a jejich baterie „na cukr“ (foto: Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences)

Využití palivových článků „na cukr“ může ulevit také životnímu prostředí. Ročně lidstvo vyprodukuje miliony tun bateriového odpadu, který je těžké efektivně recyklovat. „Cukr je perfektní přírodní látka na uskladnění energie. Je logické, že se snažíme tuto energii využít,“ dodal Zhang.

Diskuze (27) Další článek: Qualcomm výrobcem smartphonů? Od HP nakoupil patenty po Palmu

Témata článku: , , Látka, Cukr, Lidstvo, Energetická hustota, Real, Palivový článek, Realita, Lidské tělo, TV +, Let