Be-on-road, navigace po česku [rozhovor]

Be-on-road je značka české navigační aplikace, kterou nově můžete nainstalovat i do iPhonů. Přinášíme rozhovor přímo s tvůrci.

Není tomu dávno, kdy jsme vás na MobilManii informovali o nové verzi českého navigačního pomocníka be-on-road pro mobilní telefony s operačním systémem Android. Nějaký ten pátek utekl a dočkali jsme se verze nové. Brněnský tým Aponia software, který za navigačními be-on-road udělátky, se činil, a tak se nyní portfolio podporovaných systémů úctyhodně rozrostlo. K Androidu a Windows Mobile (neplést s Windows Phone) přibyla nově také podpora pro jablečné zařízení obdařené systémem iOS.


Be-on-road v klasické podobě

U příležitosti vydání nové verze jsme vyzpovídali pana Daniela Kuchválka, majitele společnosti. Celé interview, resp. jeho přepis, můžete shlédnout na řádcích níže.

Q: Jaký je váš výhled do budoucna, budete se orientovat pouze na stávající portfolio produktů, či chystáte něco nového?

A: Be-on-road má samozřejmě ambici stále rozšiřovat svá řešení, jejichž základem bude nová navigační architektura, představená na počátku tohoto roku. Plány se ubírají především do oblasti plynulosti dopravního provozu a také do spojení různých technologií poskytujících data o situaci v dopravě i kolem samotného vozidla. Tyto informace následně prezentovat řidiči v rámci jemu blízkému prostředí navigace. Výsledkem by měla být řešení zajišťující uživateli provoz v dopravě nejen co nejplynulejší, ale také co nejbezpečnější.

Jako první funkcionalitu v tomto směřování be-on-road představujeme integraci aktuálních informací o dopravní situaci. be-on-road umožňuje uživateli využívat nejen data o plynulosti dopravního provozu generovaná „systémem plovoucích vozidel“ (FCD - floating car data), ale i další atributy dopravních informací o nehodách, omezeních či dalších předvídatelných či nepředvídatelných situací.

Již během několika měsíců představí be-on-road se svým partnerem další funkcionalitu, tentokrát soustředěnou na bezpečnost samotného řidiče a posádky vozidla.

Q: Slibovaná podpora pro zařízení s operačním systémem iOS je již v tuto chvíli dostupná. Jaký je v tomto směru další plán, dostane se i na další platformy?

A: Platforma iOS není určitě poslední, kterou hodláme podporovat. Již nyní se intenzivně pracujeme na verzi be-on-road pro novou platformu Bada 2.0 společnosti Samsung. Uvedení této verze je plánováno na začátek roku 2012.

Na všech těchto platformách můžete be-on-road provozovat. A přibudou další.

Q: Menší, leč ne zcela zanedbatelnou skupinou na trhu, jsou turistické navigace. Plánujete nějaké novinky v tomto směru?

A: I v těchto dalších oblastech připravujeme s našim partnerem poskytující mapové podklady, společností CEDA , řešení be-on-road a to jako turistickou navigaci, tak navigaci pro naše cyklisty s mapovými podklady o cyklo trasách. Uvedení těchto verzí je plánováno na první polovinu roku 2012.

Q: Jaké jsou dle vašeho názoru hlavní konkurenční výhody systému be-on-road, proč by zákazník měl zvolit právě váš produkt?

A: Hlavními rysy navigace be-on-road je spolehlivost, rychlost a uživatelská jednoduchost. Především je kladen důraz na to, co je klíčovou vlastností navigace - navigovat uživatele přehledně a přesně do zvoleného cíle (umožňuje-li to kvalita mapových podkladů od poskytovatelů).

Dalším výhodou be-on-road je téměř nepřetržitý update map. Tedy vždy si zakoupíte be-on-road s tou nejnovější, nejaktuálnější mapou, která je v tu dobu na trhu k dispozici.

Q: Chystáte pro zákazníky nějaké vánoční překvapení (slevové akce, atp.)?

A: Be-on-road akce ke konci roku již začala a to nabídkou věčné licence navigace be-on-road cz-sk
za pouhých 299 Kč a to včetně měsíční služby dopravních informací zdarma.

A překvapení? Doufáme, že tím bude uvedení be-on-road pro iPhone za stejných podmínek jako pro
Android, tedy věčná licence navigace be-on-road cz-sk za pouhých 299 Kč a i u této verze včetně
měsíční služby dopravních informací zdarma.

Q: Můžete trochu poodhalit dosavadní úspěchy? Zajímalo by nás složení firmy, počet zaměstnanců, sídlo, ale také suma prodaných aplikací za poslední období a rozvržení jednotlivých platforem v celkovém objemu prodeje.

A: Be-on-road je dílem české společnosti Aponia Software, která stojí za spoluprací i na vzniku jiných aplikací jako například SmartMaps nebo PC Translator. Be-on-road se téměř po dvouleté odmlce vrátil na trh s novou navigační architekturou umožňující další rozvoj a integraci dalších služeb. Již nyní je také k dispozici navigace pro kamiony a navigace s funkcionalitou pro práci se skupinou vozidel. Tyto verze jsou především k dispozici partnerům společnosti, kteří navigaci integrují do jejich vlastních řešení či aplikací.

Q: V minulosti se společnost zabývala také prodejem „fyzického“ navigačního hardwaru, některé kousky jsme na MobilManii a Navigovat.cz také recenzovali. V současné době není v nabídce žádný. Bude se tedy Aponia orientovat čistě na prodej navigačního softwaru?

A: Be-on-road software včetně navigačního hardware je nyní v procesu definice jednotlivých modelů. S těmito modely budeme chtít oslovit naše zákazníky před letní sezonou dovolených a cestování. Můžeme slíbit několik modelů, od jednoduchých, levných až po profesionální komplexní řešení.

Diskuze (9) Další článek: Elop a Balmer uvádějí: Nokia Lumia 900 v premiéře [CES 2012]

Témata článku: , , , , Apple iPhone 4GB, Rozhovor, Hlavní rys, Poslední období, Podporovaný systém,