Becherovka Game 2006: nejlepší javové hry zdarma

Poslední roční známe vývojářské soutěže Becherovka Game přinesl mnoho atraktivních her. Seznámíme vás s pěti nejlepšími.

Becherovka Game je soutěž určena pro vývojáře freewarových her. Ti musejí pro účast splnit jedinou podmínku: jejich hra musí (jakkoliv) souvis s produkty Becherovky. Soutěž probíhá již od roku 2000, za tu dobu získala určitou prestiž – a díky vysokým finančním odměnám pro výherce neustále stoupá i kvalita zúčastněných her. Letošní, sedmý ročník toto potvrzuje. Přinášíme krátké recenze pěti nejlepších her z kategorie javových her pro mobilní telefony.

BeBeyond

Vítěz soutěže v rámci javových her. Hra stylizuje hráče do role mladíka, který se musí přes frekventovanou silnici dostat do továrny na Becherovku. Nic ovšem není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát – nestačí pouze přeběhnout. Autům se musíte vyhýbat, doslova mezi nimi kličkovat.

bebeyond1.gif bebeyond2.gif

Sympatickým faktem je, že BeBeyond nejde hned na věc, ale uvádí hráče do varu postupně. Začínáte tak na polní cestě, která má k provozu na normálních silnicích daleko. Postupně ovšem začne přituhovat a v dalších úrovních hry cesta k cíli nebude tak jednoduchá. Časem se navíc do hratelnosti přimíchají další dva podstatné prvky – nové dopravní prostředky (kromě aut vám o život budou usilovat také nebezpečnější kamióny, dále pak tramvaje a lodě) a sbírání flašek Becherovky (po cestě jste nuceni se nejen vyhýbat, ale i sbírat všudypřítomné láhve).

Velkým plusem titulu je počet misí, díky nimž vydrží zatraceně dlouho. Grafika se stará o to, že se po dobu hraní nebudete ani chvíli.

Prokletí Becherova

Žánr RPG (tzv. „hry na hrdinu“) patří na mobilech mezi okrajový díky všeobecně převládajícímu názoru, že tato platforma pro RPG není vhodná. Prokletí Becherova se řadí mezi tituly, které tuto teorii vyvracejí.

V roli líného Honzíka Bechera budete muset zachránit rodnou osadu před tajemnou kletbou. Cestou samozřejmě narazíte na řadu nástrah, nepřátel a překážek, které vám do značné míry zkomplikují život. Bez soubojů by to však nešlo – jako v každém správném RPG váš hrdina disponuje několika vlastnostmi, které si můžete právě díky soubojům, za něž získáváte body, vylepšovat. Pokud pochopíte zpočátku trochu složitější systém, odměnou vám budou rozlehlý herní svět a celkově perfektní zážitek z hraní.

prokletibecherova1.gif prokletibecherova2.gif

The Logician

Pokud nemáte rádi sázení a vše s ním spojené, hra The Logician patrně nebude vaším šálkem kávy. Hráčovým úkolem je zde právě a pouze hádání. Musíte se trefit do kombinace produktů společnosti Becherovka. Na stole je několik lahví, pokud uhodnete, jaké to jsou, rozsvítí se žlutý panáček. V opačném případě se vám ukáže prázdná sklenička – tak poznáte, že jste neuhádli. Hra sice disponuje jednoduchým konceptem, v jádru je ovšem stejně zábavná jako jiné, o poznání složitější tituly. Navíc potěší příjemným 3D grafickým zpracováním, které dokonce umožňuje přiblížit kameru blíže ke stolu.

Bech Utopia

Bech Utopia se žánrově řadí mezi adventury: se svými dvaatřiceti¬bitovými hrdiny Bobem a Jackem chodíte po herním světě a pátráte po lektvaru mládi pro jejich osmibitového dědu. Příběh se může kromě originálního námětu pochlubit i stejně kvalitním zpracováním. Cesta za vítězstvím je opravdu trnitá a nelze ji projít jinak než přes řadu nepřátel a logických hádanek. Některé z herních úkolů jsou tak složité, že u nich vytuhnete i na dlouhé minuty. Prostě a jednoduše: klasická adventura. Pořádně si provětráte šedou kůru mozkovou a ještě se náležitě pobavíte.

Becher Sudoku

Na páté pozici se umístnila mobilní obdoba známé hry Sudoku. Becher Sudoku ničím nepřekvapí: jde o pouhou „konverzi“ na displeje mobilních telefonů. Na herním poli o rozloze 9 x 9 polí musíte postupně doplňovat čísla tak, jak si to pravidla žádají. Zpracování hry ničím neurazí, takže jde i v tomto případě o velmi návykovou záležitost. To potvrzuje i přítomnost tabulky nejlepších hráčů – tam se zapisují výsledky všech zúčastněných, takže jste neustále motivováni k lepším výkonům.

sudoku1.gif sudoku2.gif

Všechny hry si můžete zcela zdarma stáhnout na game.becher.cz.

Diskuze (2) Další článek: Chystá se nové tenoučké Mio

Témata článku: , , , Becherovka, Hádání, Sedmý ročník, Prokletí, Lektvar, Adventura, Game, Sázení, Osmibit, Žďár