Belgie a Lucembursko zrušily roaming. Mají být příkladem pro EU

Zákazníci belgických a lucemburských operátorů mohou volat i datovat vzájemně ve svých sítích bez roamingových poplatků. Tamní regulační orgány podepsaly dohodu, podle které se dvě ze zemí Beneluxu stávají prakticky společným telekomunikačním trhem a operátoři zde za služby uskutečněné na území sousední země neúčtují žádné roamingové poplatky. Dohoda se týká tří belgických operátorů Proximus, Base a Mobistar, a trojice lucemburských poskytovatelů telekomunikačních služeb Post, Tango a Orange.

Bývalý belgický premiér a předseda liberální frakce v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt označil tuto dohodu jako příklad, který by měly následovat i ostatní země EU. Podle něj odbourání roamingu znamená přidanou hodnotu pro občany EU a zároveň vytváří nové obchodní příležitosti pro operátory. O zrušení roamingu v EU, ke kterému mělo dojít v prosinci 2015, se ve svém fuknčním období snažila také eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes. Její nástupce Günther Oettinger chce ale hledat s jednotlivými státy kompromisní řešení, a tak se úplného zrušení roamigových poplatků letos pravděpodobně nedočkáme.

Diskuze (21) Další článek: Facebook už používá mapy Here od Nokie. Koupí je nakonec?

Témata článku: , , , , Ostatní země, Sousední země, Příklad, Frakce, Belgie, Lucembursko, Proximus, Kompromisní řešení, Pro +, Regulační orgán, Zrušení roamingu, Benelux, Jednotlivý stát