Benefon Exion: nová perla pro síť NMT

Nový Benefon Exion je nejmenší a nejlehčí mobilní telefon na světě určený pro stále živou síť NMT. Tu provozuje i u nás EuroTel pod názvem TIP.
Nový Benefon Exion je nejmenší a nejlehčí mobilní telefon na světě určený pro stále živou síť NMT. Tu provozuje i u nás EuroTel pod názvem TIP.

I dnes, téměř dvacet let od komerčního spuštění analogové mobilní sítě NMT pracující na frekvenci 450 MHz , se pro ni stále vyvíjejí nové a nové telefony. Každý nový typ je menší, lehčí a o něco lepší než předchůdce. Neaktivnějšími výrobci těchto mobilů je Nokia, jejíž NMT telefony jsou hodně velké a těžké, a Benefon, který dokázal, že NMT telefon může být lehčí a menší než většina konkurenčních GSM telefonů.

Opravdu malinkatý

NMT telefon Benefon Exion je právem označován jako nejmenší NMT telefon na světě – hmotnost 109 gramů včetně vysokokapacitní baterie je skutečně minimální a svou velikostí pouhých 10 cm je skutečným trpaslíkem. Exion může použít vysílací výkon až 1,2 W, díky čemuž můžete volat všude tam, kde prostě volat potřebujete.

Exion si zachovává vzhled typický pro všechny mobilní telefony stáje Benefon, nejvíce byl však inspirován GSM mobilem Benefon Q, se kterým má nejen shodné ovládání, ale také mohou sdílet stejné příslušenství – například handsfree sady, nabíječky, externí antény, apod.

Zvuk jako z cédéčka?

Největší nevýhodou NMT sítí byla až doposud nízká kvalita hovoru. Vývojoví pracovníci Benefonu však udělali pořádný kus poctivé práce a díky technologiím Digital Signal Processin (DSP) a Surface Acoustic Wave (SAW) je hovor minimálně stejně kvalitní jako hovor v síti GSM bez použití pokročilého kódování zvuku (EFR).

To jsme nečekali

Benefon Exion je doslova nabitý nejnovějšími funkcemi – obsahuje vibrační vyzvánění, digitální organizér s kalendářem a úkolovníkem i hlasový záznamník! Stejně tak je i příjem a odesílání textovek naprostou samozřejmostí. Některé z těchto funkcí jsou neznámé i spoustě GSM mobilních telefonů. Mobil lze také připojit k sériovému portu osobního počítače a využívat možnost datových přenosů, pokud je podporuje síť.

Na Benefonu Exion je názorně vidět, že když má výrobce snahu, dokáže vyrobit NMT telefon opravdu výjimečných kvalit.

Poznámka: Bohužel nemáme obrázek mobilu v dostatečné velikosti, můžete se ale podívat, jak vypadá podobný mobil, Benefon Q.

Diskuze (9) Další článek: Jak se připojit k Internetu přes mobil II.

Témata článku: Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Nov, Benefon, Sít, Nejnovější funkce, Perla, Síť, NMT, Pro +, Vysokokapacitní baterie