Benq-Siemens EF51: zaplačte, Siemens odešel (test)

Benq-Siemens EF51 je maličký hudební mobil, jehož klávesnice není na první pohled vidět. Vypadá spíše jako pravý MP3 přehrávač. Jenže bohužel se tak často i chová, než aby hleděl na funkce dobrého mobilu. Sice se nezapomnělo na Mass Storage, paměťové karty a kvalitní organizaci, ale už to není Siemens. Je to ryzí Benq.

Vyhledávání starým způsobem

Adresář EF51 nepřetéká kapacitou, pětistovka jmen však bude pro cílovou skupinu zřejmě dostačující. Kontakty se zobrazují společně v jednom koši, jak ty v telefonu, tak jména uložená na kartě SIM. Ke každé osobě je možné připojit až 14 různých položek (mobilní čísla, fax, e-mailovou adresu, adresu domů a do práce atd.). Není problém řadit přátele do skupin a jak samostatným kontaktům tak skupinám udávat rozlišovací obrázky (i fotografie) i vyzváněcí melodie.


Adresář • náhled vybraného kontaktu


Voláme Telku • možnosti práce s kontaktem • 14 různých položek k jedinému jménu

Vyhledávání v adresáři hudebního Benq-Siemensu je podivnou záležitostí. Vzpomínám při něm na staré časy a pak i na současnou produkci Motoroly; pokud si přejete vyhledávat podle více znaků najednou, je potřeba nejprve jméno napsat do zvláštního displeje a až následně bude vyhledáno. Ne v reálném čase. Jakmile se nacházíte už přímo mezi kontakty, není další vyhledávání podle více znaků možné a musíte se spokojit jen s případnou změnou počátečního písmene.


Vyhledávání jména zadáním více znaků najednou

Benq-Siemens EF51 zcela postrádá e-mailového klienta, budete si muset vystačit s textovkami a multimediálními zprávami. Neznámo proč je pro ně v paměti telefonu vyhrazen pouze miniaturní jeden megabajt a archiv jsem nikde nenašel. Při psaní se uživatel může spolehnout na nezkracující slovník T9 v češtině (bez diakritiky), anebo jej trvale vypne. Jediná zpráva může mít až devět částí.


Editor textových zpráv • zkušební zpráva

V organizaci vzorný

Kalendář je přehledný a nabízí měsíční a denní náhled. Musíte se obejít bez týdne. Přímý skok na vybrané datum je samozřejmost. V nabídce je 12 různých typů událostí, zadáváte předmět, čas a datum začátku i konce, nastavení upomínky a opakování, seznam účastníků a poznámku.


Měsíční náhled kalendáře • zadávání nové události

Úkolovník i dlouhé poznámky tvoří v nabídce zvláštní sekci, dále je tu kalkulačka i převodník měn, stopky a minutka, světový čas a až pět různých budíků s bohatým nastavením. Pro volné chvilky jsou připraveny celkem čtyři hry. Internetový prohlížeč by nemělo kvůli špatnému displeji smysl implementovat, je tu jen WAPový prohlížeč standardu 2.0.

  
Pět nezávislých budíků • s podrobným nastavením • světové časy • úkolovník


Kalkulačka • převodník měn • stopky • minutka

 
Čtyři předinstalované hry

Pro připojení na krátkou vzdálenost je připraven Bluetooth, infraport si tu místo nenašel. Velmi potěšující je ovšem plná podpora klasického Mass Storage, takže pro přenos souborů mezi mobilem a počítačem není potřeba instalovat žádné drivery. USB kabel je součástí balení. Pomocí kabelu můžete rovněž synchronizovat kompletní adresář a kalendář.

 
Možnosti připojení

Když se nedaří, co se dařit má

Teď zhodnocení. Pokud to s hudbou myslíte vážně, ani nad Benq-Siemensem EF51 nepřemýšlejte. Sluchátka jsou mizerná a jiná nepřipojíte a i s přehrávačem Sony Ericssonu J230i (pořizovací cena pod dva tisíce) se pracuje lépe než s tím v EF51.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vestavěný fotoaparát zvládá snímat obrázky vhodné snad jen do multimediálních zpráv a konstrukce telefonu není přesvědčivá, spíše působí amatérsky. Malý displej s hrubým rastrem završí trpkost testu. Světlé stránky malého hudebního mobilu jsou design a neotřelé řešení klávesnice s flipem, podpora paměťových karet, vestavěné rádio, zajímavé hlasové ovládáni Speech-to-Music a podpora USB Mass Storage.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V poslední kapitole najdete fotogalerii, jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, , Benq-Siemens EF51, Nokia 6681, Lenny, Starý způsob, Neotřelé řešení, Maska, Plátek, Dostupná varianta, Přijímací část, Nej jméno, Velký smartphone, Test, Lesklá ploška, Druhý režim, Originální konstrukce, Ručka