Benq-Siemens EF51: zaplačte, Siemens odešel (test)

Benq-Siemens EF51 je maličký hudební mobil, jehož klávesnice není na první pohled vidět. Vypadá spíše jako pravý MP3 přehrávač. Jenže bohužel se tak často i chová, než aby hleděl na funkce dobrého mobilu. Sice se nezapomnělo na Mass Storage, paměťové karty a kvalitní organizaci, ale už to není Siemens. Je to ryzí Benq.

Jaký pán...

Optiku vestavěného fotoaparátu jsem vzpomínal hned na začátku. Není krytá ničím jiným než jen průhledným kouskem plastu. Ptám se ale sám sebe, jestli mám vůbec skuhrat nad absencí jakékoli krytky... sami se podívejte na ukázkové snímky v plném rozlišení 1 280 × 1 024 pixelů a usuďte, kolikrát byste takový fotoaparát použili. Text je špatný, o vykreslení detailů nemůže být řeč. Zoom tvoří pouze výřezy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky v plném rozlišení (klikněte na náhled)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blízký objekt a text

Můžete si vybrat, zda se budou snímky ukládat do telefonu nebo rovnou na paměťovku. Pokud do telefonu, počítejte s omezeným místem jedenadvaceti megabajtů. Pohybem hlavní klávesy doleva a doprava se ovládá kompenzace expozice, celkem v pěti krocích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Normální snímek a mezní hodnoty kompenzace expozice

Z rozšířených voleb je dostupná samospoušť s prodlevou pět či deset sekund, podivná funkce „maska tváře“, desítka barevných efektů, scénická nastavení podle úrovně osvětlení, balance kontrastu snímku v devíti stupních a časové razítko. Možnost natáčet video chybí.


Prostředí aplikace fotoaparátu • možnosti nastavení • podivný režim pro rozpoznání správné kompozice portrétu


Seznam obrázků je bez náhledů • vybraný snímek

Lenny Kravitz by se divil

Přehrávač hudebních souborů je vizuálně pěkně zpracovaný. Umožňuje vytvářet nekonečný počet seznamů skladeb, minimalizovat přehrávání na pozadí, nastavit opakování i náhodný výběr, k dispozici je šest přednastavených ekvalizérů. Zajímavá a překvapivě dobře fungující je možnost zapnout 3D efekt. Skutečně přidá na prostoru a nepatrně vylepší jinak špatnou produkci hudby.


Přehrávač hudebních souborů • možnosti nastavení

Přibalená sluchátka spadají do šedého průměru všech konkurenčních stejného ražení. Jsou to nejlevnější pecky, které by audiofil rituálně spálil. Vzhledem k tomu, že EF51 používá vlastní konektor výrobce, není možné připojit sluchátka vlastní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalená sluchátka

Benq-Siemens demonstruje v bílém prckovi funkci Speech-to-Music v praxi. Po dlouhém podržení tlačítka nad kolébkou hlasitosti se ozve anglický ženský hlas, který vás vyzve k zadání povelu. Stěžejní je vyhledávání skladeb a interpretů podle názvů a jejich přehrávání. Druhou možností je volání kontaktu z adresáře nebo zadáním telefonního čísla. Je to těžké, někdy se do zamýšleného jména telefon trefí, jindy nerozumí. Rozhodně nemohu říci, že by funkce pracovala spolehlivě.

Příjem vestavěného FM rádia je extrémně závislý na poloze kabelu sluchátek, který používá jako anténu. Podle kvality signálu automaticky přepíná mezi stereofonním a mono režimem příjmu. Od 87,5 do 108,1 FM je možné listovat pohyby doprava a doleva, popřípadě zadat přesnou frekvenci přímo číslem. Automatické vyhledávání nejsilnějších vysílání EF51 nezvládá. Dvacítku stanic lze uložit a pojmenovat, rádio funguje i na pozadí. Oblíbenou stanicí se můžete nechat ráno vzbudit. Zajímavostí je funkce záznamu vysílání do souboru.

Záznamník je jak pro rádio, tak pro klasické hlasové poznámky limitován pouze zbylou pamětí. Součástí nabídky v sekci multimedií je i jednoduchý skladatel vlastních melodií.


Záznamník


Další kapitola: adresář, zprávy, organizace, data, zhodnocení

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, , Benq-Siemens EF51, Nokia 6681, Nej jméno, Lesklá ploška, Maska, Druhý režim, Plátek, Ručka, Test, Neotřelé řešení, Lenny, Originální konstrukce, Velký smartphone, Přijímací část, Dostupná varianta, Starý způsob