Benq-Siemens EF81: 3G véčko z oceli a hořčíku (velký test)

Pokud máte rádi atraktivní telefony z ušlechtilých materiálů se špičkovými displeji, občas uskutečníte nějaký videohovor a učarovala vám klávesnice, jakou má Motorola Razr, pak je nový Benq-Siemens EF81 určen právě vám.

Klávesnice: kde jsme to jen viděli?

Klávesnice si jednoznačně vzala inspiraci u své kolegyně v Motorole Razr. Je taktéž vyrobena z jednoho tenkého ocelového plátku a obsahuje zcela plochá tlačítka s vyleptanými popisky. Ty jsou naštěstí dobře hmatově odlišena pomocí vystouplých gumových pásků, které každou klávesu ohraničují. Zdvih klávesnice je vhledem ke konstrukčnímu pojetí minimální, ani to ale jejímu nebrání pohodlnému používání. Psaní na klávesnici tak patří k silnějším stránkám tohoto telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je tvořena jedním ocelovým plátem • tlačítka jsou dostatečně rozměrná

Funkční část klávesnice obsahuje kromě čtyřsměrného navigačního tlačítka s rozměrným potvrzovacím středem i dvojici kontextových tlačítek, tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru, korekční klávesu, klávesu pro vstup do nabídky internetového prohlížeče, klávesu pro zahájení videohovoru a klávesu multitaskingu. Všechny jsou samozřejmě dostatečně velké a jejich užívání je bezproblémové.

Zmínit bych se ještě měl o podsvícení. To u testovaného kusu nebylo bohužel funkční, tak se musíte spokojit s konstatováním, že popisky tlačítek by ve tmě měly být podsvíceny sytým modrozeleným světlem.

Displeje: tady se nešetřilo

Na displejích Benq-Siemens rozhodně nešetřil. Oba patří k naprosté špičce, kterou můžete v současné době v telefonu mít. Oba jsou totiž aktivní TFT a dokáží zobrazit až 262 tisíc barev. Vnější displej má velmi dobré rozlišení 120 × 160 bodů, vnitřní pak špičkových 240 × 320 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřní displej má velmi jemné zobrazení i vynikající podání barev • reproduktor nad displejem

Vnější displej svůj účel plní velmi dobře. Chvíli po zavření telefonu nebo po jeho aktivaci některým z vnějších tlačítek zobrazuje kromě klasických informací i zvolenou tapetu, aktuální čas a případné ikonky zmeškaných událostí. Při příchozím hovoru displej kromě jména volajícího ukáže i přiřazený obrázek. Ten je ale velmi malý a vzhledem k tomu těžko rozpoznatelný. K dispozici je i nabídka tvořená třemi ikonkami. Díky ní můžete zahájit fotografování, natáčení videa nebo přehrávání hudby i bez otevření telefonu.

Po chvíli nečinnosti displej nejprve pohasne a poté přejde do úsporného režimu. Naštěstí i v něm jsou hodiny a zmeškané události dobře patrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej ve tmě • podsvícení vnějších tlačítek

O hlavním displeji se dá hovořit snad jen v superlativech. Má velmi jemné zobrazení i skvělé podání barev a stejně jako vnější displej vyniká v čitelnosti na přímém slunci. V nabídce telefonu lze regulovat intenzitu jeho podsvícení, kontrast nikoliv. I fyzickými rozměry 34 × 46 mm je displej na úrovni. Okolní černý rámeček mu ale mohl ještě o pár milimetrů ustoupit.

Vnější displej v různých situacích:

  
Pohotovostní displej s nabídkou • ukázka držení telefonu při focení • hledáček

Prostředí a ovládání: starý dobrý Siemens

Fanoušci telefonů Siemens se asi zaradují. Nové véčko od Benq-Siemensu je totiž svou nabídkou velmi podobný starším telefonům Siemens. Po zapnutí se véčko nesmyslně ale tradičně zeptá, zda to myslíte vážně. Pohotovostní displej zobrazuje klasické údaje. Zaujme snad jen ikona zvoleného vyzváněcího profilu a určení generace sítě, do které je telefon přihlášen. Pod řadou ikon se dále nachází aktuální čas a datum spolu s jménem operátora. To může být nahrazeno barevným logem. Spodní řádek je pak tradičně vyhrazen popisu funkcí kontextových tlačítek. Na pozadí pohotovostního displeje lze umístit jakýkoliv obrázek v telefonu.

Do hlavní nabídky se vstupuje středem navigační klávesy, jejím směrům stejně jako kontextovým klávesám a dokonce i všem číslicovým klávesám lze přiřadit rychlý přístup k jedné z pětadvaceti funkcí.

Hlavní nabídka telefonu je tvořena maticí dvanácti ikon. Na jejich provedení jsme si u telefonů Siemens několikrát stěžovali. Zde to není nutné. Ikonky jsou totiž podle posledních trendů jednobarevné. Jen vybraná ikona obsahuje barev více, ani tak ale žádné pestrobarevné představení nečekejte. Barevnost i animace zvolené ikony jsou velmi decentní. Nedá mi ale, abych se nezmínil o čtverečku, kterým je zvolená ikona ohraničena. Ten při pohybu v nabídce mezi jednotlivými ikonami efektně projíždí, je ale pomalý a místy akorát zdržuje.


Pohotovostní displej • hlavní nabídka • možnosti vypnutí 

Další úrovně nabídky jsou již jen textové, v některých úrovních i se zobrazenou volbou. Menu lze procházet také pomocí klávesových zkratek. Tento způsob ovládání bych doporučil, protože jinak se telefon strašně loudá. Jen zobrazení hlavní nabídky trvá snad jednu sekundu. O rychlosti načítání a procházení například uložených fotografií radši nemluvit. Místy mi telefon opravdu pil krev.

Velmi užitečná je možnost multitaskingu pomocí speciální klávesy. Díky ní se například při psaní zprávy přepnete zpátky do hlavní nabídky a podíváte se třeba do kalendáře. Všechna navštívená místa v nabídce se ukládají do seznamu, který se vyvolá právě touto klávesou, a jsou tam tak dlouho, dokud je neopustíte stiskem tlačítka s červeným sluchátkem. U telefonu bez operačního systému velmi praktické.

 
Ukázka dalšího barevného schématu • na pozadí lze umístit jakýkoliv obrázek

Jak jsme ale u telefonů Siemens zvyklý, i zde jsou některé popisky v nabídce mírně matoucí, zejména pro začínajícího uživatele. Vrcholem je asi položka „Menu změnit text“, která slouží pro výběr jazyka slovníku T9 a vkládání symbolů do textových zpráv. Nastavení displeje pod „Zobrazit“ také mohlo být přeloženo lépe. Nelíbí se mi ani, že telefon místo slov Zapnuto a Vypnuto používá zkratky Zap a Vyp. Na displej by se přitom vešlo celé slovo.


Ve třetí kapitole se podíváme na vestavěný fotoaparát. Prohlédneme si ukázkové snímky a zaměříme se i na telefonní funkce.

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, , , , Benq-Siemens EF81, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Sony Ericsson Z610i, Celé slovo, Velký, Ušlechtilý kov, Plochá klávesnice, Motorola Egde +, Chybějící FM, Definitivní konec, Dobré rozlišení, Velká spousta, Telefon zavřený, Vynikající podání, Rychlý přechod, Velký test, Test, Ocel,