Benq-Siemens M81: s odolnými telefony nekončíme (první pohled)

Když asijský výrobce elektroniky Benq převzal mobilní divizi Siemensu, mnoho uživatelů se obávalo, že to pro odolné telefony bude znamenat konec. Ty totiž měly u Siemensu dlouhou tradici například v podobě modelů M35i, M65 a M75. Včera ale Benq-Siemens představil nový odolný telefon s označením M81 a přesvědčil tím všechny o opaku.

Nejen pro teenagery

U novinky je na první pohled patrně, že se jedná o telefon, který zvládne i méně šetrné zacházení. Design je poměrně atraktivní a Benq-Siemens M81 tak směřuje zejména k mladším uživatelům. Výrobce jej také prezentuje jako telefon pro sportovce a lidi, kteří holdují aktivnímu životnímu stylu. Jeho rozměry nijak nevybočují ze zavedených standardů a činí 105 × 48 × 18 mm. Hmotnost se vyšplhala na 96 g, což je pro odolný telefon velmi dobrá hodnota. Kryty telefonu jsou vyrobeny z plastu a jsou již od prvního pohledu velmi masivní. Na oficiálních snímcích vidíte obě barevné varianty, které by se měly dostat do prodeje. Mají názvy ocelová modrá a grafitová černá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benq-Siemens M81

Novinka je osazena aktivním TFT displejem s rozlišením 132 × 176 obrazových bodů a s podporou 262 tisíc barev. Škoda, že výrobce raději nesáhl po kvalitnějším OLED displeji s rozlišením 176 × 220 bodů, který používá u modelu S88. Podle oficiální specifikace by měl být displej odolný proti poškrábání. Zda bude mít telefon prostředí od Benqu nebo bude použito původní prostředí telefonů Siemens, není bohužel ze zprávy patrné. Podle neoficiálních informací by ale mělo být původní siemensovské prostředí zachováno. I tak ale jeho výbava stojí za povšimnutí.

Multimediálním funkcím bude jistě vévodit přehrávač hudebních souborů, který by si měl poradit s formáty MP3, AAC a AAC+. Zvládne hrát i na pozadí a to až po dobu deseti hodin. Aby bylo pro hudbu dostatek místa, je připraven slot pro paměťové karty RS-MMC. Vnitřní paměť telefonu by měla činit 27 MB. Pohodové chvilky s přáteli snadno zachytíte pomocí 1,3megapixelového fotoaparátu, jehož čočka je umístěna na zadní straně telefonu. Před prachem i stříkající vodou ji bezpečně ochrání otočný kryt. Vestavěný fotoaparát nabídne i natáčení videa a pětinásobný digitální zoom. Za tmy pomůže vestavěný blesk, který lze využít i jako baterku. Ve chvílích nudy přijdou jistě vhod trojrozměrné Java hry. Díky Javě 2.0 si snadno doinstalujete další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slušivější grafitová varianta

Všestranný sportovec

Abyste se při sportování náhodou neztratili, je v telefonu předinstalován navigační klient Activepilot od společnosti Jentro. GPS modul byste ale v telefonu hledali marně. Pokud tedy chcete navigaci plnohodnotně využívat, musíte si tento modul dokoupit. Bez GPS modulu je navigace v telefonu nepoužitelná, a tak se zřejmě jedná hlavně o marketingový tah. Zajímavostí je i klient pro předpověď počasí. Z oficiální zprávy se ale o něm dozvíme jen to, že bude zpoplatněn.

Pro komunikaci s blízkým okolím je připraveno Bluetooth a datový konektor, přes který telefon připojíte k portu USB. Bluetooth by mělo zvládnout i stereofonní přenos zvuku. Na větší dálku telefon komunikuje přes GPRS a EDGE třídy 10. Tyto technologie dobře poslouží při posílání MMS nebo brouzdání na wapu přes wapový prohlížeč verze 2.0. Telefon obsahuje i e-mailového klienta, který si poradí s protokoly POP3 a SMTP.

Německo-tchajwanská novinka je triální a pracuje v GSM sítích o frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz. Energii jí bude dodávat Li-Ion baterie s kapacitou 820 mAh. Na jedno nabití s ní zvládne až 300 minut telefonovat nebo být 300 hodin v pohotovosti.

Benq-Siemens M81 je velmi slušně vybavený telefon střední třídy, se kterým můžete bez obav provádět své sportovní aktivity. Takovýchto telefonů na trhu příliš není a je tedy potěšitelné, že ani nový vlastník mobilní divize Siemensu na odolné telefony nezanevřel a jak to tak vypadá, hodlá v jejich produkci pokračovat. Na pultech obchodů by se novinka měla objevit v srpnu tohoto roku. Cena zatím nebyla stanovena, ale nebude zřejmě nijak vysoká.

Diskuze (30) Další článek: Benq-Siemens představil nový odolný mobil

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, , Benq-Siemens M81, Odolný telefon, Zavedený standard, Telefon, Pohled, Aktivní život, První pohled, Displej odolný