Benq-Siemens S88: první na asijský způsob (velký test)

Nový Benq-Siemens S88 je telefon v asijském stylu, všechno je úplně jiné než u dosavadních Siemensů. Na co se můžete těšit? Na nové, barevnější prostředí, nové ovládání a velmi zajímavou výbavu, která tento mobil staví přímo proti Sony Ericssonu K750i. Video!

Zprávy: bez e-mailu

Telefon umí odesílat a přijímat běžné textovky, rozšířené EMS zprávy a multimediální zprávy. E-mailový klient kupodivu chybí a pokud se bez něj neobejdete, budete muset zvolit nějakou javovou alternativu. Paměť na všechny typy zpráv je sdílená. Vyhrazeno je pro tyto, systémové, účely 8 MB paměťového prostoru.

 
Hlavní nabídka zpráv • nabídka SMS zpráv

Nabídka zpráv je rozdělena podle typu na textové a multimediální. Pod oběma typy pak najdete klasické složky Přijaté, Odesláno, Koncept a K odeslání. V závorce je vždy uvedeno, kolik zpráv se ve složce nachází. Hodit se může složka Soukromých zpráv, která je chráněna kódem telefonu. Můžete si tak heslem chránit nějaké choulostivější informace.

 
A k tajným zprávám se nikdo nedostane • čtení textovky • psaní textovky

O psaní textových zpráv už jsem se zmínil v samostatné bleskovce. Editor nezobrazuje odpočet znaků, informování jste pouze o počtu použitých dílčích SMS zpráv. Na klávesnici se píše rychle, ale při delších textech se stává brzdou psaní samotný telefon. Se psaním pomáhá slovník T9. Ten píše bez diakritiky a nezkracuje proto výslednou délku zpráv. Zprvu se zdálo, že s ním budou velké trable. Při přepnutí na běžné zadávání znaků bez slovníku a jeho opětovné aktivaci bylo nutné projít všechny jazyky slovníku, než jste se dostali zpět k češtině. Stále jsem nemohl uvěřit takto nešikovnému řešení a naštěstí jsem se dopátral jeho nápravy. V nabídce nastavení zpráv si sice můžete nastavit preferovaný jazyk, ale ten situaci nezmění (myslel jsem, že se jedná o chybu firmwaru). Nakonec jsem našel, nesmyslně v útrobách složky nastavení telefonu, možnost, kde se zaškrtnou slovníky, které chcete při psaní používat. Heuréka! Psaní už je tedy docela pohodlné. Slovník T9 zná i smajlíky při napsání třech znaků, ze kterých se smajlík skládá – stejně to funguje například u Sony Ericssonů. Ostudou ovšem je, že ve slovníku chybí slovo Benq. Nicméně je možné slovník učit vlastní slova a jeho slovní zásoba jinak není špatná.

 
Slovník nabízí slova ve formě seznamu (Benq ve slovníku chybí) • pokud si nevypnete ostatní slovníky, budete se muset při každém přepnutí proklikat k češtině

Pro psaní zpráv je k dispozici šest řádků, pro čtení ještě o jeden více. Velikost písma bohužel není možné nastavit.

Doručenky se zapínají v nastavení zpráv a jsou poté aktivní pro všechny odesílané zprávy. Přichází pouze v podobě oznámení na displej a nikde se neukládají. Při odchodu z editoru při rozepsané zprávě se telefon zeptá, zda to myslíte vážně a tím eliminuje nechtěnou ztrátu rozepsané SMS. Tu si můžete uložit do konceptů.

Editor multimediálních zpráv mi přijde nepřehledný. Na úvodní stránce se zobrazí podrobné zadání parametrů zprávy, pod třetí položkou je teprve obsažen její obsah. Do zprávy není možné vkládat už vytvořené fotografie v plném rozlišení. Běžně to funguje tak, že telefon velikost obrázku upraví, ne tak u nového Benq-Siemensu. Ten stroze zahlásí, že je zpráva příliš velká. Obrázek si musíte zmenšit předem v editoru obrázků. Přímo při tvorbě MMS však můžete vyfotit snímek nový. Do zprávy lze vložit text, zvuk, obrázek i video, navíc i položku z adresáře (vCard) nebo kalendáře (vCalendar). Maximální velikost odesílané zprávy je omezena na 100 kB.


Editor multimediálních zpráv

Hudba: ten umí to a ten zas tohle

Telefon je vybaven přehrávačem hudby. Bohužel jsme nedostali k testu telefon v prodejním balení, ale pouze s nabíječkou. Proto nemohu posoudit kvalitu dodávaných sluchátek (a do speciálního systémového konektoru jiná nezasunu). Hlasitý reproduktor však odvádí pochvalnou práci.

Vnitřní paměť pojme 21 MB dat, ale pro hudbu bude místa dostatek, protože je k dispozici slot pro paměťové karty typu microSD. K telefonu jsme dostali kartu s kapacitou 128 MB, která by měla být součástí standardního balení.

Přehrávač hudby je graficky povedený, ale funkčně jednoduchý. Do seznamu skladeb se načtou všechny dostupné hudební soubory v telefonu a na kartě, i z podadresářů. V seznamu si zaškrtnete skladby, které chcete přehrávat, ale bohužel není možné takto vytvořené playlisty ukládat. Při přehrávání lze joystickem mezi skladbami přeskakovat, přetáčení v rámci skladby ale možné není. V kontextové nabídce najdeme možnost zapnutí 3D efektu, nastavení ekvalizéru a funkce pro opakované nebo náhodné přehrávání. Přehrávač lze minimalizovat a dále pracovat s telefonem – na rychlost ovládání to nemá vliv.

  
Hudební přehrávač • nabídka nastavení • seznam skladeb • výběr skladeb k přehrávání ze všech, které jsou v telefonu

Na pohotovostním displeji nejsou promítány názvy přehrávaných skladeb, jak to u některých jiných telefonů bývá. Bočními klávesami nelze regulovat hlasitost, ale stačí jednu z nich chvilku podržet a aktivuje se aplikace přehrávače, kde už svoji regulační funkci plní. Při zamčené klávesnici jsou však zamknuty i boční tlačítka a hlasitost nelze takto regulovat – to ani nevím, zda považovat za výhodu či nevýhodu.

Své MP3 soubory můžete přehrávat ještě spouštěním z galerie. V tom případě se spustí jiný přehrávač bez efektní grafiky, který má jednu zásadní výhodu – automaticky přehrává soubory z adresáře, ze kterého byl puštěn. Takto si můžete snadno přehrávat alba uložená ve složkách na paměťové kartě, aniž byste museli jednotlivé skladby zaškrtávat v dlouhém seznamu skladeb. Tento jednodušší přehrávač však nedokáže běžet na pozadí a nelze s ním ani zamknout klávesnici. Navíc není k dispozici nastavení ekvalizéru a režimů přehrávání. Škoda, trochu mi to připomíná Motoroly, kde jsou také dva přehrávače a každý umí něco jiného.

   
Anebo jinak: přehrávání MP3 z vybraného adresáře v galerii

Budík, kalendář a další doplňky

Všechny doplňkové funkce jsou shromážděny v nabídce Nástroje a jsou sem zaneseny i některé položky, které by se spíše hodily do sekce nastavení. A tak se tu sešlo celkem 13 položek.

Na prvním místě je budík a to po právu. Umožňuje nastavit až pět nezávislých budíků. U každého si můžete vybrat dny, ve který bude budit, pochopitelně čas buzení, kupodivu také délku buzení a zvuk, kterým může být libovolná MP3 skladba nebo standardní zvuk. Budík zazvoní i při vypnutém mobilu (s výjimkou profilu letadlo), načež se chytře zeptá, zda si přejete mobil zapnout.


Budík se povedl...

K dispozici je i kalendář s upomínkami, který si ale takovou chválu nezaslouží. Nabízí pouze měsíční náhled začínající nedělí a s anglickými zkratkami názvu dnů. K dispozici je výpis událostí pro vybraný den. Při zadání události je nutné zadat textový popisek, datum začátku, čas začátku, ale i datum a čas konce. Mobil je v tomto natolik hloupý, že nenabídne čas stejný jako začátek nebo s nějakou standardní délkou události. Pokud je čas konce dřívější než začátku, dočkáte se výstrahy a jste nuceni položku opravit. A to budete muset vždy, protože je standardně nastavené aktuální datum a čas 0:00. Dále lze aktivovat upomínku se zvoleným předstihem, opakování a dokonce i tři typy poznámek – místo, seznam účastníků (nelze ovšem vybrat z adresáře) a obecná poznámka. V měsíčním náhledu jsou dny s událostí vyznačeny výrazným červeným rámečkem.


...kalendář se ale nepovedl • přidání položky • denní seznam událostí

Úkolovník je velmi jednoduchý a slouží spíše jako poznámkový blok. Úkolům totiž nelze zadat čas ani prioritu, jen lze pak v seznamu zaškrtnout, které úkoly už jsou splněny. Já tedy splněné úkoly vždy smažu, tak nevím, k čemu je to dobré. Rozeznat tak můžete seznam klasických textových poznámek, který je úplně stejný, ale zaškrtávací políčka zde chybí. Poznámka může být dlouhá maximálně 100 znaků.

 
Úkolovník • kalkulačka • stopky • hlasový záznamník

Dále je k dispozici jednoduchá kalkulačka, převodník měn, stopky (i s mezičasy), odpočet a hlasový záznamník. Hlasové poznámky mohou být libovolně dlouhé (podle volné paměti) a řadí se v seznamu pod sebou podle času pořízení.

Hry v testovaném telefonu chybí, ale v prodejní verzi jistě chybět nebudou. Telefon podporuje Javu ve verzi 2.0 a i zde dokazuje, že není žádný rychlík. Výsledky testu JBnechmark (JBenchmark 1.0 – 834 bodů, JBenchmark 2.0 – 32 bodů) nejsou příliš lichotivé. Pro srovnání, přímý konkurent Sony Ericsson K750i dosáhl v prvním testu 3892 bodů a v druhém 337.


V předposlední kapitole
se budeme věnovat datovým přenosům a konektivitě

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, , Benq-Siemens S88, Samsung E700, Sony Ericsson K750i, Tmavý odstín, Způsob, Obslužná aplikace, Papírová specifikace, Boční klávesa, Textový popisek, Pestrá nabídka, Světlé pozadí, Starý čas, První písmeno, Vypnutý telefon, Silná inspirace, Velký, Velký test, Bluetooth modem, Test