Best GSMNavigator: neobávejte se vlastní mobility

Děláte při přesunech se smartphonem stále stejné úkony dokola? Nainstalujte GSMNavigator a pusťte je z hlavy.

Když jsem na stránkách společnosti Smartphoneware narazil na produkt Best GSMNavigator, bylo to právě jméno, které si získalo moji pozornost a přimělo kliknout, abych se dozvěděl víc. Z několika málo propagačních řádků bylo víceméně jasné, co od aplikace očekávat a co rozhodně ne. Myšlenka nějakého druhu GSM navigace, která byla ještě před chvílí v mé hlavě, se rozplynula jako obláček páry. Její místo ale nahradila zvědavost a ta mě přiměla GSMNavigator nainstalovat a otestovat.

TIP: pokud se chcete přece jen najít na mapě pomocí GSM, přečtěte si článek Google pro mobily vyhledá polohu i bez GPS

Prvek navigace je ze hry, jsou i tři zbylá písmena názvu jen marketingovou okrasou? Nejsou. Program totiž z GSM sítě „žije“, přesněji řečeno z jejích stavebních prvků - vysílačů a přijímačů radiových signálů (BTS). Zaznamenává identifikační čísla buněk (Cell ID), ve kterých se nachází, umožňuje je sdružovat do lokací a přiřazovat k nim takové činnosti, jako přepnutí profilu, odeslání emailu, aktivaci nebo deaktivaci Bluetooth a mnohé další.

Aplikace vznikla v posledních dnech loňského roku, je určena platformě Symbian S60 a mezi podporovaná zařízení patří jak ta, běžící na Symbian OS v9.1, tak i na novější verzi 9.2 (S60 3rd Edition Feature Pack 1). Protože je rozsah GSMNavigatoru poměrně široký, přiblížím jeho zajímavé funkce a možnosti využití.

Aplikace sestává ze tří záložek – první, nazvaná Main view, poskytuje základní ovládání a přehled o stavu aplikace. Jde o čtyřpoložkovou nabídku, doprovozenou ikonami. Vedle aktivace / deaktivace GSMNavigatoru a indikátoru aktuální lokace, je odsud přístup k záznamu GSM buněk a k nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Členění hlavní nabídky spolu s možnostmi nastavení

Uživatel se bude nejčastěji zdržovat na druhé kartě – Locations, ta je takovou kuchyní GSMNavigatoru. Připravují se zde lokace – těmi se rozumí jedna nebo více sdružených GSM buněk – a rozvrhují činnosti spojené se vstupem do ní a jejím opuštění. Seznam lokací je z počátku pochopitelně prázdný, jejich tvorba může započít až po nasbírání dat v podobě čísel GSM buněk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na definované lokace prozrazuje počet zahrnutých buněk i počet akcí při vstupu / opuštění • možnosti práce s lokacemi

Nezbytná je proto úzká spoluprácí se třetí a poslední kartou, na které vzniká záznam buněk (cells log). Každou jednu reprezentuje samostatný řádek záznamu, který sděluje číslo buňky, za lomítkem číslo základnové stanice spolu s informací o datu a času přihlášení k ní. Záznamy je možné přidávat, popřípadě odebírat z lokací, ale také přejmenovat, kdy se namísto čísla může zobrazovat logické umístění, např. doma, kancelář, kino apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záznam GSM buněk • možnosti práce se záznamy • detaily záznamu

O odstavec výše hovořím o tom, že se vše točí kolem druhé karty, karty lokací. Na tomto místě se skutečně ukrývá celý potenciál GSMNavigatoru a všechny jeho zajímavé možnosti. Které že to jsou a jak se s nimi v praxi zachází?

Vytvoření lokace je záležitostí dvojího kliknutí a uskuteční se z místí nabídky Volby. V nově otevřeném okně se nabízí kolonky k pojmenování lokace, přiřazení jedné či několika GSM buněk, výběru akce při vstupu a opuštění lokace. Přiřazení buněk mě mile překvapilo svou jednoduchostí, je totiž usnadněno přímým vstupem do cells logu, z něhož se vybírá prostým zatrháváním jednotlivých záznamů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka při vytváření lokace • přiřazení a výběr GSM buněk ze záznamu

Má největší zvědavost se ale upínala k počtu a druhu nabízených akcí pro vstup a opuštění lokace. Je jich celkem 10 a domnívám se, že žádná podstatná nechybí – posuďte sami.

Akce při vstupu / opuštění BTS:

  • Přepnutí profilu - je umožněn výběr libovolného vyzváněcího profilu.
  • Alarm - zobrazí rejstřík zvuků ve složkách Sounds v telefonu a na paměťové kartě.
  • Poslat SMS - nabízí zadání textu zprávy a výběr až několika příjemců.
  • Poslat email - nabízí výběr emailového účtu, který se použije k odeslání, seznam příjemců a text emailu.
  • Změna stavu Bluetooth - zde se myslelo nejen na zapnutí a vypnutí, ale také zapnutí v režimu neviditelnosti nebo naopak v režimu, kdy je telefon zjistitelný ostatními přístroji.
  • Změna desktopového tématu - zobrazí kompletní seznam instalovaných témat.
  • Změna wallpaperu - zobrazí obsah galerie telefonu.
  • Změna stavu podsvětlení - zapnuto, zapnuto při nabíjení.
  • Spuštění nebo zavření aplikace - zobrazí úplný seznam všech instalovaných i systémových aplikací.

Zde se hodí dodat, že k jedné lokaci lze přiřadit libovolnou kombinaci akcí, ty je možné dočasně deaktivovat nebo za pomocí klávesy C mazat. Že vás stále nenapadají možnosti, jak to všechno využít?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka akcí při vstupu / opuštění GSM buňky • editace akce pro odeslání emailu • k jedné lokaci lze přiřadit libovolnou kombinaci akcí – čtvrtá v pořadí je deaktivovaná

Jeden názorný příklad za všechny: předpokládejme, že jste už vytvořili lokaci Práce, ve které jsou zahrnuty snad všechny GSM buňky z blízkého okolí vašeho pracoviště. Jakmile se přiblížíte na dosah některé z nich, může vám telefon nejprve zahrát fanfáru, současně s tím odeslat nadřízenému SMS, že jste právě dorazil do práce, na displeji se nahradí fotka přítelkyně za logo firmy nebo fotku šéfa, spustí se Bluetooth a současně přepne vyzváněcí profil na oblíbený pracovní. Pro další situace netřeba chodit daleko, vždyť už jen samotná změna profilu je užitečnou funkcí, konkurující aplikacím, které staví pouze časových plánech.

Produkty Smartphoneware bývají mimořádně dobře zpracované v každém detailu, Best GSMNavigator toto nejen že potvrzuje, navíc je svým způsobem originální a jeho základní myšlenka byla dosud neuchopená. Dovede bezezbytku využít mobilitu svého majitele a proto věřím, že stejně jako si našla moji oblibu, osloví svou dostatečně pestrou nabídkou funkcí i širší veřejnost.

Autor: Smartphoneware
Stránka programu: Best GSMNavigator
Platforma: S60 3rd edition (v.9.1, v.9.2)
Download (15-ti denní testovací verze)
Manuál (English)
Cena: $14.95

Diskuze (4) Další článek: Nokia 6300i: novinka/nenovinka dostala Wi-Fi a bude telefonovat přes internet

Témata článku: , , , GSM, Best, Mobil, Přítelkyně, Logo firmy, BES, MOBI, Neo +, Neo