Bez loga „5G“, jako byste v Barceloně nebyli. Ale 5G opravdu potřebuje pouze Čína a USA

5G bylo v na barcelonském veletrhu všechno. Sítě a telefony, to je jasné. U rychlých pamětí se to dá pochopit, ale co má s 5G společného docela obyčejná aplikace, nebo kryt na mobil? „5G“ je jednoznačně nejpoužívanější zkratkou právě skončeného MWC 2019. Proč? Protože jsou v tom obrovské peníze a každý si chce ukousnout.

Nehodláme podceňovat přínosy, které 5G bude mít i pro Evropu, jde o soubor technologií, který otevře nové možnosti... Ale opravdu nutně potřebují 5G hlavně v Číně a v Americe. V Číně kvůli kapacitním problémům, protože na tamní přelidněné megalopole LTE nestačí. A v USA z poněkud opačných pohnutek – aby pokryli i obrovské řídce obydlené oblasti mimo velká města.

V tomto Týdnu mobilně Kuba s Honzou shrnou stěžejní 5G novinky veletrhu MWC.

 

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (9) Další článek: Stinná stránka fenoménu jménem mobilní aplikace. Mobily přetěžují firemní sítě

Témata článku: , , , , , , , Logo, Cin, Honza, Amerika, Kapacitní problém, Bar, Veletrh, Čína a USA, Jak, Evropa