Bezpečnost nikdy nebyla jednodušší. Pro dvoufázové ověření stačí podržet tlačítko na telefonu

Dvoufázové ověření je vždycky trochu otrava. Google teď přichází s novým způsobem, který celý proces urychlí a zjednoduší.

Úvod zůstává stejný: zadáte uživatelské jméno a heslo. Nová je druhá fáze – na smartphonu přihlášeném ke stejnému uživatelskému účtu vám vyskočí obrazovka, která vás vyzve, abyste podrželi tlačítko pro regulaci hlasitosti. A je hotovo.

Celé to má několik podmínek. Novinka funguje pouze v prohlížeči Google Chrome. Je jedno, jestli vám na počítači běží Chrome OS, macOS X nebo Windows 10, hlavní je, aby měl přístroj Bluetooth. Google v dostupných materiálech nevyžaduje, aby byl počítač s mobilem spárovaný, pouze musí být Bluetooth na obou přístrojích zapnutý. Patrně stačí, že obě zařízení zjistí dostupnost sítě toho druhého.

Další důležitou podmínkou je, že se jedná pouze o doplňkový způsob autentizace, tzn. v záloze vždy je další způsob, který se použije v jiných prohlížečích, na jiných počítačích, nebo v případě ztráty telefonu.

Jak aktivovat dvoufázové ověření

Na stránce zabezpečení účtu Google klepněte v sekci Přihlášení do Googlu na položku Dvoufázové ověření. Na další stránce použijte tlačítko Začínáme, ověřte svou identitu zadáním hesla a spatříte seznam dostupných telefonů, které můžete používat k ověřování (v případě potřeby lze seznam později upravit).

Po klepnutí na tlačítko Zkusit se na všech zařízeních přihlášených k vašemu účtu Google zobrazí výzva, kterou potvrdíte stiskem tlačítka Ano. Následuje zadání telefonního čísla, na které bude zaslána autorizační SMS v případě, kdy nebudete mít telefon k dispozici (například ho ztratíte, nebo zničíte). Číslo je poté ověřeno verifikačním kódem a pak už zbývá jen Zapnout dvoufázové ověření.

 

Diskuze (16) Další článek: Oppo Reno je řada špičkových smartphonů. Výrobce v ní ukazuje své nejpokročilejší technologie

Témata článku: Google, , , , , , , , Prohlížeč, Tlačítko, Případ potřeby, Počítač, Google Chrome, Přístroj, Ověření, Pro +, Telefon