BlackBerry 8900 a 9000: dva krasavci do kanclu

BlackBerry se mění a přichází do Česka s nadupanými novinkami. Dokáže konečně RIM prorazit i u nás? Nakročeno má dobře.
Kapitoly článku

Bez internetu ani mapu

Z předchozích řádků je jasné, že BlackBerry bez připojení k internetu je jen obyčejný telefon. Právě vzdálené BlackBerry služby jej posouvají na úplně jinou úroveň. Dokonce ani navigační software bez internetové konektivity nefunguje, ba co víc, dokonce se ani neobjeví v hlavním menu handheldu. Teprve až ve chvíli aktivace firemního nebo osobního serverového řešení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Navigační software využívá mapových podkladů BlackBerry Maps dostupných online. Pokud se trochu krkolomnější interní navigací prokoušete, můžete v mapové aplikaci najít docela šikovného pomocníka. Nečekejte však hlasové povely nebo 3D zobrazení s názorným naznačením směru. Nic takového, jen 2D pohled na mapu a itinerář cesty s vyznačenými odbočkami a změnami směru. Mapa navíc nezachází do větších detailů, navigace je tak hodně také o vaší fantazii a úsudku při řízení.

Online mapy jsou hodně náročné na data. Pokud ale máte neomezený tarif, což se u majitelů BlackBerry víceméně předpokládá, máte obrovskou výhodu v okamžité aktuálnosti stahovaných dat. Pokud se RIM v budoucnu rozhodne navázat spolupráci např. s Google Maps, je dost dobře možné, že jednou navigaci spustíte a místo vektorových map uvidíte navigaci postavenou na družicových záběrech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze Zlatých stránek bych čekal trochu více informací. Navíc vzdálenosti nejsou zrovna přesné

Díky online propojení je také možné některé služby dále možné propojit s dalšími internetovými servery a získávat tak vždy aktuální informace. Zatím toho BlackBerry využívá jen v případě zájmových bodů. Zde jsou informace o podnikatelských subjektech v Česku připravovány ve spolupráci s online verzí Zlatých Stránek.

Odkud fotky jsou

S mapami resp. GPS modulem dokáže spolupracovat také vestavěný fotoaparát. Pokud je GPS při fotografování aktivní, můžete své snímky vybavit tzv. geotagem, tedy informací o tom, kde přesně byl pořízen. Až pak jednou budete zpětně procházet své fotky, okamžitě uvidíte, kde jste snímek pořizovali. S geotagy a jejich zobrazováním na mapě si poradí dokonce i interní prohlížeč přímo v multimediálním menu BlackBerry.

Od 2Mpx (Bold) resp. 3,2Mpx fotoaparátu ale nečekejte zázraky. Zatímco multimediálními funkcemi BlackBerry opravdu překvapil, na fotoaparátu má stále co zlepšovat. I když si pohrajete s nastavením blesku, bílé, kvality a příp. efektu, což jsou také jediné nastavitelné parametry, nedosáhnete nikterak kvalitních výsledků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparáty Bold a Curve

 

 

Video především v případě modelu 8900 je mi doteď trochu záhadou. I když má Bold papírově horší fotoaparát, nabízí nahrávání do rozlišení až 480 × 320 bodů, zatímco videorekordér modelu 8900 mi více než 240 × 180 bodů nedovolí. A to i přesto, že oficiální internetové stránky BlackBerry říkají něco jiného.

Data

Poslední oblastí, v níž se oba testované handheldy výrazně liší, jsou data. Ani zde však zázraky nečekejte, zvláště v Česku ne. Úplně se proto spokojíme s konstatováním, že zatímco Bold komunikuje bez problémů v sítích třetí generace a poradí si i s vysokorychlostním HSDPA, u nižšího modelu se budete muset spokojit s EDGE. Zajímavostí je snad jen to, že handheld neustále informuje, v jaké síti jste aktuálně připojeni; jaké možnosti datových přenosů můžete právě ve vaší lokalitě využít. V obou případech je samozřejmě k dispozici bezdrátové Wi-Fi.

Data těsně souvisejí s internetovým prohlížečem. Než se s telefonem sžijete, můžete mít ale v internetových prohlížečích trochu zmatek. T-Mobile totiž s telefonem dodává svůj vlastní internetový prohlížeč web’n’walk, v rámci nastavení si pak můžete aktivovat také prohlížeč Hotspot. Není mezi nimi ale prakticky žádný rozdíl. Prohlížeč sám o sobě je poměrně šikovným nástrojem. Nabízí náhled na celou internetovou stránku s možností následného postupného zoomování. Problémy mu přitom nedělají složitější internetové stránky mezi nimi např. mobilní Google Maps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Mobilmania na displeji BlackBerry 9000 Bold

Nastavení plné špeků

Od baterie nečekejte přehnané výkony. Oficiálně udávaným hodnotám se přibližuje snad jen v případě, kdy jej necháte ležet celou dobu na stole a to ještě ideálně bez SIM karty. Při plné vytíženosti se výdrž vyšplhá na dva, maximálně tři dny. Připadne vám to málo? Při neustálém připojení a pravidelném telefonování nikoliv. Navíc lze handheld dobíjet přes USB, tedy pokud často synchronizujete s počítačem, jste bez problémů.

Už jsem tu zmiňoval možnosti nastavení, které u telefonů, na něž jsme zvyklí, většinou nenajdete. Pár zajímavých nastavení:

  • Automatické zapnutí a vypnutí – handheldy umožňují nastavit pevný čas, kdy se samy zapnou a samy vypnout. Rozlišit přitom můžete mezi pracovními dny a víkendy
  • Automatický text – slovník, který při psaní zpráv automaticky opravuje překlepy. Editovat jej můžete sami dle vlastní vůle
  • Brána firewall – nabízí naprosto jednoduché, ale velmi dobře použitelné, filtrování příchozích zpráv
  • Jednotlivým aplikacím můžete nastavit práva, která budou řídit její chování při připojování k internetu nebo nakládání s uživatelskými daty
  • Samozřejmě můžete handheld připojit k síti VPN, nastavit proxy nebo upravovat úroveň šifrování jednotlivých aplikací
  • Obrazovka/klávesnice – v tomto nastavení můžete kromě velikosti změnit i styl fontu. Počet znaků, které se vejdou na jeden displej, tak můžete ještě zvýšit prostou změnou typu písma
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V konkurenci rozhodně obstojí

Pohlédneme-li nyní na handheldy z pohledu businessmana, což je pro BlackBerry jasná cílová skupina, dokonce i ve srovnání s přímým konkurentem v podobě Nokia E71 oba modely vítězí. Jedním z mála, ale o to výraznějším hendikepem je v tomto případě operační systém, kde se Symbian (minimálně v našich končinách) těší přeci jen trochu vyšší podpoře než architektura společnosti RIM. Je to bohužel daň za bezpečnost, na kterou se u BlackBerry opravdu hledí. Jen tak nějakou aplikaci vám tak do telefonu nepustí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tak která ostružina to bude? Bolt, nebo Curve?

Pokud bych bral recenzi jako minisouboj, pak si i vy můžete vybrat vlastního vítěze podle toho, jaké oblasti jsou pro vás přednější. Pokud sázíte na exkluzivní design a bohatší datovou výbavu, pak sáhněte po BlackBerry 9000 Bold. Hledáte-li ale lépe vybavený telefon se sympatičtějšími rozměry a jste přitom ochotni oželet datování v sítích třetí generace, pak je 8900 Curve jasnou volbou.

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie BlackBerry 8900 Curve
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie BlackBerry 9000 Bold

Témata článku: Blackberry, , , , , Blackberry Curve 8900, Nokia E71, Jednoduchý fotoaparát, Pohodlné řešení, Black, Základní displej, Sdílená paměť, Automatické zapnutí, Hlasité přehrávání, Stejná aplikace, Kvalitní přehrávání, Přibalené CD, Pracovní využití, Serverové řešení