BlackBerry KEYone: moderní pisatel má konečně za jedna [recenze]

  • BlackBerry rovná se klávesnice, a to opět výtečná
  • Bezpečný Android a geniální BlackBerry Hub
  • Je dnešní doba ochotna ťukat písmenka na klávesnici?
Kapitoly článku

Design

BlackBerry tělem i duší. Jak jsem popsal již v úvodu této recenze, duch BlackBerry se v modelu KEYone nezapře ani přesto, že už jej vyrábí společnost TCL. K čertu s bezrámečkovou konstrukcí, k čertu s muší váhou a ještě jednou k čertu s řečmi o tom, jak něco muselo něčemu ustupovat. Tělo KEYone sestává ze čtyřech materiálů - kovové šasi, sklo kryjící displej a čočku fotoaparátu, plast použitý na klávesnici a na horní hranu, kde se ukrývají antény a gumová záda s povedenou strukturou, která dobře vypadá a zároveň neklouže ani v třicítkami zpocené dlani. Kombinace materiálů skvěle lícuje, pevnost je přímo příkladná a promyšlenost jednotlivých prvků je až na drobnosti rovněž na jedničku. No a co, že má trochu větší rozměry a váhu, KEYone je prostě kus telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry BlackBerry KEYone jsou 149 × 73 × 9,4 mm a váha činí 180 gramů.

U KEYone se většina zajímavých věcí děje na přední straně. Dominuje displej s netradičním poměrem stran 2:3 a úhlopříčkou 4,5", pod nímž se nachází trojice podsvícených senzorových tlačítek pro ovládání systému. Nad displejem najdeme hovorový reproduktor, barevnou notifikační diodu, čelní kamerku a potřebné senzory, zatímco pod displejem a pod již zmíněnými tlačítky se nachází čtyřřadá hardwarová klávesnice, která je rovněž po celé ploše dotyková a lze ji použít jako touchpad. V tlačítku mezerníku je navíc skryta čtečka otisků prstů, ale o klávesnici podrobněji až dále.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail na hardwarovou klávesnici, která je celodotyková, skvěle profilovaná a v mezerníku ukrývá čtečku otisků prstů.

Levý bok je vyhrazen tlačítku zámku přístroje, zatímco bok pravý skýtá útočiště dvojkolébce pro regulaci hlasitosti a níže umístěnému funkčnímu tlačítku. Tyto dvě tlačítka se ale pletou a jejich namapování mělo dle mého býti opačné. Na pravém boku najdeme rovněž šuplíček na nanoSIM a paměťovou microSD kartu. Spodní hrana ukrývá perforaci pro hlasitý reproduktor, který budí dojem sterea, ale opět se jedná jen o dojem. Reproduktor je umístěn vpravo, vlevo je potom hovorový mikrofon. Uprostřed se potom nachází USB-C konektor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítko zámku na levém boku a funkční klávesa pod dvojkolébkou hlasitosti, tohle se u KEYone nepovedlo. Kéž by to bylo naopak ...

Horní hrana nabízí zcela vlevo útočiště sluchátkovému konektoru, její zbytek je potom plastový a kromě otvoru pro sekundární mikrofon se pod tímto plastem zřejmě nachází antény bezdrátových modulů. Celokovový rám je kromě tohoto plastu a již popsaných tlačítek a konektorů narušen celkem pěti plastovými předěly - vždy po dvou na každém boku a jeden okolo USB-C konektoru. Na těle KEYone bychom marně hledali infraport, naopak NFC je v telefonu přítomno.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Horní hrana u BlackBerry KEYone je plastová, zřejmě se pod ní ukrývají antény. Šuplíček potom ukrývá sloty na nanoSIM a microSD.

Zadní strana je téměř celá vyvedena v onom pogumovaném provedení, jen v horní části přesahuje i na záda část kovového šasi telefonu. Zadní strana je také jediné místo, kde KEYone hlásá příslušnost ke značce, je zde vyvedena typická ostružina. Nad ní najdeme dvoutónový LED blesk a vedle něj ve stříbrném okruží lehce vystouplý modul hlavního fotoaparátu. Celkově je tedy výhradou k designu, zpracování a provedení pouze nelogické umístění tlačítka zámku a funkční klávesy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pogumování zadní strany je výtečné, KEYone vám z ruky rozhodně nevypadne.

Displej a klávesnice

Když klávesnice hraje prim. Slovo klávesnice už může čtenáře tak trochu nudit, bohudík však klávesnice stála jako ústřední bod veškerého plánování modelu KEYone. Promlouvala do designu, promlouvala do displeje a ještě dále bude promlouvat do ovládání systému. Zpět ale k displeji. Pokud klávesnice zabere zhruba čtvrtinu čelní strany, můžete vymyslet buď PRIV by BlackBerry, který měl obrovský displej a klávesnici výsuvnou, nebo se vydat osvědčenou cestou modelů Bold a Curve a zvolit menší displej. KEYone vsadil na druhou možnost a displej tak dostal netradiční úhlopříčku i rozlišení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení obrazovky a možnosti úpravy barevného podání.

Kryt odolným sklem Gorilla Glass čtvrté generace je KEYone osazen IPS LCD zobrazovačem s poměrem stran 2:3 a rozlišením 1080 × 1620 obrazových bodů na úhlopříčce 4,5", což ve výsledku dává jemnost 433 PPI. Na dané úhlopříčce je zobrazení příkladné, barvy jsou věrné a pozorovací úhly jsou také výborné. Komu by nevyhovovalo podání barev IPS displeje a chtěl si je po vzoru AMOLED displejů trochu oživit, má v nastavení možnost. Na výbornou také pracuje senzor okolního osvětlení, který reguluje intenzitu podsvícení displeje. Maximální hodnota je více než dostatečná pro pohodlné čtení i na přímém letním slunci, minimální jas by mohl být ještě trochu nižší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U KEYone lze regulovat také velikost veškerých prvků na displeji. Škoda, že díky proporční změně zobrazení nelze na domovskou plochu osadit větší matici ikon.

Displej mimo regulaci barevného podání nabízí také další možnosti úpravy uživatelského rozhraní. K dispozici je pětice velikostí písma a zároveň také pětice velikostí škálování celého obsahu (řádkování, velikost ikon, prvků v notifikační liště apod.), takže zobrazení si podle svého nastaví opravdu každý. Škoda jen, že při nejmenším zobrazení se na plochu nedá umístit větší matice ikon. Zároveň lze aktivovat možnost při příchozí události rozsvítit displej (dále bliká notifikační dioda), možnost zobrazit stav nabíjení při hraně displeje, pokud rukou mávnete nad senzorem přiblížení a v neposlední řadě také možnost dvojitým poklepáním na displej KEYone uspat či probudit.

Nyní taky pojďme ke klávesnici. Jedná se o plnohodnotnou čtyřřadou podsvícenou klávesnici, kde velká písmena zadáváte přes pravý/levý Shift (symbol šipky nahoru) a sekundární znaky a číslice píšete s klávesou alt. Klávesnice obsahuje také tlačítko pro diktování, tlačítko pro vyvolání nabídky symbolů a tlačítka enter a backspace. Tlačítka jsou samozřejmě směrem od středové osy profilována náklonem ke stranám, počítá se tedy se psaním dvěma palci, jedním prstem ale klávesnici obsloužíte také. Celá plocha klávesnice je dotyková, takže vertikálním i horizontálním pohybem se posouváte kdekoliv v prostředí - mezi plochami, v seznamech, v prohlížeči, kurzor v textu atd. Ke každé klávese lze navíc na krátký i dlouhý stisk navázat spuštění konkrétní aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kromě možnosti „swipování“ po klávesnici lze pro každou klávesu přiřadit spuštění aplikace na krátký i dlouhý stisk.

I když se nejedná úplně o nejpohodlnější klávesnici BlackBerry telefonu, co se týče jak velikosti, tak stisku tlačítek, pořád se na ní po týdnu zvykání píše výborně. V nastavení lze navíc zapnout možnost psaní tahem, slova tedy můžete na klávesnici i „kreslit“. V tlačítku mezerníku je navíc umístěna velmi precizní čtečka otisků prstů, která má po stranách tlačítka dvě mikrodiody poblikávájící vždy, když lze čtečku použít. Prst stačí přiložit, osobně jsem ale pro jistotu odezvy vždy mezerník i stiskl. Kdykoliv lze v nastavení také zapnout softwarovou klávesnici na displeji. Závěrem nutno pochválit automatické korekce, predikci textu a průběžné učení vaší slovní zásoby. Navrhovaná slova lze rovněž vybrat tahem po klávesnici odspodu nahoru přímo pod navrženým slovem.

Hardware

Méně výkonu, více výdrže. BlackBerry KEYone zřejmě nebylo zamýšleno jako vrcholový model. Použitým chipsetem je totiž Qualcomm Snapdragon 625, což je 64bitový osmijádrový procesor s taktem 2 GHz na jádro. Spolu s ním v útrobách tepe grafický akcelerátor Adreno 506 s taktem 650 MHz a o chod aplikací se starají 3 GB operační paměti. První dojem z telefonu co se plynulosti týče byl výborný, druhý dojem už je trošku horší. Není to žádná katastrofa a je spíše mojí chybou, že jsem od KEYone očekával naprosto plynulé reakce, ale skutečností je, že například při aktualizaci většího počtu aplikací, natáčení 4K videa, zpracovávání panorama snímku atd. se telefon na chvilku zasekne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Využití systémových prostředků u BlackBerry KEYone.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.7:

  • celkové skóre: 60 147
  • 3D: 12 499
  • UX: 21 209
  • CPU: 21 016
  • RAM 5 423

KEYone taky docela dost topí, v místě pod modulem fotoaparátu, a to i při méně náročných činnostech, není to však něco, co by bránilo používání. Vnitřní úložiště má kapacitu 32 GB a po startu je z tohoto objemu obsazeno necelých 12 GB. Kapacitu však lze rozšířit paměťovými kartami až do velikosti 2 TB. Z operační paměti o hodnotě 3 GB zůstává po startu přístroje bez jakýchkoliv doinstalovaných aplikací volných přibližně 1,2 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarkových testů BlackBerry KEYone.

Samostatnou kapitolou je baterie, která má kapacitu 3505 mAh. Zásluhou chipsetu je podporována funkce Quick Charge 3.0. díky které dobijete s přiloženou nabíječkou telefon z 0 na 50 % podle webu výrobce za 36 minut, mně se to povedlo ještě o minutku rychleji. Plné nabití zabere dvě hodiny a pokud zvolíte „Boost“ režim, smartphone bude díky omezení procesů na pozadí hltat procenta ještě rychleji. Skvělá je pak také výdrž, kdy se nebojím KEYone označit za dvoudenní smartphone i při poměrně velké zátěži. To dokazuje i standardizovaný test níže, kdy KEYone skoro dvojnásobně převyšuje drtivou většinu konkurence.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
KEYone nabízí skvělou správu napájení, pro každou jednotlivou aplikaci lze určit, jak velký výkon a tím pádem odběr energie může požadovat.

AnTuTu Battery Tester:

  • celkové skóre: 17 270

KEYone je dobře vybaven i po stránce senzorů a konektivity, i když se nejedná o vlajkovou loď a sem tam mu něco chybí. Ze senzorů jmenujme akcelerometr, senzor okolního osvětlení a přiblížení, magnetický kompas, gyroskop a Hallův senzor pro práci s příslušenstvím, samozřejmě také bezchybně fungující čtečka otisků prstů. Z bezdrátových modulů jmenujme Wi-Fi standardů a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, FM rádio, NFC, podporu všech tuzemských LTE frekvencí, GPS? GLONASS i BeiDou. Pedantský výčet chybějících položek by tak mohl obsahovat bezdrátové dobíjení, infraport, barometr a podporu pro navigační systém Galileo.

Software

Jeho Veličenstvo BlackBerry Hub. Nad Androidem ve verzi 7.1.1 Nougat postavil výrobce vlastní BlackBerry Launcher. Ten se snaží ve velké míře zachovat čistý operační systém (notifikační lišta, zamykací obrazovka), ale BlackBerry se skoro všude vytasilo s nějakým zlepšovákem. Hned ten první na očích: tři tečky pod ikonou aplikace znamenají, že swipnutím nahoru se začátkem právě na dané aplikaci spustí její widget. Nemusíte si tak plnit plochu a obzvláště u kalendáře, BlackBerry Hubu nebo třeba zpráv je to velmi užitečné. Na změnu narazíte také v menu, které je tříděné na aplikace, widgety a zástupce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Android 7.1.1 a BlackBerry Launcher u modelu KEYone.

Další viditelná změna se udála na kartě multitaskingu, kde jsou poslední puštěné aplikace zobrazené ve čtvercích a logickým tříděním ta, ze které jste právě odešli, je ta nejmenší. Skvělé na přepisování různých textů z aplikace do aplikace, nebo prostý informativní náhled, i když i KEYone samozřejmě umí dělenou obrazovku. Zapnout také můžete kartu produktivity, kdy tažením ze strany kdekoliv v systému zobrazíte oblíbené kontakty, události z kalendáře a nepřečtené zprávy. Dalším rychlým spouštěčem, mimo klávesových zkratek popsaných výše, je dedikovaná klávesa, na kterou přiřadíte oblíbený kontakt, aplikaci nebo seznam různých dalších zkratek po systému. Dvojklikem tlačítka vypnutí kdekoliv v systému lze potom aktivovat fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Specialitou Androidu 7.1.1 na BlackBerry KEYone je jiná podoba multitaskingu, funkční klávesa a widgety zobrazené swipnutím z ikony, pod níž jsou tři tečky.

Pochvalu si KEYone jako každé moderní BlackBerry zaslouží za různé monitorovací aplikace, ať už se jedná o aplikace náročné na výkon či baterii, kde lze regulovat úroveň výkonu i spotřeby, nebo třeba aplikaci DTEK, která neustále kontroluje veškeré zabezpečení a potenciální hrozby příchozími emaily a zprávami počínaje, přes procházený obsah na webu, stahované soubory, přílohy a oprávněním i podezřelou činností každé jednotlivé aplikace v systému konče. A to jsem se ještě nezmínil o přislíbených každoměsíčních bezpečnostních aktualizacích, které BlackBerry poctivě dodržuje u starších modelů a KEYone během testování také jednu dostal.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
DTEK by BlackBerry, neustále kontrolující bezpečnost vašeho smartphonu.

BlackBerry Hub by zasloužil samostatnou kapitolu, ne-li recenzi, ale alespoň jeden odstavec mu zde věnujeme. I když nedosahuje funkčnosti takové, jako v dnes už mrtvém systému BlackBerry OS10, ani takové plynulosti (avšak oproti PRIV by BlackBerry je plynulost znatelně lepší), jedná se dle mého názoru o nejlepší nástroj na práci s veškerými notifikacemi a obecně „sociálním děním“. Sdružuje hovory, SMS zprávy, BlackBerry Messenger, veškeré emailové adresy, Facebook, Messenger, Twitter, Instagram, WhatsApp, Viber, Skype a další na jednom místě, kde si pro každou službu můžete nastavovat unikátní druh notifikování, nebo je různě sdružovat. Do toho samozřejmě pracuje s kalendářem, zobrazuje aktuální události, umí ztišit notifikace při probíhající schůzce a další. Otřepaným, ale stále platným klišé je, že se prostě jedná o nejlepší manažerský nástroj pro komunikaci a veškerou agendu.

Fotoaparát

Světe div se, BlackBerry fotí víc než dobře. Výrobce si na fotoaparátu dal velmi záležet, čemuž odpovídá jednak prezentace schopností na produktovém webu, ale také podrobný výpis veškerých parametru jak u hlavního, tak u čelního snímače. Hlavní snímač má rozlišení 12 Mpx, dvojbarevný LED blesk, šestičočkovou soustavu se světelností f/2.0, prediktivní ostření, elektronickou stabilizaci obrazu, podporuje režim HDR, panorama, nabízí spoustu barevných filtrů a fotit můžete buď na automatiku, kde budete regulovat jen blesk, poměr stran obrázku, funkci HDR a časovač, nebo přepnete na zcela manuální režim. Čelní kamerka má potom rozlišení 8 Mpx, pevné ohnisko při světelnosti f/2.2, úhel záběru 84° a ještě navíc nabízí režim Selfie Panorama. Video umí natáčet v rozlišení Full HD při 30 fps, zatímco hlavní snímač při stejné snímkovací frekvenci zvládne až 4K rozlišení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka fotoaplikace a nastavení fotoaparátu na BlackBerry KEYone.

Z výsledných snímků jsem byl doslova nadšen. Nejedná se rozhodně o superphone, kde nečekáte nic jiného, než prvotřídní kvalitu, stejně ale KEYone fotí skvěle, což byla doposud u BlackBerry věc vskutku nevídaná. Pouze tma mu dělá trochu problém, jelikož chybí optická stabilizace obrazu. Je to znát nejen na často rozmazaných snímcích za nižšího osvětlení, ale také na jinak velmi dobrém 4K videu, které je vcelku roztřesené. Dobrá je barevná věrnost, ostrost i úroveň detailů, skvěle pracuje také HDR režim a pro náročné je připraven manuální režim, kde jednotlivé parametry lze měnit také tahy po klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek
Panoramatický snímek pořízený na BlackBerry KEYone. Panorama se zde poněkud netradičně pořizuje v režimu na výšku, obrázek tedy není nijak deformovaný.

Ukázkové fotografie v rozlišení 12 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více fotografií z BlackBerry KEYone najdete v následující kapitole.

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Celkové hodnocení

Je výtečný a nemá konkurenci, ale stojí v koutě. BlackBerry KEYone je výtečný telefon a negativa na něm budete hledat velmi těžko. Ano, mohl mít více odladěné prostředí, mohl mít prohozené tlačítko zámku a funkční tlačítko, ale jinak je v podstatě bez chyby. Má (relativně) výkonný chipset, dobře fotí, skvěle pracuje s multimediálním obsahem, baterie vás za žádnou cenu nenechá na holičkách, zlepšováky i zabezpečení od BlackBerry vás budou těšit každý den a BlackBerry Hub musíte milovat. Třešničkou na dortu je potom klávesnice, která je jedním slovem famózní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení potěší nadprůměrně hrající špuntová sluchátka s výměnnými náušníky, stejně jako nabíječka, která za 35 minut nabije telefon z nuly na 50 %.

Díky klávesnici je KEYone unikátní, jenomže ta unikátnost je tak obrovská, že jej díky vysoké ceně sám výrobce postavil do kouta, kde jen tiše čeká, až si pro něj někdo vyvolený přijde. Za 16 990 korun je totiž spousta lepších smartphonů, nebo je jich spousta levnějších se stejnými parametry. Okolo klávesnice se vše točí, na ní vše stojí a s ní všechno padá. Mnozí na takový smartphone čekali jako na smilování a těm rozhodně nějakých 70 tisíc bodů v AnTuTu chybět nebude, stanovenou cenu za něj zaplatí a ještě si možná koupí jeden do zásoby. Ale kolik je takových mnohých?

Blackberry Keyone
rozměry a hmotnost: 149 × 72 × 9,4 mm, 180 g
displej: 4,5", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 620, 433 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 32 GB, microSDXC (2 TB), RAM: 3 GB, baterie: 3 505 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 625 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 12MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
43 %
vybavenost
cena: už se neprodává

PRIV by BlackBerry byl „diamant s kazem“, ještě dříve BlackBerry Passport s BlackBerry OS10 operačním systémem byl „exot a dříč“ (titulky recenzí), protože každý z nich měl výraznou slabinu. Nyní se konečně podařilo skloubit ducha a know-how značky BlackBerry s moderním operačním systémem tak, aby vše fungovalo na výbornou. Jenom se bojím, že i tento kousek čeká smutný osud zvaný malý zájem.

Celková známka BlackBerry KEYone: 86 %

Verdikt: Nejzabezpečenější a díky celodotykové hardwarové klávesnici také nejzajímavější smartphone s Androidem, který skvěle fotí, vydrží dva dny a jehož BlackBerry Hub budete milovat. Občas se ale trochu zadýchá a právě jeho unikátnost je tím, co ho potenciálně může odsoudit k neúspěchu.

Plusy:

  • rychlá a přesná čtečka otisků prstů
  • skvělá klávesnice, která supluje velké procento dotyků na displej
  • díky gumovým zádům telefon neklouže ani ve zpocené ruce
  • dobrá kvalita fotografií i videa
  • až neskutečná výdrž na baterii, rychlonabíjení
  • USB-C, barevná notifikační dioda
  • kvalitní a pevná konstrukce
  • zabezpečení OS Android
  • BlackBerry Hub
  • kvalitní a jemný displej, možnost úpravy zobrazení

Mínusy:

  • pocitově je KEYone těžký, ale zase má větší baterii
  • tlačítko zámku a funkční tlačítko by měla být naopak
  • občasná dýchavičnost v prostředí
  • telefon se zahřívá i např. při focení (pozn.: venkovní teplota přes 30° C)
  • dlouhý proces spouštění smartphonu
  • vyšší cena
  • chybí optická stabilizace obrazu

Témata článku: Blackberry, , , , , , , , , Blackberry Keyone, Enter, Pohodlné čtení, Lišta, Kombinace materiálů, Dnešní svět, Manuální režim, Malý zájem, Neúspěch, Levý bok, Pevná konstrukce, Dobrá kvalita, Pevné ohnisko, Diktování, Mezerník, Standardizovaný test,