BlackBerry nezůstává pozadu, uvádí bouřliváka 9500

Další plně dotykový smartphone je tady. BlackBerry Storm je nejen výkonný pracant, ale také multimediální přeborník.

Popularita dotykových displejů raketově roste, a tak není divu, že každý výrobce chce mít na trhu alespoň jeden plně dotykový přístroj. V dnešní rychlé době jsou totiž uživatelé přelétaví a jak se říká, nejlepší obrana je útok. To samozřejmě ví i kanadská společnost Research In Motion (RIM), výrobce populárních manažerských ostružin, kterým se v poslední době dařilo opravdu skvěle. Aby si ale společnost udržela vysoký růst, musí trh neustále zásobovat novými „hračkami“. A právě takové je včera představené BlackBerry Storm s modelovým číslem 9500. Tento přístroj pro práci i zábavu ostatně už započal svou pouť v rozbouřených vodách internetu, v Evropě se bude plavit exkluzivně pod vlajkou Vodafone.


Produkty BlackBerry kanadské společnosti RIM jsou stále populárnější, za druhý kvartál letošního roku narostl prodej ostružin meziročně o 126 %

Kanaďané jsou alespoň co se týče vyjádření v tiskové zprávě hodně pevní k kramflecích, Storm prezentují jako multimediální přístroj který může směle konkurovat ostatním, avšak stále si zachovává pracovní nasazení přístrojů BlackBerry. Ódy pějí i na svůj dotykový displej, který prý dá uživateli jistotu jako při psaní na běžné klávesnici přenosného počítače. Při psaní se displej v místě dotyku lehounce stlačí, což prý celé uživatelské rozhraní značně zdokonaluje. Ochuzeni ale nebudeme ani o multidotykové ovládání jako ho známe třeba z iPhonu, při zapojení více prstů půjde vybrat určitou část webové stránky a přiblížit ji nebo oddálit, vybírat části textu a vůbec „hladce navigovat“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na obrázcích vidíte CDMA verzi pro americký Verizon Wireless, vizuálně však vypadá úplně stejně jako verze pro Evropu

BlackBerry se může chlubit i pohybovým senzorem, takže displej se vám přizpůsobí podle toho jak telefon otočíte. Ve vodorovné poloze je možné psát na plnohodnotné QWERTY klávesnici, při svislé se ukáže jen SureType klávesnice s více znaky sdílející jedno tlačítko. Jinak hardwarové tlačítka na těle přístroje najdeme rovněž, nechybí dvě volací tlačítka, vstup do menu a zpětná klávesa a spoušť fotoaparátu. Bouřlivák sídlí v těle o rozměrech 113 × 62 × 14 milimetrů a váží 155 gramů, nejde tedy o žádného střízlíka. V porovnání s iPhonem 3G je trochu těžší, tlustší a trochu menší na výšku, šířka je shodná. Větší hmotnost a rozměry jdou prostě ruku v ruce s bohatou funkční výbavou.

BlackBerry 9500 si hodně zakládá na konektivitě, jak se ale říká, nikdo není dokonalý, a tak z nepochopitelného důvodu chybí Wi-Fi. U nás v Evropě zvládne čtyři pásma sítě GSM včetně datových přenosů GPRS/EDGE, ale hlavně sítě UMTS a rychlá data HSDPA. Standardem je pak Bluetooth 2.0 s profilem A2DP a možnost připojit telefon k PC přes USB rozhraní, čímž ho lze proměnit v modem. Displej s úhlopříčkou 3,25 palce a rozlišením 480 × 360 bodů zabírá téměř celou přední stranu, zobrazit dokáže 65 tisíc barev. Vhod přijde i světelný senzor, jež automaticky dle intenzity světla nastavuje podsvícení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekDotykové ostružiny na živo, snímky přinesl americký server Gizmodo

Multimédia reprezentuje hudební a video přehrávač zvládající širokou škálu formátů. Hudbu lze přehrávat v podobě MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, WMA ProPlus a video ve formátech MPEG4 H.263, MPEG4 Part 2 Simple Profile, H.264, WMV. Video lze přehrávat na celé obrazovce, hudbu si zase díky 3,5 mm konektoru vychutnáte na svých oblíbených sluchátkách. Potěší i 3,2 Mpx fotoaparát s automatickým ostřením a bleskem. Dotykové ostružiny mají dobrého pamatováka, vestavěnému 1 GB může sekundovat karta micsoSDHC až do kapacity 16 GB. Pod kapotou Bouřliváka tepe 624 Mhz procesor, RAM má kapacitu 128 MB. Prostředí telefonu tvoří tradiční BlackBerry OS.

Nechybí plná integrace e-mailu s podporou Microsoft Outlook a Exchange, IBM Lotus Domino a Novell Group Wise. Pracovní funkce podtrhuje aplikace Documents To Go dovolující editovat dokumenty Microsoft Word, Excel a PowerPoint přímo v telefonu. Neabsentuje ani navigace GPS s funkcí geotagging (vložení lokace do fotografie) postavená na aplikaci BlackBerry Maps. Manažerům vychází RIM vstříc i v otázce výdrže, baterie Li-Ion 1 400 mAh udrží přístroj 15 dní v pohotovostním režimu nebo zhruba 6 hodin hovoru v sítích třetí generace, což bude v případě sítí GSM ještě více.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekPsaní na QWERTY klávesnici půjde pokud přístroj otočíte do vodorovné polohy

Jak už jsem uvedl výše, na starém kontinentu bude BlackBerry 9500 nabízet exkluzivně Vodafone, za velkou louží to bude Verizon Wireless. Verze pro něj ale bude uzpůsobena pro sítě CDMA a značena 9530. Cena zatím oznámena nebyla. Dostupnost u tuzemského Vodafone bohužel nevypadá příliš růžově, ústy Miroslava Čepického jsme se dozvěděli, že s tímto modelem v nejbližší době nepočítají.

Blackberry 9500 Storm
9500 Storm Výborný komunikátor, který má v podání Blackberry poprvé dotykový displej, autofocus a třímegapixelový fotoaparát. Zahrnuje standardní funkce Blackberry, má rychlý procesor, podporuje EDGE i HSDPA, ale má jednu velkou vadu - chybí Wi-Fi. rozměry a hmotnost: 113 × 62 × 14 mm, 155 g
displej: 3,25'', aktivní TFT, 360 × 480, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 1024 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1400 mAh, procesor: 624 MHz
operační systém: RIM OS 4.6
hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video, autofocus, diodový blesk
86 %
(12. místo z 962)
katalog preview info výrobce
cena: ještě se neprodává

Zdroj: RIM, Gizmodo

Diskuze (28) Další článek: OneSimCard: internet v mobilu po celém světě bez obav

Témata článku: Blackberry, , Black, UVA, Nejlepší obrana, Americký Verizon, Pracovní nasazení