BlackBerry Q10: ryze pracovní nástroj [recenze]

Našlapaný pracovní smartphone s tlačítky je tady. Díra na trhu je zaplněna, veselme se. Jen cenovka nám moc radosti neudělá.
Kapitoly článku

V hlavní roli BlackBerry Hub

Základní softwarová výbava telefonu je velmi bohatá, e-mailový klient si rozumí se všemi možnými poštovními službami, webový prohlížeč umí na vyžádání Flash a předpřipravený kancelářský balík si poradí nejen se zobrazením, ale také s editací. V základu máte možnost napojení na Evernote nebo cloudovou službu Box a Dropbox. Asi tou nejsilnější zbraní, je ale BlackBerry Hub, kde můžete rychle filtrovat maily, SMS a tweety a snadno na ně reagovat. V Hubu můžete mít zobrazeno všechno pohromadě, nebo si zobrazit jen e-mailový účet, jen Facebook chat, jen notifikace z Twitteru, jen Gtalk, jen zprávy atd. Položky, které obvykle nebývají ve smartphonech předchystány pro rychlé nastavení a přihlášení se k účtu, se sdružují v sekci oznámení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
BlackBerry Hub sdružující všechny kanály komunukace • editor zpráv a predikce slov

Za zmínku jistě stojí i populární BlackBerry Mesenger. Ten v minulosti sloužil ke komunikaci s lidmi ve skupinách, kterých jste členem, včetně sdílení multimédií nebo třeba kalendáře. Nově však přibyly funkce sdílení obrazovky (Screen Share), funkce audiohovorů přes internet nazvaná BBM Voice (pracuje i se staršími zařízeními) a funkce BBM Video, což jsou videohovory přes internet (jen mezi BlackBerry 10 OS zařízeními). Poslední jmenované jde provádět jak přes Wi-Fi, tak přes data operátora. Více na: http://www.mobilmania.cz/clanky/blackberry-z10-ostruzina-musi-dozrat-recenze/vydrz-prostredi-blackberry-hub-telefonovani/sc-3-a-1323499-ch-1058361/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink Dalšího rozšíření se BlackBerry Messenger dočká již brzy s uvolněním aplikace pro konkurenční platformy iOS a Android.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník • adresář kontaktů • detail vybraného kontaktu

Zcela jednoduše, zato však účelně, je vyveden seznam kontaktů. Přístupný je rychlou volbou sluchátka, které zůstává na všech základních plochách včetně multitaskingu. Nikoho už dnes nepřekvapí možnost synchronizace se všemi vašimi účty, sociálními sítěmi či výběrem, které kontakty zobrazíte a které nikoliv. Kontakty lze samozřejmě řadit podle jména či příjmení. Pokud máte ke kontaktu přiřazen BlackBerry PIN, můžete rovnou iniciovat hovor přes BBM Video. Ke kvalitě či hlasitosti telefonních hovorů nemáme výhrady, systém redukce okolního šumu pracuje na výbornou. Více na: http://www.mobilmania.cz/clanky/blackberry-z10-ostruzina-musi-dozrat-recenze/vydrz-prostredi-blackberry-hub-telefonovani/sc-3-a-1323499-ch-1058361/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík a jeho provedení na zamknutém displeji • mapová železná opona: na východ od Rakouska a Německa mapové podklady nenajdete

Velkou slabinou je naopak prozatím menší počet dostupných aplikací v marketu BlackBerry World a neexistující mapové podklady pro ČR a celou východní Evropu. Podle zákulisních informací by se tento neduh měl odstranit někdy v následujících týdnech či měsících. Nedostatek aplikací se dá prozatím vyřešit portováním androidových aplikací, což ale není zrovna uživatelsky příjemné, nicméně můžete si tak dopřát třeba Google Chrome nebo klienta na Google Plus. Pokud vás zajímají další podrobnosti o operačním systému BlackBerry 10, přečtěte si recenzi BlackBerry Z10, kde jsme se popisu prostředí věnovali dostatečně detailně.

Foťák umí překvapit

Titulek této recenze sice říká, že Q10 je určena k práci, to ale neznamená, že by si se zábavnými, tzn. multimediálními funkcemi neuměla poradit. Bohatý je výčet podporovaných audio i video formátů, včetně FLAC, OGG, MKV a samozřejmě MP3. V kontejneru AVI mohou dělat problémy některé náročnější DivX a Xvid videa, obecně toho ale přehrávače dokážou „schroustat“ hodně. Bohužel zcela se z nabídky funkcí vytratilo FM rádio. To není vlastnost jen Q10, ale celé nové platformy BlackBerry 10. Navíc se zřejmě jedná i o jakýsi rádoby pokrokový trend, protože absencí obyčejného nestreamovaného rádia se nedávno „proslavila“ i vlajkový model Galaxy S4 od Samsungu. Nutno ale mít na paměti, že v telefonu pro korporátní klientelu prakticky nemá rádio co dělat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Knihovna hudby • přehrávaná skladba • filtrování podle interpreta

Povedený je hudební přehrávač, který ovšem na vrub své jednoduchosti neobsahuje ekvalizér. Písně lze filtrovat podle interpreta, alba a žánru, pokud je k dispozici, zobrazuje se rovnou miniatura obalu alba. Vytvářet lze vlastní seznamy skladeb, nebo si písničky nechat přehrávat v náhodném pořadí. Vestavěný přehrávač videa je potom ještě jednodušší. Umožňuje rychlé přetáčení videa, umí nastavit opakování či přehrávání skrze DLNA, nepodporuje však titulky. Kvalita osazeného zvukového čipu je dobrá, při poslechu do sluchátek je možné vyšplhat na docela slušnou hlasitost, telefon vás přitom nejdřív upozorní na možné poškození sluchu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam videí a přehrávání

Asi největším překvapením se stal v rámci multimédií osazený 8Mpx fotoaparát. Tváří se velmi nenápadně, nechlubí se žádnou značkovou optikou ani fotočipem zvučného jména, přesto pořizuje velmi pěkné, přirozeně barevné fotografie. Při horším osvětlení sice fotky místy trochu šumí, ale BlackBerry se naštěstí nesnažilo vyhladit šum přehnanou softwarovou doúpravou. Ani při zvětšení fotky na původní velikost se tak třeba jehličí stromů nemění na olejové skvrny. Drobné problémy telefonu činí ostření v rozích snímku. Možná vás zarazí, že Q10 v základu fotí čtvercové fotky. Pokud toužíte po klasickém formátu 4 : 3 nebo širokoúhlém 16 : 9, budete muset zabrousit do nastavení.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Konkurence neexistuje

BlackBerry Q10 přináší do světa smartphonů něco, po čem mnoho uživatelů roky volá – fyzickou klávesnici a dostatečnou výdrž. Na druhou stranu však trochu popírá filozofii, kterou se snaží razit nová platforma BlackBerry 10. Totiž že nové ostružiny už nejsou jenom pro byznysmeny. Jenže běžný uživatel nezaplatí 16 tisíc za smartphone, který nemá dost velký displej na pohodlné surfování po internetu nebo koukání na videa. Je jasné, že zde je to balancování na hraně užitku mechanické klávesnice a velikosti displeje.

Klepněte pro větší obrázek

Proto si závěrečný verdikt usnadníme, když pro běžné konzumenty doporučíme spíše model Z10 (anebo jakýkoli jiný celodotykový smartphone na trhu) a BlackBerry Q10 zůstane určena primárně stále manažerům. Těm by vyšší pořizovací cena vadit nemusela, precizní tlačítková klávesnice pro ně bude poklad a když nebudou muset dva dny k zásuvce, tak se nejspíš taky zlobit nebudou. Na otázku konkurence pro Q10 je potom snadná odpověď. Žádná není. Toho by kanadské BlackBerry mělo využít.

Témata článku: Blackberry, , , , , Blackberry Q10, Blackberry Z10, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Black, Druhá část, Celodotykové model, Původní velikost, Inteligentní predikce, Supersport, Třetí den, Hardwarová klávesnice, Závěrečný verdikt, Spropitné, BlackBerry World, Miniatura, Opona, Klasické rozložení, Vestavěný přehrávač