BlackBerry: Restrukturalizace končí, porosteme

Náročnou a pro řadu zaměstnanců bolestivou restrukturalizaci ukončil kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry.

Náročnou restrukturalizaci, která trvala téměř tři roky a pro řadu zaměstnanců znamenala nucené ukonční pracovního poměru, aktuálně ukončil kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry. Vyplývá to z interní zprávy zaměstnancům od šéfa společnosti Johna Chena, kterou citovala agentura Reuters. Firma dokonce do budoucna uvažuje o nabírání nových zaměstnanců.

„Ještě důležitější je, že pokud nedojde k nečekaným zvratům na trhu, budeme nabírat zaměstnance do oblastí jako je vývoj produktů, prodej a zákaznický servis, zpočátku ve skromných počtech,“ dodal Chen ve zprávě, jíž doplnil osobním poděkováním zaměstnancům, kteří s firmou zůstali.

Klepněte pro větší obrázek
Zařízení, která zahájila novou éru BlackBerry. Z10 a Q10

Z počtu 17 a půl tisíce lidí, které firma zaměstnávala v roce 2011, klesl jejich počet na 7 tisíc, tedy zhruba o šedesát procent. Propouštění je jeden z aspektů zeštíhlení a přeměny společnosti, stejně jako prodeje aktiv nesouvisejících s jádrem byznysu firmy. Mimo jiné to byl případ rozsáhlé skupiny nemovitostí, které firma vlastnila ve svém domovském městě Waterloo.

Sídelní místo BlackBerry ostatně vybízí k paralele s Napoleonskými válkami. Podobně jako tehdy francouzský císař, prohrál kanadský výrobce bitvu o dominanci na trhu smartphonů, kde ho zválcovala konkurence v podobě mobilů od Applu a telefonů běžících na operačním systému Android od Googlu.

BlackBerry na cestě k růstu

Podle Chenovy zprávy zaměstnancům je teď ale společnost na dobré cestě k dalšímu růstu. Zaměřit se hodlá na tradičně silné stránky firmy, kterými jsou zabezpečení mobilních dat, mobilní zařízení a jejich správa pro firemní klienty. Do konce aktuálního finančního roku chce společnost dosáhnout pozitivního cash-flow. Připravena je i ke strategickým akvizicím, jež by měly pomoci růstu tržeb.

Klepněte pro větší obrázek
Do nového fiskálního roku vstupuje restrukturalizované BlackBerry s jednoduchým, ale velmi logickým portfoliem (foto: CrackBerry)

Podobně se dá vnímat koupě německé společnosti Secusmart, jež se věnuje šifrování dat i hlasu. To by mělo společnosti pomoci především u vládních a firemních zákazníků. I u těch ale BlackBerry některé klienty stále ztrácí – například automobilka Ford u svých zaměstnanců během následujících dvou let vymění 9 300 „ostružin“ za „jablka“ Apple.

Akcie se odrazily ode dna

Zatím poslední výsledky firmy, které v červnu shrnuly první kvartál finančního roku 2015, ukázaly meziročně o procento vyšší tržby 966 milionů dolarů a lehoučký zisk 23 milionů. To je nicméně oproti loňské ztrátě 84 milionů výrazný posun k lepšímu. Firmě rostly prodeje, marže a prostředky na investice. 

Firma zároveň navnadila na nové modely telefonů Classic a Passport, kterými se do jisté míry vrací ke kořenům, když oba modely nabídnou dobře známou mechanickou QWERTY klávesnici. Novinky se mají na trh dostat na podzim letošního roku. Ještě dříve přijde do prodeje na některých trzích model Z3 s kódovým názvem Jakarta, který by měl tvořit nejlevnější základ portfolia smartphonů s platformou BlackBerry 10.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj kurzu akcií BlackBerry za poslední rok

Akcie společnosti se aktuálně pohybují na 9,2 dolarech za kus. To je hluboko pod vrcholovou kondicí 138,9 dolarů za akcii, jíž BlackBerry dosáhla v dubnu 2008. Pořád je to ale nárůst oproti 5,8 dolarům, kolik byla hodnota jejích cenných papírů v prosinci loňského roku.

Diskuze (33) Další článek: Samsung testuje prototyp smartphonu s třístranným displejem

Témata článku: Blackberry, , , Waterloo, Akcie společnosti, Byznys firmy, CISA, Napoleon, Pracovní poměr, Black, Rest, Pór, Jablka, Restrukturalizace