BlackBerry Storm 2: dvojdotyková bouře (test)

Je bez klávesnice, ale hodlá ji nahradit unikátní technologií zdvojeného dotykového ovládání přes displej. BlackBerry Storm 2 se vám bude líbit.
Kapitoly článku

Displej pod obojí

Displej (respektive technologie, kterou využívá pro snímání dotyků) je největší technologickou atrakcí Stormu 2. Zatím jsme byli zvyklí na to, že telefon využíval buď kapacitní nebo odporovou technologii displeje. V praxi vám tak buď stačilo na displej položit prst (případ iPhonu a jeho následovníků) případně jste na displej museli tlačit (ale zase jste mohli používat stylus). BlackBerry si bere z každé technologie něco a vhodně je kombinuje. Funguje to tak, že mezi nabídky listujete jako v iPhonu, tedy pouhým tahem prstu pod displeji. Pokud ale chcete vybrat nebo potvrdit nějakou volbu, musíte na displej zatlačit a ozve se slyšitelné cvaknutí. Původně jsem si myslel, že se jedná o chybu a displej mám pokažený, brzy jsem ale zjistil, že to byl záměr výrobce. Po pár dnech používání bych již nechtěl dotykový telefon ovládat jinak, práce s ním má totiž obrovskou výhodu – díky tomu, jak se s displejem pracuje, jsou prakticky vyloučeny přehmaty.

Pomocí textu se celá technologie a dojmy z ní popisují velmi složitě, ale řešení je netradiční, zaujalo mě a hlavně – má smysl a je pohodlné (a to je podle mého to nejdůležitější). BlackBerry na modelu Storm 2 názorně ukazuje, že stále je co vymýšlet a upravovat na cestě k dokonalému telefonu. Podobné řešení dotykového displeje je dokonalosti opět o něco blíž. Lepší představu myslím získáte shlédnutím následujícího videa.

BB OS

Po spuštění vás přivítá propracovaný operační systém (v páté verzi) a přehledná úvodní obrazovka. Tu lze upravit mnoha způsoby, na internetu navíc můžete najít spousty programů, které její funkci umí dále rozšířit. Co se mi líbí, je skutečnost, že nejčastěji používané ikony máte hned po ruce a nemusíte kvůli nim otevírat menu.

Klepněte pro větší obrázek 

Operační systém BlackBerry s sebou nese mnohá specifika. Menu není tak barevné a graficky propracované, jako u jiných telefonů, zato je zaměřené na funkčnost a přizpůsobitelnost. Libovolnou položku v menu můžete posunout na libovolné místo, pokud ji nevyužíváte, můžete ji rovnou skrýt s možností pozdějšího obnovení. Výrobce se snaží dělat maximum pro to, aby si každý mohl své BlackBerry přizpůsobit tak, aby mu maximálně vyhovoval. Vše je rychlé, na nic nečekáte, telefon nabízí veliký přebytek výkonu a není potřeba se starat o spuštěné aplikace, které běží na pozadí. Po několikadenním používání mi na pozadí běžely téměř všechny funkce telefonu, několik her a asi čtyři aplikace, přičemž na rychlosti telefonu se to neprojevilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu a taskmanažer

Pro BlackBerry je typické špičkové zpracování jak telefonního seznamu, tak i zpráv všeho druhu. Telefonní seznam je prakticky neomezený s množstvím podrobných údajů, podobně je na tom také kapacita na SMS zprávy a emaily. Kdo nevyzkoušel, neuvěří, jak je vše intuitivní a rychlé. Na druhou stranu je třeba podotknout, že některá nastavení jsou až příliš podrobná a člověk se může ztratit. Sám občas proklínám položku resetu (vracím-li telefon po recenzi zpět, nechci v něm posílat svá data, proto reset), kterou ani poté, co mám v ruce páté BlackBerry, nemohu opakovaně najít (pro příště: možnosti/možnosti zabezpečení/zabezpečené vymazání a poté zadat text blackberry).

K jádru BlackBerry

Samotnou kapitolou je pak použití speciálního datového balíčku, jejichž cena se u našich operátorů pohybuje kolem tří set korun. Přes webové rozhraní zadáte svoji emailovou adresu, přihlašovací jméno, heslo a je hotovo. Od toho okamžiku vám do telefonu budou chodit všechny maily okamžitě poté, co dorazí do schránky. Email je synonymem telefonů BlackBerry a nejinak tomu je i u Stormu 2 – nebudu zde vypisovat všechny funkce, zkusím to shrnout – vše funguje hned, bez složitého nastavování, naprosto spolehlivě, s minimálním dopadem na výdrž baterie.

Samozřejmostí je práce s přílohami, práce s více schránkami, synchronizace úkolů a kontaktů. Nechybí ani BlackBerry Messenger, který vám umožní být zdarma (a šifrovaně) v kontaktu s dalšími lidmi využívajícími BlackBerry. Této komunikační aplikaci by se dal věnovat samostatný článek, zde bohužel zdaleka nemohu zmínit vše, co nabízí. Zmínil jsem šifrování, také to je velká výhoda emailů v BlackBerry – ty se totiž posílají do telefonu šifrovaně a to se ve firemní sféře (kde dlouhodobě panují obavy o citlivá data) cení. Je jen otázkou času, než i v České republice bude více firem řešení od BlackBerry používat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zprávy, kontakty a různé typy klávesnic
Klepněte pro větší obrázek 
Psát jde samozřejmě i na šířku

Za telefonními funkcemi nijak nezaostávají ani funkce organizační, základem je přehledný kalendář, který sice nevyniká grafikou (ostatně jako celé prostřed), je ale maximálně funkční a právě v něm se dá velmi dobře využít dotykový displej, kdy se pomocí tahů prstů po displeji pohybujete mezi jednotlivými měsíci, zatímco stiskem displeje okamžitě zadáváte novou událost. Nechybí ani kvalitní úkolovník, přehledné poznámky nebo aplikace sloužící k prohlížení kancelářských dokumentů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pojďme si ale trochu odpočinou od práce, telefon umí i zabavit. Základem je propracovaný hudební přehrávač, který využívá rozměrného displeje a také standardního audiokonektoru. Ještě více si ale užijete sledování filmů, na Storm 2 už se dá velmi pohodlně dívat i delší dobu. Díky kompletní podpoře rychlých dat si nejen užijete pohodlnou práci s emaily, ale také rychlé surfování po webu. Integrovaný prohlížeč je kvalitní, se širokými možnostmi nastavení, výborně ale funguje také volně šiřitelná Opera Mini 5.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Blackberry, , , Blackberry Storm 2 9520, Blackberry Storm 9500, Podrobný údaj, Velká výhoda, Hlavní trh, Bouře, Sto, Black, Test, Silná baterie, Integrované GPS, Výsledná kvalita, Slyšitelné cvaknutí, Dot Black, Celá recenze, Ostatní směry, BB OS, BlackBerry Storm, Špičkové zpracování, Celá technologie, Zelené sluchátko