BlackBerry Z10: ostružina musí dozrát [recenze]

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 78

Názory k článku

10. 10. 2014 00:55

Za 5k nemá konkurenci!
Koupil jsem si z10 v červnu a od té doby jsem stále nadšený, jak skvělý je to telefon. Mapy jsou už dávno k dispozici = Don't Panic, Waze, Google mapy - já ale přešel na NavFree - všechny mapy zdarma, offline a jsem s tím úplně spokojený.
Předtím jsem měl Android=kontakty jsem nechal zazálohovat do archivu na kartu- a když jsem ve správci souborů v z10 soubor otevřel, rovnou se vše importovalo.
Dále jsem měl na kartě instalátor navigace Sygic, který stačilo spustit, a aplikace se sama nainstalovala. Po spuštění koukám jsou tam oblíbené místa, záložky, všechny mapy atd. Nicméně vyhledání aktuálního místa trvá snad minutu!! V NavFree mě to se zapnutýma datama nalezne aktuální pozici do 3 sekund, bez toho o pár sekund více - ale pořád to nemá konkurenci. Import ostatních aplikací je jednodušší než se zdá =stačí si doinstalovat plugin a stahovat přímo z Google store. Takže zakrátko je v telefonu plno=Slovníky, Jízdní řády Idnes (funguje včetně návrhu nejbližší zastávky MHD), Lunch time, mBank bankovnictví, Skype, Potraviny na pranýři, Sazka aplikace, Seznam pohádky, Aukro, Ikea katalog...
Bohužel u Android aplikací nejdou omezit jednotlivá oprávnění pro aplikace jako u nativních app BB10.
BBHub je těžce návykový a fakt tak super, že si nedovedu představit jak by to šlo udělat jednodušeji. Celý telefon se dá ovládat jednou rukou - klidně i levou! Doporučuji koupit originální obal BlackBerry - co se otevírá do strany a vzadu se založí do sebe tak, že se tam dá držet. Pak se zavřením obalu displej zamkne, otevřením obalu zase telefon odemkne. Ihned je vidět, kolik zpráv je na FB, WhatsUp, LinkedInu,v jednom či druhém účtu atd. Nic člověku neunikne, má přehled. První kliknutí na FB mě pošle do seznamu událostí,kde si můžu vybrat na co budu reagovat a další klik už otevírá FB. Naproti tomu WhatsUp a LinkedIn je integrovaný přímo - a to i v adresáři. To znamená, že pokud u někoho je email a tento email člověk má dotyčný zadaný na LI,je tam i tlačítko na přidání do LinkedIn sítě. Po propojení je vidět jak stručný výtah historie, tak i přímý seznam společných známých. Jde tam přidat i Skype a navíc to od všude stáhne fotky lidí, takže si pak jde vybírat zda chci fotku z FB, LinkedInu nebo Skype.
Pro mě telefon a koupě roku!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 08. 2013 17:03

Jeden z nejlepsich smartphonu na trhu. Poprve tady vidim absenci radia jako zapor. Ano je to zapor, nekomu se to urcite hodi. Ale proc neni nikde zminena absence radia napr. u iPhonu nebo jinych smartphonu? Ty mapy jsou mne osobne celkem fuk. Google mapy jsou stejne nejlepsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 06. 2013 12:10

Zakoupil jsem si Q10 "na praci". Nevim proc BB nema uplne dotazeny prechod ze "stareho" systemu na novy OS10. Prevedou se pouze kontakty, sms, hovory. Nastaveni mailu je treba udelat cele znovu, coz v pripade pouzivani vice adres je dosti zdlouhave. Nastaveni zvuku, profilu, atd. Se teke nepregede. BB desktop manager s OS10 nefunfuje a novy "manazer" to take neumi. BB Protect jiz funguje jinak, nezalohuje a tudiz ani zalohy vytvorene drive nemuze nacist. OS10 nema jiz klasicke ukoly a poznamky, ale pri prevodu mi vse zbastlil dohromady. Z toho soudim, ze jiz nebude fungovat synchronizace s MS Outlock (jeste jsem nezkusil). Poznamky a ukoly jsou nyni v jedne aplikaci Remember, ve ktere nejde nastavit vyhledavani dle napr. casti slova nebo k ukolu priradit pripominku na konkretni cas. V pripade vetsiho mnozstvi ukolu a poznamek nepouzitelne. Prace s ukoly a jejich synchro s Outlockem tedy hodnotim za 5. Nevim co tim spol BB sleduje, ale takto to jiz neni pro praci a vzhledem k minusum uvdenym v clanku ani "na hrani"... Snad to bude resit aktualizace... pokud mate nekdo reseni pro ukoly, prosim o info.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 04. 2013 08:58

Pořád nechápu, kde se na těch webech o mobilech bere tolik androidobijců :) Ještě to ani neměli v ruce, ale už vědí, že na rozdíl od všech androidů tohle pořád pofrčí stejně super rychle, android je složitý, bla bla bla. Dle podílů na trhu zřejmě něco jako Linuxáci, ty je taky hodně slyšet :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
23. 04. 2013 14:58

Hezky napsaná recenze, osobně proti ní nemám žádnou významnější výtku.
Možná trochu přehnaný mi přijdou hlavní nedostatky, kde se shoduji s některými komentujícími. Třeba "větší ušpinění displeje" mi přijde jako hloupý vtip. Chybějící české aplikace, to jde ruku v ruce se stářím OS. BB10 je na trhu tři měsíce, v ČR pak měsíc. Nemůžete očekávat, že se všichni developeři okamžitě posadí ke stolům a všechny apps přepíšou pro BB10. Zatím je ale pro ně mnohem snazší optimalizovat například Android aplikaci pro chod na BB10 - můžu zmínit Android porty Instagramu, Flipboard, Pinterest nebo Google Mapy (včetně navigace a offline map) a Mapy.cz, které fungují zkrátka skvěle. A dost vývojářů se následně kloní k přepsání aplikace přímo pro BB10.BlackBerry Maps je kapitola sama o sobě. Takhle názorné oddělení západní a východní Evropy už jsem dlouho neviděl, nicméně je to naštěstí jen otázka času. Co jsem měl možnost zkoušet BB Mapy v zahraničí tak naopak se jedná o velice kvalitní mapové podklady včetně hlasové navigace. Takže už se těším, až budou u nás. Google Mapám se to samozřejmě nevyrovná co do podrobností jako jsou firmy, obchody apod. ale na auto-navigaci naprosto dostačující. Jen ještě dodatek k FM rádiu - BlackBerry se FM rádiu snaží vyhýbat především proto, že firmy nakupují často BB ve velkém množství a pokud každý model bude mít FM přijímač, tak se firma bude muset potýkat s nemalým problémem ohledně placení poplatků za FM přijímač. I když u nás se již tento poplatek od roku 2010 na mobilní telefony nevztahuje, v některých zemích je stále platný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 04. 2013 12:56

Radio sa zrejme podelo tam, kde za neho nepytaju poplatky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 04. 2013 08:23

Jako majitel Z10 (a mnohaletý fanda a majitel všech možných BB) musím smutně sdělit, že tento telefon má v českých podmínkách zcela omezený význam. Přechodem na operační systém BB10 je pryč to co dělalo BB originálním, tedy BIS a BES s velkými výhodami, které měli. Je to něco jako kdyby Subaru přestalo vyrábět motory boxer s pohonem všech kol. Z10 je tak normální dotykáč, hezky zpracovaný, který má konkurenční výhodu pouze pro ty, kteří chtějí mít BB Messenger a možnost oddělit pracovní a soukromý obsah. Pro běžného českého spotřebitele je ten telefon zcela bez významu, nula softwaru (ČR bez map je symbol kolik pozornosti nám věnují). Mnohem lepší alternativa pro ty co něchtějí iOS a Android je podle mě Nokia Lumia (např. 800), má hodně českých skvělých aplikací, umí s maily a komunikací to samé co BB a ještě má plnohodnotné mapy na úrovni navigace pro celý svět. A je levnější. Jediný význam bude mít Q10, a to díky své hardwarové klávesnici. Q10 bude mít u nás díky klávesnici pro široké publikum význam, Z10 je u nás (pro tuto dobu) mrtvý produkt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 04. 2013 00:09

Nádhera. Jediná slušná náhrada N9. Něco má udělané hůř, něco zase lépe. BBHub je defakto Event screen a FLOW je SWIPE. Prostě ideální nástupce. :) Apps sice umí běžet jen 8, ale na N9 to stejně jednou dorazí na limit a seká se to. Mimochodem, pokud aplikaci nepíše prase, app ví že je na pozadí a může se chovat více "friendly" k baterii. Jediné co mne trochu trápí je to QNX vespod (linuch bych raději, byl by to bonus). Ale to se prostě bojím neznámého jako každý. Setkal jsem se s ním před 20 roky na PC :)Docela se totiž bojím, že se Jolla founu jen tak brzo nedočkám. Pokud se jim to rozjede, bůhví, kdy budou mít foun i pro Evropu (kromě finské serie). :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 04. 2013 18:19

BB10 je zatím platforma plná chyb, sice je to plynulý systém, ale co do UX je ještě spousta co zlepšovat.
Z10 je dobrý telefon, BB10 je dobrý OS, ale 15k je moc. Kdyby nasadili nižší cenu, která může konkurovat Androidům, tak mají šanci nahnat uživatele a uživatelé jsou základ každé systému, protože bez uživatelů nebudou kvalitní aplikace a bez aplikací systém neuspěje.
Je pravda, že RIM svého času prodával za mnohem vyšší cenu, ale v té době si ro RIM mohl dovolit. Dnes je BB téměř na dně a nemůže spoléhat na to, že si jeden čas mohli dovolit nasazovat vysoké ceny.P.S. Android aplikace neberu v potaz. Jedou totiž dost bídně, nepodporují některé fce systému a nedodržují design guidlines. nemůžou se ani z daleka rovnat nativním BB10 aplikacím v C++/QML

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
21. 04. 2013 17:53

Za 15 L. takovejhle nesmysl ... to se nedivim že jsou věčně ve ztrátě ........

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
21. 04. 2013 16:40

Jinak pro info - alespon v STL100-1 64 GB SDXC karty jedou, mam ji. A jelikoz je to i model pro ceskou distribuci, tak by bylo asi lepsi recenzovat tuhle verzi (ma OMAP).S ceskyma aplikacema je to horsi, neco jde sideloadovat, neco ne. Spis to chce otravovat Android firmy, at aplikaci zaroven davaji na World. Jinak moc moznosti neni - ani kdyz clovek slusne poprosi, tak API malokdy dostane k dispozici :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
21. 04. 2013 11:35

Meego zije.
Ocividne si z toho dost bb vzalo. Divim se, ze to v clanku nezaznelo. Ale jen jsem to proletl z mobilu, tak jsem mozna slepy..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (11)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
21. 04. 2013 10:42

nema fm radio to preco ste dali medzi minusy? koho zaujima fm radio? sak radio mam v aute. tento mobil je na pracu telefonovanie email kontakty kalendar a k fotoaparatu sa vyjadrovat nebudem kto to s fotenim mysli vazne kupui si zrkadlovku. na obrazkoch vyzera pekne pred chvilkou som si jeden objednal v utorok si ho idem vyzdvyhnut.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
21. 04. 2013 10:03

Sám mám Z10 a jsem s ním nadmíru spokojený. Měl jsem mooc telefonů a nepreferuji žádný systém. je pravda, že mi chvíli trvalo si zvyknout na gesta a klávesnici, ale teď si je nemůžu vynachválit. Pokud mi chybí nějaká aplikace či mapy tak není problém si je portovat s Androidu (je to jednoduší než se zdá) a pak mám vše co potřebuji. Mapy mi nějak nechybí protože jsem si sehnal google mapy a mapy.cz popřípadě se dá zadarmo stáhnout portovaná aplikace Waze v Češtině. Jde o to telefon vyzkoušet a ne jen kritizovat podle recenze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
21. 04. 2013 09:34

Hrál jsem si s tímhle telefonem v obchodě asi hodinku, na gesta se bude zvykat nějakou tu chvilku, ale klávesnice je opravdu skvělá. Je dost velká škoda, že aktivní rámeček je širší, než je nutné, ale třeba se jim s dalším telefonem podaří ho zmenšit a přitom zachovat funkci.S kritikou map naprostou souhlasím, ale jak mi bylo řečeno, dá se nahradit Google maps, resp. v brzké době prý má být mapový podklad dostupný.Výtce s nedostatkem českých aplikací vůbec nerozumím, tohle není telefon pro děti a všichni ostatní snad angličtinu zvládnou.Kritizovat na dotykovém telefonu, že se zamaže gesty.. To už je opravdu hledání nedostatků pod mikroskopem, nezlobte se na mě. Rozumím, že je to napsáno v návaznosti na jinou strukturu skla, ale podobně je vyrobili i jiní výrobci. Obdobně čekám, že např. u S4 budete kritizovat absenci FM rádia.Dobrá recenze bohužel poněkud ovlivněná zbytečnými výtkami. Je ale vidět, že redaktor telefon opravdu používal a dokáže o tom napsat:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
21. 04. 2013 06:43

Hmm,nic moc.Bez map za 15 klacků ani nahodou.Video je taky nejak divne roztřeseny.Ne,na tomhle telefonu nevidím nic převratnyho.Do kapse jej střcí kupa levnejsích androidů.Jinak díky za peknou recenzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (17)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor