BlackBerry žije dál. V příštím roce se vrátí s 5G komunikátorem

Původně kanadský výrobce BlackBerry má za sebou poměrně turbulentní historii. I když značka jako taková existuje teprve 21 let (její předchůdce Research in Motion vznikl ještě o 3 roky dřív), zažila mnoho proměn, které z plnoformátového výrobce mobilních zařízení udělalo spíše softwarovou společnost těžící z vývoje a pronajímání licencí.

Naposledy licenci značky BlackBerry na výrobu telefonů využila čínská firma TCL, mimo jiné také producent mobilů Alcatel a Palm, která ji využívala od roku 2016. Letos 31. srpna ale licence vyprší a TCL ji nemá kvůli neuspokojivým prodejům zájem prodloužit. To ale naštěstí neznamená definitivní konec telefonů a komunikátorů s logem ostružiny.

Nově o sobě dává vědět americký start-up Onward Mobility, který na výrobu legendárních komunikátorů naváže. Firma se dala dohromady s tchajwanskou FIH Mobile, dcerou známého Foxconnu, která mimo jiné stojí i za výrobou telefonů Nokia pro finský HMD Global. Na podobném principu má fungovat vývoj, výroba a distribuce budoucích zařízení BlackBerry – Kanaďané poskytnou licenci, Tchajwanci zařízení podle zadaných požadavků navrhnou a vyrobí, Američané se postarají o distribuci a marketing.

Nové zařízení slibuje start-up na rok 2021. Má jít o 5G komunikátor, jenž bude určen zejména pro využití v korporátním a vládním sektoru, což s sebou vedle špičkového hardwaru má přinést také prvotřídní zabezpečení a ochranu soukromí uživatelů. Výrobce se údajně nevzdá hlavní výhody zařízení BlackBerry – fyzické QWERTY klávesnice. Do prodeje půjde ve Spojených státech, Kanadě a Evropě v první půli roku 2021. Žádné další detaily v tuto chvíli neznáme.

Šéf Onward Mobility ohlašuje BlackBerry 5G smartphone na rok 2021:

Diskuze (13) Další článek: Máte rádi barvičky? Samsung Galaxy S20 Fan Edition má dostat hned šest odstínů

Témata článku: Blackberry, , , , , , , , , , , , Vládní sektor, FIH Mobil, Klávesnice QWERTY, Research in Motion, Komunikátor, Evropa, Onward Mobilita, Výroba