BlindShell zjednoduší Android pro nevidomé

Nevidomý a dotykový telefon? Možná si řeknete: nesmysl! Omyl, technologie se vyvíjí i tímto směrem. Dnes si představíme BlindShell, launcher pro nevidomé.

I zcela nevidomý člověk může dnes téměř dokonale ovládat dotykový telefon. Jednak tu máme Apple iOS a v něm integrovaným software Voiceover, který umožňuje ovládání pomocí sady gest, navržených tak, že nevidomý může se zařízením pracovat rychle a efektivně. To samé by se dalo v dnešní době říci už i o systému Android, kde Google postupy od Applu kopíruje a nebudeme-li zacházet do detailů, funguje zde vše spolehlivě. Jedinou černou dírou tak zůstává systém Windows Phone. Nicméně srovnávat, co funguje a nefunguje v jednotlivých systémech, není předmětem tohoto článku.

Co když jsou pro nevidomého gesta složitá, nebo se prostě jen nechce učit pracovat se všemi funkcemi telefonu? Je spousta lidí, kteří potřebují jen telefonovat, psát, spravovat kontakty, případně si nastavit budík, nebo pořídit zvukový záznam. Právě pro takové uživatele je určená aplikace BlindShell. Vznikla v rámci skupiny mobilních lékařských technologií na ČVUT, celý projekt financovala Nadace Vodafone.

Aplikace je určena pro zařízení se systémem Android a má opravdu jen ty nejzákladnější funkce. Umí telefonovat, přijímat a odesílat zprávy, lze v ní spravovat kontakty, zjišťovat info o stavu telefonu a má pár dalších doplňkových aplikací: budík, diktafon a jednoduchou čtečku textových souborů. Plus možnost nastavit základní parametry, hlasový výstup, vyzváněcí profily a pár dalších věcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka launcheru BlindShell

BlindShell je zatím ve fázi beta, dá se však již stáhnout z Google Play, a to zcela zdarma. Jedinou investicí tak zůstává instalace hlasového výstupu v češtině (pokud nechce používat nekvalitní předinstalovaný hlas od Googlu). Nejdražší hlas stojí jen něco okolo 150 Kč (viz Google Play).

Ovládání

Aplikace se instaluje jako alternativní launcher, to znamená, že skryje původní Android a pokud nechcete, vůbec se nemusíte dostat mimo BlindShell. Vše je realizováno pomocí jednoduchých menu, např. hned hlavní obrazovka má pouze sedm položek: telefon, zprávy, kontakty, info o stavu, nastavení, další aplikace a zmeškané události. Tedy naprostý ideál pro člověka, který nepotřebuje pět domovských ploch se složkami, widgety a bůh ví čím.

Blind-shell má svůj vlastní systém gest, která jsou navržena tak, aby je pochopil úplně každý. Klepnutím vpravo nebo vlevo na okraji obrazovky se listuje vpřed nebo vzad položkami menu. Delším přidržením prstu na středu obrazovky se položka aktivuje. Delší přidržením dvou prstů na středu obrazovky znamená návrat o obrazovku zpět. Dlouhým stisknutím zapínacího tlačítka telefonu vyvolá jednoduchou vestavěnou nápovědu, která všechna gesta vysvětlí a objasní. A to je vlastně vše.

Psaní a editace

Samostatnou kapitolou je pak psaní a editace textů. Toto vždy byl a je největší problém pro nevidomé uživatele dotykových telefonů. BlindShell na to jde netradiční cestou. Na obrazovce se nachází virtuální alfanumerická klávesnice. Přiložíme-li na displej prst, můžeme se po klávesnici pohybovat a BlindShell čte, jaké číslo se pod prstem nachází. Najdeme-li číslo, které chceme zadat, necháme na něm prst, druhým prstem klepneme kamkoliv na displej a pro potvrzení výběru zvedneme první prst z čísla.

Obdobně to funguje i se zadáváním znaků. Znaky jsou rozmístěny na alfanumerické klávesnici, jako to bylo kdysi na tlačítkových telefonech. Chceme-li například zadat písmeno H, najdeme si tažením po displeji čtyřku, prst na ní necháme, dvakrát přiťukneme druhým prstem, až se ohlásí písmeno H a první prst zvedneme.

Myslím, že je to dobrý systém pro ty uživatele, kteří se nechtějí učit dotykovou QWERTY. Osobně nemohu říct, jak moc je tento způsob psaní rychlý či příjemný, používám klasickou QWERTY, ale znám hodně lidí, kteří tento systém psaní uvítají.

Ostatní funkce

Z ostatních funkcí bych tu vyzdvihl jednoduchou čtečku souborů TXT, či TXD (formát knih z portálu www.kdd.cz). Stažené texty přes počítač nahrajete do složky BlindShell a v aplikaci je pomocí gest procházíte. V režimu čtení knihy pak funguje už jen dalších pár gest, o kterých se tu rozepisovat již nebudu.

Moje dojmy a shrnutí

Aplikaci jsem testoval zhruba týden a osobně mi tak jednoduché používání telefonu nevyhovuje, pravidelně používám spousty dalších aplikací a na ovládání telefonu pomocí vestavěného odečítače Talkback už jsem si zvykl.

Zcela objektivně ale musím říct, že aplikace je opravdu jednoduchá, svižná, má rychlé reakce. Pochopit ji a naučit se s ní pracovat, mi zabralo asi deset minut. Výhodou je vestavěná nápověda a také opravdu jednoduché rozhraní. Žádná zbytečná tlačítka navíc.

Jedinou chybou, kterou jsem zatím objevil je nemožnost vypnout telefon, dlouhým stiskem zamykacího tlačítka se totiž vyvolává nápověda. Aplikace zatím také neumí ohlašovat doručenky u SMS, ale to se snad do vydání oficiální verze napraví.

Jako zjednodušení ovládání dotykových telefonů pro nevidomé hodnotím dosavadní beta verzi BlindShell na 90%. Těch deset dolů je za dvě zmíněné chyby. V příštích vydáních bych také rád viděl více aplikací, např. jednoduchý e-mail či úkolovník.

Zdroje:

  • Blind-android: o androidu pro nevidomé celkově
  • Poslepu: blog, kde najdete spoustu článků pro změnu o ovládání iOS bez zrakové kontroly
  • BlindShell.com: homepage projektu
Diskuze (10) Další článek: Telefónica v roce 2013: víc zákazníků a nižší tržby

Témata článku: , , , , #Android, Textový soubor, Příští vydání, Vyzváněcí profil, GeekBlind Zone, Geekblind cz, Jednoduché používání, Zvukový záznam, Hlavní obrazovka, TalkBack, Nadace Vodafone, Ostatní funkce, Blind, Hlasový výstup, Alternativní launcher, Pro +,