Blokování mobilů je přežitek (ale všichni na to ještě nepřišli)

Nešvar v podobě blokování telefonů proti použití v cizí síti provází mobilní telefonování už od počátku. Začínají ale tát ledy. Který operátor blokuje? Které konkrétní mobily? Zjistili jsme, jaká je dnes situace.

Co je to vlastně blokování

Blokování mobilního telefonu – stručně řečeno – znamená, že v daném mobilu je povoleno používat SIM kartu jednoho operátora. Bez výjimky jde o toho, který vám kartu prodal. Pokud bychom chtěli v kombinaci s daným přístrojem použít SIM jiného operátora, je třeba telefon nejprve speciálním způsobem odblokovat. Postup odblokování je pro každý typ telefonu trochu jiný a navíc je nutno znát odblokovaní kód. Pokud kód neznáme a nevíme jak na to, je třeba obrátit se s problémem na odborníka – odblokovávače.

Jak to bylo a je

O tom, že T-Mobile i Eurotel telefony své telefony blokují nebo blokovali proti jejich použití v síti jiného operátora ví snad každý. Jedná se o telefony v sadách (Twist, Go) a speciálně v případě Eurotel i o dotované mobily za zvýhodněné ceny, které jsou spojeny s pořízením některého nabízeného tarifu. Oskar se této blokovací politiky nikdy nezúčastnil, což je od něj velice sympatické, z pohledu uživatele příjemnější a také mnohem více demokratické.

T-Mobile loni v listopadu naznačil jistý obrat v přístupu k blokování telefonů. Přímo do balení blokovaných telefonů začal přidávat kartičky s odblokovávacími kódy. Na svých internetových stránkách navíc podrobně popsal postupy odblokování telefonů. Drobnou perličkou je, že tento odkaz dnes již přímo na stránkách nenajdete (nebo alespoň my jsme ho nenašli), přesto je ale adresa stále funkční: www.t-mobile.cz/odblokovani. Tato nová politika také naštěstí nezůstala pouhým výstřelkem a nový postoj operátora k blokování telefonů trvá i nadále.

Jak se věci mají dnes

V současné době již T-Mobile většinu telefonů vůbec neblokuje, i když je nabízí jako dotované. Blokují se pouze sady Twist a potom dotované mobily, které jsou zároveň v nabídce předplacených sad. Pro operátora je výhodnější přidat k nim kartičku s odblokovávacím kódem, než kdyby musel dělit objednávku na dvě části. Výjimku dnes tvoří pouze Nokia 3100, která je i v předplacené sadě Twist neblokovaná.

Eurotel oproti tomu telefony ve své síti neustále blokuje a nic nenapovídá tomu, že by se v blízké době mělo cokoli podstatného změnit. Blokování jeho telefonů se týká jak Go sad, tak i dotovaných mobilů, které jsou k dostání k některému z paušálních tarifů.

Ve zkratce lze současnou situaci s blokovanými mobilními telefony jednotlivých operátorů shrnout tímto způsobem:

  • T-Mobile: blokuje pouze sady Twist s mobily Alcatel OT 535, Motorola C450 a C550, Nokia 3410 a 3510i, Siemens A50, A55, M55 a MC60
  • Eurotel: všechny telefony v nabídce jsou blokovány (pokud narazíte na výjimku, nelze ji brát jako pravidlo - nikdy nemáte jistotu, že druhý stejný telefon nebude zablokován)
  • Oskar: telefony nikdy neblokuje
Diskuze (62) Další článek: Za jeden provaz: Eurotel a Český Telecom společně nabízejí Wi-Fi

Témata článku: , , , , Nokia 3100, Nokia 3410, Siemens A50, Blokovaný mobil, Mobil, Odblokovávací kód, Blokování, Blok, MOBI, Přežitek, Blokovaný telefon, Pře,