BlueStacks: Android ve Windows 7 [video]

Verze Androidu pro „velké“ procesory architektury x86 už existují. Co když si ale na počítači nechcete vyzkoušet celý Android, ale pouze jeho aplikace? Pomůže BlueStacks.

Na Androidu pro procesorovou platformu x86 se pracuje vlastně už od úplného počátku. Virtuální obrazy pro VirtualBox a VMware byly k dispozici už před několika lety, platormu x86 používá i systém Google TV (upravený Android pro Intel Atom a chytré televizory) a oficiálně nedávno potvrdil podporu architektuře x86 i samotný Google.

Co když ale nechcete na běžném domácím počítači spouštět celý Android, ale pouze jeho standardní aplikace a instalační APK balíčky uložené na počítači? Přesně pro tento případ je tu ještě mnohem mladší projekt BlueStacks App Player (117 MB).

BlueStacks na videu

BlueStacks používá aplikační virtualizaci, pomocí které si můžete během několika sekund spustit na Windows prakticky libovolný podporovaný program z Androidu. Virtuální stroj je zatím jednoduchý, tímto sítem tedy projdou zejména jednodušší programy, které nepracují se senzory telefonu a nevyžadují také výkonnější čipset. (typicky různé multimediální přehrávače pracující s instrukční sadou ARM Neon).

BlueStacks po instalaci nabídne několik androidích programů dostupných skrze spouštěč v podobě miniaplikace pro Windows 7. Další programy můžete stáhnout z webového katalogu a prakticky libovolný program z Android Marketu pak skrze speciální mobilní klient. Ten si nainstalujete přímo na mobilu a vyberete, které nainstalované aplikace mají být dostupné i na počítači. Třetí cestou je instalace APK balíčků přímo z počítače.

BlueStacks je zatím v raném stádiu vývoje – virtualizační klient má ostatně stále označení „alpha“ a na verzi pro Mac OS X se stále pracuje.

Nejspíš si položíte otázku, k čemu je to vlastně dobré. Proč by měl člověk na velkém počítači spouštět mobilní aplikace? Vzpomeňte si ale na globální úspěch Angry Birds. Původně mobilní hra se díky popularitě postupně dostala i do webového prohlížeče a na sociální sítě.

Diskuze (6) Další článek: iOS 5 je venku. Problém je se stažením i instalací

Témata článku: , , , Windows!, Win, Wind, , BlueStacks, BLU, #Android, Blue,