Bluetooth - začneme ho konečně používat?

Myšlenka této bezdrátové technologie pro přenos dat oslaví deset let. Projekt Bluetooth zažil velmi bolestný vznik a z komerčního hlediska dosud nemá žádné velké výsledky. Má šanci na změnu?

Myšlenka slaví deset let

Bluetooth je technologie pro bezdrátový přenos dat na krátké vzdálenosti. O jeho historii jsme psali už nesčetněkrát, proto se nebudu opakovat, uvedu jen nejzákladnější fakta. Za předchůdce Bluetooth můžeme považovat již deset let starý projekt MC-link. Právě v roce 1994 švédskou společnost Ericsson napadlo vyrobit bezdrátové sluchátko. A tak se začalo pracovat na technologii, která bude levná, nenáročná a dokáže nahradit kabely spojující různá zařízení.

Ericsson si poté do „paktu“ přizval Nokii, IBM, Toshibu, Intel a v roce 1998 založili společné sdružení – projekt dostal název Bluetooth. Sdružení se postupně začalo rozšiřovat o další firmy jako Motorola nebo Microsoft, v současné době se k Bluetooth hlásí stovky firem. Podle prvního vyjádření sdružení mělo být do roku 2002 na trhu několik stovek milionů zařízení s Bluetooth, realita je ovšem jiná. Zatímco původně měl čip stát pouhých pět dolarů, Bluetooth je i v roce 2004 spíše kaviárem než denním chlebem pro každého.

Problémy s kompatibilitou a softwarem

Největší problém je v kompatibilitě jednotlivých produktů. Tím hodně trpěla Nokia, ta si dala po modelu 6310i s Bluetooth na chvíli pokoj. Až nejnovější modely se můžou touto technologií pochlubit. Taky cena přídavných adaptérů byla poměrně vysoká. Rovněž v otázce softwaru jsme Bluetooth často odsuzovali, jeho podpora byla u operačních systémů dosud nedostatečná – zvlášť u Microsoftu. Nativní podporu nabídnul až systém Windows XP SP1. Naopak na Linuxu i MacOS podpora existuje.

Ačkoli už někteří lidé Bluetooth předpovídali smrt, v nejbližších letech se má situace obrátit k dobrému. Například podle analytické společnosti Forrester Research se má v roce 2008 prodat 286,5 milionů zařízení v podobě mobilních telefonů, kapesních počítačů či notebooků s Bluetooth. Co je k tomu potřeba? Hlavně ochota výrobců integrovat technologii do svých produktů, a to nejen do těch technicky nejvyspělejších a nejdražších. Výrazné slovo bude mít v budoucnu Intel a Microsoft.

Pokud se Bluetooth začne – stejně jako WiFi – objevovat na čipových sadách a taky ve Windows, můžeme konečně očekávat masovější rozšíření. Už nyní se rozšiřuje nabídka notebooků a kapesních počítačů s integrovaným WiFi a Bluetooth, teď nás to jen Microsoft musí naučit používat, pokud nechceme, aby se jednalo o technologii pro hrstku několika málo nadšenců.

Bluetooth + WiFi = ideální kombinace?

Bluetooth může z našich počítačů vytlačit například infračervený port, musí ovšem nabídnout stejnou uživatelskou vstřícnost. Navíc dokáže nabídnout o mnoho víc než jen bezdrátový přenos dat z jednoho zařízení na druhé. Podle vizí některých velkých společností se možná dočkáme i využití u domácích spotřebičů; nebo taky na cestách při platbě v kině či restauraci. Bluetooth má ovšem i marketingové využití, dokáže na mobily, chytré telefony nebo PDA rozesílat elektronické kupóny, inzeráty, informační letáky či videa. Něco takového pokusně nabízí butik společnosti Pietro Filipi v nákupním centru Nový Smíchov v Praze. Jak to vypadá v praxi? Projdete se kolem obchodu a na displeji mobilu se objeví zpráva ohledně povánoční slevy svetrů, šál apod.

Jako ideální bych viděl kombinaci WiFi a Bluetooth. Zatímco první technologie nám umožní v budovách i venku přistupovat do běžných sítí včetně internetu, tu druhou budeme používat spíše soukromě pro komunikaci mezi mobily, kapesními počítači, notebooky, tiskárnami apod. Je potom už celkem jedno, jestli v autě, v restauraci nebo na letišti.

Diskuse: používáte Bluetooth? Jak jste s ním spokojeni? Myslíte, že má budoucnost?

Bluetooth na webu

Diskuze (95) Další článek: T-Mobile MDA II bude až 9. ledna

Témata článku: , , Blue, BLU, Bluetoot, První technologie