Bluetooth a Windows XP Service Pack 2: problémy a řešení

Nový Service Pack 2 nabízí Windows XP podporu Bluetooth, která jim dříve chyběla. Současně se ale objevila řada problémů, kvůli kterým bezdrátový přenos často nefunguje tak, jak by měl. Připravili jsme návod, jak se těmto potížím vyhnout a jak je vyřešit.

Microsoft před nedávnem vydal českou verzi opravného – nebo chcete-li doplňujícího – balíčku pro operační systém Windows XP; tzv. Service Pack 2 (SP2). Už od počátku bylo z oficiálních zdrojů slyšet, že Service Pack bude mít kromě jiného mnohem lépe propracovanou podporu technologie Bluetooth tak, aby vše fungovalo bez problémů (viz. seznam změn). Již po prvních zkušenostech uživatelů je však zřejmé, že to s výbornou podporou bezdrátového přenosu není zase tak žhavé.

Vlastní ovladače? Hlavní problém

Nový opravný balíček pro Windows XP obsahuje univerzální ovladače pro zařízení připojovaná pomocí technologie Bluetooth. Jejich instalace je jednoduchá. Kompletní postup, jak přidat do systému bluetoothové zařízení najdete na této stránce.

Tento postup však slouží pro instalaci pomocí generické softwarové podpory SP2. Chcete-li použít ovladače třetí strany, typicky výrobce bluetoothového zařízení, mohou nastat problémy. Projevují se tak, že i když instalace proběhne zdánlivě bez problémů, pod položkou Radiostanice Bluetooth ve Správci zařízení se dozvíte, že zařízení bylo nesprávně identifikováno.

Podle internetových stránek technické podpory společnosti Microsoft je tento jev způsoben následujícími příčinami (cituji):

  • Nainstalujete systém Windows XP s aktualizací SP2 do počítače, ve kterém je nainstalován adaptér Bluetooth, avšak ve kterém ještě nejsou nainstalovány ovladače třetí strany pro daný adaptér.
  • Adaptér Bluetooth má identifikátor dodavatele (VID – Vendor ID) nebo identifikátor produktu (PID – Product Indicator) odpovídající sadě protokolů Bluetooth třetí strany i sadě protokolů Bluetooth, která je součástí systému Windows XP SP2.

K tomuto problému dochází proto, že systém Windows XP SP2 automaticky instaluje ovladač zařízení, který je součástí systému Windows XP SP2, místo ovladače třetí strany, který chcete nainstalovat.

Při instalaci aktualizace Service Pack 2 systému Windows XP do počítače, ve kterém je již nainstalován ovladač adaptéru Bluetooth třetí strany, není aktualizací Service Pack 2 systému Windows XP tento ovladač přepsán. Pokud však nainstalujete systém Windows do počítače, ve kterém ovladač třetí strany nainstalován není, nainstaluje systém Windows pro adaptér Bluetooth ovladač, který je součástí aktualizace Service Pack 2 systému Windows.

V tomto scénáři nebudete v případě, že se pokusíte nainstalovat ovladač třetí strany, úspěšní, protože ovladač systému Windows XP pro adaptér Bluetooth je podepsán. Tím má pro vyšší prioritu ve schématu Plug and Play než nepodepsaný ovladač nebo podepsaný ovladač třetí strany.

Nabízí se řešení

Technická podpora však nabízí hned dvě možnosti, jak vzniklou situaci řešit (cituji):

Chcete-li tento problém odstranit a úspěšně nainstalovat ovladač třetí strany k danému adaptéru Bluetooth, použijte jednu z metod popsaných v následujících částech.

Metoda 1: Přejmenování souboru bth.inf

Před instalací zařízení nebo sady protokolů třetí strany přejmenujte soubor %WINDIR%\inf\bth.inf na bth.bak. Přejmenováním souboru zabráníte technologii Plug and Play systému Windows v použití daného souboru INF k instalaci ovladače Bluetooth, který je součástí systému Windows XP SP2. Chcete-li soubor přejmenovat, postupujte takto:

  • Klepněte na tlačítko Start, klepněte na příkaz Spustit, zadejte příkaz %windir%\inf do pole Otevřít a potom klepněte na tlačítko OK.
  • Klepněte na soubor bth.inf pravým tlačítkem myši a klepněte na příkaz Přejmenovat.
  • Přejmenujte soubor bth.inf na bth.bak a stiskněte klávesu ENTER.
  • Nainstalujte ovladač Bluetooth třetí strany.

Metoda 2: Aktualizace ovladače Bluetooth ve Správci zařízení

Chcete-li nahradit sadu protokolů Bluetooth nainstalovanou v systému Windows XP SP2, aktualizujte ovladač ve Správci zařízení. Potom určete požadovaný ovladač třetí strany. Chcete-li aktualizovat ovladač ve Správci zařízení, postupujte takto:

Klepněte na tlačítko Start, klepněte na příkaz Spustit, zadejte příkaz devmgmt.msc do pole Otevřít a klepněte na tlačítko OK.

  • Vyhledejte zařízení.
  • Klepněte na zařízení pravým tlačítkem myši a klepněte na příkaz Aktualizovat ovladač.
  • Postupujte podle pokynů na obrazovce v Průvodci aktualizací hardwaru a určete ovladač třetí strany pro zařízení Bluetooth.

Mnoho dalších způsobů řešení můžete najít na internetových diskusních fórech po celém světě. Zde jsou další dva příspěvky vytažené přímo z diskusí:

  • Na počítač s Windows XP + SP1 nainstalujte MSI Bluetooth klíč. S verzí SP1 by měly být všechny problémy vyřešeny. Pokud vše proběhne bez problémů, nainstalujte dále software od společnosti Widcomm (najdete jej na těchto stránkách). V některých případech bude po instalaci potřeba restartovat počítač. V hlavním pruhu bude zobrazena modrobílá ikonka signalizující správnou konfiguraci a funkčnost připojení vašeho mobilního telefonu. Nyní již můžete nainstalovat Service Pack 2 . Tento způsob bez konfliktů fungoval na mobilních telefonech Sony Ericsson. V případě dalších problémů můžete vyzkoušet program FMA Mobile agent, který by měl pomoci.
  • Ze stránek MSI si můžete stáhnout Bluetooth ovladač určený speciálně pro řešení problémů s bezdrátovým připojením v Microsoft Windows SP2. Najdete jej zde. Postup instalace ovladače je potom v dokumentu PDF. Návod je sice v angličtině, ale díky ukázkovým obrázkům zvládne instalaci každý zkušenější uživatel.

Další problémy

S Bluetooth mohou nastat i další potíže. Řešíte některou z následujících konfliktních situací?

  • Co mohu udělat, pokud zařízení Bluetooth nefunguje?
  • Co mohu udělat, pokud zařízení Bluetooth není rozpoznáno při přidání?
  • Co mohu udělat, pokud je spojení se zařízením Bluetooth pomalé nebo se zařízení odpojuje?
  • Co mohu udělat, pokud některé funkce zařízení Bluetooth nadále nefungují?
  • Co je vhodné zvážit, pokud mám problémy s připojením k síti PAN (Personal Area Network)?
  • Co je vhodné zvážit, pokud zařízení Bluetooth nemůže najít přidružené služby?
  • Co mohu udělat, pokud zařízení Bluetooth ztratí připojení?

Pak se podívejte na tyto stránky Microsoftu s oficiální podporou k Bluetooth a Windows XP s aktualizací Service Pack 2. Najdete zde odpovědi na své otázky.

Máte nějaké další rady, jak na řešení těchto problémů? Podělte se s námi i ostatními čtenáři v diskusi

Diskuze (66) Další článek: Až mobil řekne: ty jsi pil!

Témata článku: , , Windows XP, BLU, Blue, Wind, Řešení, Opravný balíček, Technická podpora, Univerzální ovladač, Windows!, Win, , Windows X, FMA, Následující část, Bluetoot, Pro +, Pack