Bluetooth sluchátko i-Tec: za málo peněz hodně muziky

Sluchátko i-Tec je bezkonkurenčně nejlevnější na trhu. Je názorným příkladem, že i za rozumnou částku lze získat výrobek se špičkovou technologií. Je tomu opravdu tak?

Cílem byla nízká cena

Za nízkou cenou výrobku stojí hned několik faktorů. Začněme hned u balení. Sluchátko i-Tec dostanete v průhledném výlisku. Výrobce zde ušetřil nejen za dražší papírové balení, ale i stejně drahý potisk krabice. Uvnitř naleznete sluchátko s nabíječkou a síťový adaptér obalený pseudokrabicí – opět cesta k nižší ceně. Přiložený manuál je kompletně v českém jazyce.

    
Aerodynamika se podílela na vzhledu

Kosmický vzhled

Sluchátko, stejně jako jeho nabíječka, má silný aerodynamický vzhled. Zatímco nabíječka má tradiční konstrukci, sluchátko přichází s novinkou – jedná se o zvukovod ala „peckové“ sluchátko. Začněme u hezky vypadající nabíječky. Na vrchní části je prostor pro vložení sluchátka. Zde také číhají dva pohyblivé kontakty pro nabíjení a indikační červená dioda signalizující připojení k síti. Sluchátko drží v nabíječce jako přibité a největší zásluhu na tom má nejen vhodně vymodelovaný prostor, ale také magnet. Ten sluchátko udrží na správném místě i při mírném zatřepání. Nabíječka ukrývá nejedno překvapení – tím prvním je gumový špunt na boku přístroje. Neslouží k ničemu, jen zakrývá obdélníkovou štěrbinu. Druhou záhadou jsou falešné ventilační otvory na spodní straně přístroje. Opět jsou zde jen pro okrasu.

    
hříbek sluchátka --- otvory mikrofonu --- falešný ventilátor

Sluchátko má protáhlý tvar, který není nikde rušen ostrou hranou. Vrchní část ukrývá indikační dvoubarevnou diodu, tlačítko pro spárování a příjem hovoru. Tlačítko pro ukončení a změnu hlasitosti se nachází na zadní části. Netradiční je rozhození tlačítek pro příjem a ukončení hovoru. Většinou tuto funkci vykonává jedno jediné tlačítko. Na spodní straně sluchátka jsou patrné otvory mikrofonu, kontakty pro nabíjení a „hříbek“ sluchátka. Ta část sluchátka, která se vkládá do ucha je obalena měkkým molitanem. Během používání se určitě poničí a budete nuceni se poohlédnout po novém.

Sluchátko se nasazuje velmi rychle, ale s jeho stabilitou v uchu to není nijak slavné. Záleží na každém jedinci. Někomu vyhovuje, jinému ne.

Čas na seznamku

Prvním krokem před samotným použitím je bližší seznámení sluchátka s mobilním telefonem. Proces spárování je podrobně a přehledně popsán v návodu a neměl by nikomu činit větších potíží. V manuálu je popsán postup krok za krokem s mobilními telefony Ericsson (Sony Ericsson) a Nokia. Při spárování s Ericssonem T39 proběhlo vše na první pokus. Jako čtyřmístný kód je nutné zadat „1234“. Neodpustím si zmínit malou roztomilost z manuálu, kde ve snaze o co nejjednodušší vysvětlení popisují i zvukové tóny ze sluchátka – „DiDi“ nebo „DuDu“.

Používání v praxi

Po úspěšném spárování je přístroj připraven k použití. Můžete ho používat jak pro příjem hovorů, tak pro jeho aktivaci hlasovým vytáčením. V druhém případě stačí krátce stisknout gumové tlačítko nad indikační diodou a vyčkat na tón. Telefon vždy správně rozpoznal hlasovou jmenovku a dotyčného vytočil. Testovaní však probíhalo v optimálních tichých podmínkách a v rušném prostředí se může trochu lišit. Přijmutí příchozího hovoru se uskutečňuje stejným tlačítkem, avšak k odmítnutí musíte použít tlačítko na konci sluchátka - to může mást.

  
Příjem hovoru a jeho odmítnutí - dvě rozdílné tlačítka

Osoba telefonující pomocí Bluetooth sluchátka má k dispozici kvalitní zvuk i hovor. Osoba na opačném konci drátu má kvalitu reprodukce o poznání horší. Kvalita hovoru je přímo závislá na vzdálenosti sluchátka od mobilu. Čím je vzdálenost větší, tím se častěji do hovoru dostává šum a praskání. Zajímavé je, že kvalita se snižuje jen jedním směrem (pouze u osoby na konci drátu), vy nic nezpozorujete. Snižování respektive zvyšování hlasitosti signalizuje sluchátko různou intenzitou pípnutí. Toto pípnutí slyší i druhá strana hovoru.

Dosah sluchátka je plně srovnatelný s mnohem dražšími sluchátky. Při vhodných podmínkách není hranice deseti metrů nereálná. Během testování jsme sluchátko zatížili dvouhodinovým provozem, aniž by došlo k jeho vybití. Výrobce udává až čtyři hodiny hovoru. Během testování vydrželo sluchátko v provozu asi dva dny. Poté jsme jej museli nabít. Podotýkám, že během této doby jsme využívali jeho služby. Neleželo tedy bez povšimnutí na stole. Pohotovostní doba sluchátka je podle výrobce tři dny.

Hodnocení - cena láká

Sluchátko i-Tec bude pro mnohé uživatele zajímavé bezesporu svou bezkonkurenční cenou 2 000 korun s daní. Díky ní nenajde na našem trhu konkurenci. Ostatní možná ocení jeho netradiční design. Jak již nadpis článku předpovídá, sluchátko i-Tec nabízí asi nejlepší poměr cena/výkon. Pokud s technologií Bluetooth laškujete a přemýšlíte, že si nějaké sluchátko pořídíte například do auta, může vám i-Tec ušetřit poměrně velkou částku peněz. 

Technické parametry

  • Rozměry: 106 x 28 x 24 mm
  • Hmotnost: 20 g
  • Pohotovostní doba: až 72 h
  • Doba hovoru: 3 – 4 h
  • Doba nabíjení: 2 h
  • Baterie: Li-Ion 220 mAh
  • Podpora standardu: Bluetooth 1.1

Sluchátko naleznete v sortimentu obchodu Cybex.cz.

Webové stránky výrobce i-Tec.

Diskuze (53) Další článek: I-mode v Evropě: mobily podporující i-mode ve Francii

Témata článku: , , Málo, Blue, Hod, Peckové sluchátko, Málo peněz, BLU, Protáhlý tvar, M Pen, Bluetooth sluchátko, Bluetoot, Pen, Sluch, Sluchátko