Blusens: přenosná navigace s leteckými mapami měst

Jedním z dalších vývojových kroků v oblasti přenosných navigací bude bezpochyby použití reálných fotografií místo schematických map. Už v listopadu se začne prodávat výrobek G.01 španělské firmy Blusens. Kromě běžných map od Tele Atlasu dokáže zobrazit letecké snímky vybraných měst.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nejlepší bude, když se hned podíváte na video, které má Blusens na titulní stránce svého webu. Ukazuje začátek navigace na běžné mapě, potom přepnutí na letecký snímek. Všimněte si, jak se po zabočení za stadionem pohled otočí, aby do ulice bylo dobře vidět. A ještě jednou za dalším rohem, tentokrát téměř formou detailu. Fotografie jsou často pořízeny z úhlu, nejde jen o čistý půdorys, ulice jsou zvýrazněny vektorovou linkou.

Letecké snímky jsou samozřejmě datově mnohem náročnější než vektorové mapy. Navigace Blusens G.01 proto bude mít vestavěný pevný disk s kapacitou 30 GB. Pokrytí měst fotografiemi navíc není úplné, ve Španělsku jsou zatím pokryta jen města nad padesát tisíc obyvatel. Ostatní parametry přístroje jsou celkem běžné: rozměry 145 × 80 × 23 mm, hmotnost 280 g, displej s úhlopříčkou 4,3", různé multimediální funkce. Blusens G.01 se dostane do prodeje koncem listopadu za cenu 499 eur (přibližně 14 tisíc korun).

Blusens používá technologii Pictometry a letecké snímky firmy Blom. I u ní se můžete podívat na video s prezentací možností, případně i na samostatné stránky s vysvětlením technologie.

Diskuze (8) Další článek: SMS/MMS zprávy z počítače do mobilu a zpět!

Témata článku: Mapa, Přenos, BLU, Pře, Meš, Let